Publicat: 26 Iulie, 2019 - 13:30
Share

Având în vedere apariţia în spaţiul public a mai multor articole de presă care au preluat aşa-zise precizări  ale conducerii Societăţii Române de Televiziune şi care critică hotărârea membrilor de sindicat de a intra în grevă japoneză pe perioada  Festivalului Cerbul de Aur, având în vedere unele catalogări ale acestei forme de protest drept  'Şantaj la Cerbul de aur' sau 'Cerbul de Aur' în pericol de a fi vizionat de români etc. , Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala TVR respinge aceste manipulări şi face următoarele clarificări:

Angajaţii Televiziunii Naţionale, indiferent dacă sunt sau nu membri ai organizaţiei noastre, au făcut întotdeauna dovada profesionalismului lor la principalele evenimente culturale, sportive, economice şi politice la care au fost implicaţi, potrivit sarcinilor de serviciu, respectând deontologia profesională. Poate cea mai solidă şi incontestabilă atestare a înaltului profesionalism al angajaţilor TVR, o constituie faptul că toate staţiile private de televiziune au fost înfiinţate cu oameni care s-au format şi s-au afirmat în această instituţie de presă.
 
Datorită profesioniştilor TVR, imaginea României a fost promovată peste hotare prin programe şi evenimente de excepţie, realizate şi transmise de aceştia şi preluate de multe televiziuni publice din lume. Un astfel de eveniment este şi Festivalul Cerbul de Aur, un adevărat brand naţional, pe care ni-l dorim finalizat cu succes, din  respect pentru publicul său. 
 
Încercările disperate ale conducerii TVR de a manipula publicul şi de a-l întoarce împotriva angajaţilor care vor protesta prin purtarea unor banderole şi a altor semne distinctive,  nu reprezintă decât o jalnică tentativă de a denatura realitatea.
 
Este de-a dreptul ridicol să afirmi că acţiunile de protest, declanşate în perioada desfăşurării Cerbului de aur, reprezintă o formă de şantaj la adresa conducerii TVR. Profesioniştii, membri ai MediaSind TVR, consideră că interesul telespectatorilor nu trebuie amestecat cu acest conflict de muncă, drept pentru care asigură publicul Cerbului de aur că producţiile acestui eveniment important vor fi realizate la standardele de profesionalism deja cunoscute.
 
Precizăm că acţiunea de protest votată cu unanimitate de Adunarea Generală Extraordinară a MediaSind TVR de a declanşa greva japoneză pe perioada Festivalului Cerbul de aur nu este îndreptată împotriva publicului. Este un semnal de alarmă prin care angajaţii celei mai mari instituţii de media a statului doresc să-l tragă faţă de situaţia umilitoare şi gravă în care se află din cauza atitudinii dictatoriale prin care sunt trataţi de preşedintele-director general Doina Gradea.
 
Aşa cum au arătat în Rezoluţia votată, opinia publică din România a putut constata că, în ultimii doi ani, umilinţele la care au fost supuşi angajaţii Televiziunii Naţionale au fost de neînchipuit, aceştia fiind trataţi de preşedintele director - general Doina Gradea cu aroganţă şi cu lipsă de respect faţă de profesionişti.
 
Dialogul social din TVR s-a depreciat în mod considerabil, iar organizaţiei sindicale reprezentative nu i s-a recunoscut calitatea de partener social, conform legislaţiei interne, a directivelor şi convenţiilor internaţionale din domeniul relaţiilor de muncă.
 
Fondurile publice sunt cheltuite în mod discreţionar, ignorând normele legale de transparenţă, fiind aduse, astfel, grave prejudicii instituţiei insecurizând, totodată, veniturile angajaţilor SRTV.
 
Au fost constatate repetate  încălcări ale Legii nr 544/2001 privind informaţiile de interes public şi a HG 714/ 2018 privind deplasările interne.
 
La SRTV au fost organizate concursuri cu vicii procedurale şi de legalitate, pentru că s-au desfăşurat în lipsa reprezentanţilor organizaţiei reprezentative. În această situaţie angajarea unor persoane din cadrul Consiliului de Administraţie şi a Comisiei de Etică şi Arbitraj a avut loc în condiţii cel puţin suspecte.
 
Ignorând regulile jocului democratic ale Statului de drept, au fost lansate atacuri, inclusiv în justiţie, asupra membrilor Comisiei de Etică şi Arbitraj.
 
Au fost pierdute contracte extrem de importante privind organizarea unor evenimente etalon pentru Televizunea Română, în favoarea unor entităţi şi grupuri de interese private.
 
Cheltuirea discreţionară a fondurilor publice la nivelul structurilor SRTv, inclusiv la TVR Moldova, refuzul de a evalua activitatea managementului executiv, menţinut în regim interimar de la numirea actualului PDG şi până în prezent, prăbuşirea audienţei TVR cauzată de lipsa politicii editoriale şi de decizii arbitrare ale actualei conduceri, afectarea gravă a activităţii TVR Moldova într-o perioadă de schimbări strategice la frontiera României (sistarea emisiunilor din grila curentă), încălcările repetate ale legislaţiei muncii, a legii informaţiilor de interes public, desconsiderarea şi discriminarea partenerilor sociali, sunt câteva din problemele semnalate şi care vor genera proteste atât pe plan national, cât şi internaţional, conform Rezoluţiei adoptate.
 
Având în vedere aceste argumente,  MediaSind TVR face un apel către publicul Festivalului Cerbul de Aur să nu cadă în capcana manipulării şi să înţeleagă eforturile colegilor din TVR şi, dacă se poate, să se solidarizeze cu ei.
 
Totodată, MediaSind TVR face un apel către colegii din presă să verifice cu atenţie informaţiile venite din partea şefei TVR şi, în cazul în care le publică, să prezinte şi poziţia protestatarilor.
 
MediaSind TVR susţine că Societatea Română de Televiziune nu mai trebuie tratată ca o anexă a puterii şi a unor grupuri de interese economico-politice. TVR trebuie să fie o instituţie publică de presă aflată în slujba cetăţenilor.  

MediaSind TVR
Departament Comunicare
Bucureşti, 26 iulie 2019

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - SRJ MediaSind
Afiliat la Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, organizaţie membră a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor

Tag-uri Institutii: