Publicat: 26 Mai, 2016 - 17:27
Share

Începând cu după-amiaza zilei de 24 mai 2016, s-a înregistrat o instabilitate atmosferică accentuată, cu precipitații însemnate semnificativ, ce au generat scurgeri pe versanți și creșteri importante de nivel și debit pe cursurile de apă cu depășirea cotelor de apărare din bazinele hidrografice: Trotuș, Putna, Râmnicu Sărat, Ialomița, bazinul superior și mijlociu al Oltului. 
Se situează peste cota de inundație râul Trotuș, la stația hidrometrică Vrânceni (350+10)-județul Bacău, și peste cotele de atenție râurile la stațiile hidrometrice: Trotuș-Tg. Ocna (200+8)-județul Bacău și Onești (300)-județul Bacău, Slănic-Cireșoaia (150+5)-județul Bacău, Azuga-Azuga (100+20)-județul Prahova, Bârsa-Zărnești (100+7)-județul Brașov și Râul Negru-Lemnia (300+48)-județul Covasna.
Pentru limitarea efectelor inundațiilor au fost pregătite materialele din stocul de apărare împotriva inundațiilor și utilajele de intervenție pentru eventualele măsuri de limitare a efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase. Personalul formațiilor de lucru/intervenție din cadrul A.N. ”Apele Române” s-au aflat în teren, și au monitorizat permanent situația hidro – meteorologică și punctele sensibile de pe cursurile de apă, intervenind pentru deblocarea acestora și asigurarea tranzitării debitelor de viitură.  
  
Astfel, la această oră echipele de intervenție ale A.N. ”Apele Române” – A.B.A. Siret intervin cu utilaje terasiere pentru decolmatări locale, în localitățile Frumoasa și Asău, județul Bacău.
Formația de intervenție Bacău realizează activități în vederea îndepărtării plutitorilor la podețe, în municipiul Bacău, pe cursul pârâului Trebes, iar formația de intervenție Onești realizează acțiuni de refacere și deblocare podețe, în zona Cașin.  

De asemenea, astăzi 26 mai 2016, ora 10:00, ca urmare a debitelor crescute pe râul Olt, 360 mc/s, în secțiunea acumulării Racovița, pe râul Cibin, în secțiunea Tălmaciu, s-a produs inundarea DN 7 A Pitești – Sibiu, în zona localității Râul Vadului. Inundarea drumului s-a produs pe o lungime de cica 80 m, iar apa pe carosabil este de circa 25 cm.
Administrația Bazinală de Apă Olt prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea intervine, în acest moment, cu o formație de intervenție cu sute de saci umpluți cu nisip, saci aquastop și folie polietilenă, în vederea împiedicării pătrunderii apei în carosabil. 

Avertizarea hidrologică nr.35 de cod galben și cod portocaliu este în vigoare, până mâine, 27 mai 2016, ora 14:00, însă fenomenele existente înregistrează o diminuare, iar monitorizarea propagării viiturilor pe cursurile de apă și infrastructura de apărare (diguri, baraje etc.) este permanentă și nu ridică probleme.