29 noiembrie 2021

Apelul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti de Ziua Naţională a Donatorului de organe

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Dreptul la transplant nu trebuie negat niciunui pacient care are nevoie. Astfel, activitatea de transplant în România trebuie revigorată. Numai prin revigorarea activităţii la nivel naţional putem creşte şansa la viaţă a pacienţilor care au nevoie de transplant.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti, cel mai numeros colegiu teritorial din ţară, cere măsuri prompte în acest sens, având în vedere listele de aşteptare prezentate public pentru anul 20201:

* aproape 5.000 de persoane pe lista de aşteptare pentru transplant de rinichi

* peste 400 pentru transplant de ficat

* aproape 30 pentru transplant de cord

* 5 pentru transplant pulmonar

Ziua Naţională a Donatorului de Organe este marcată în fiecare an pe 16 iulie.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti este alături de familiile pacienţilor care au trecut printr-o operaţie de transplant, precum şi de cei aflaţi pe listele de aşteptare, dar şi de familiile donatorilor de organe, care, prin decizia lor, au ales sa dăruiască viaţă semenilor aflaţi în suferinţă.

Astăzi, de Ziua Naţională a Donatorului de Organe, este momentul potrivit să transmitem mesajul nostru de susţinere şi încurajare a pacienţilor, dar şi de mulţumire celor care trebuie să ia decizii vitale în momente atât de grele din vieţile lor: donatori în viaţă şi aparţinători ai donatorilor aflaţi în moarte cerebrală. Gestul de a ajuta alţi oameni necunoscuţi, oferindu-le astfel şansa la viaţă, este unul nepreţuit. Trebuie să înţelegem cu toţii că transplantul înseamnă viaţă.

„Să nu uităm că donarea de organe înseamnă salvarea de vieţi. De aceea, este necesară creşterea numărului de donatori şi, implicit, a numărului de proceduri de transplant de organe, ţesuturi şi celule pe teritoriul României, în acord cu necesităţile patologiei şi pacienţilor vizaţi. Însă creşterea numărului de donatori nu este suficientă, dacă nu avem infrastructura şi resursa umană necesare pentru ca activitatea de transplant să funcţioneze eficient. Nu trebuie uitat nici că, pentru ca activitatea de donare de organe să funcţioneze, trebuie să existe transparenţă, corectitudine şi o legislaţie bine pusă la punct, cu reguli şi proceduri clare”, a declarat Prof. dr. Cătălina Poiană, Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB).

Anul trecut, vieţile a sute de pacienţi din România au fost salvate prin transplant. Astfel, au fost 66 de donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe şi ţesuturi. În plus, nouă transplanturi de ficat şi 54 de transplanturi renale au putut fi realizate prin recoltarea de la donator în viaţă.