Publicat: 17 Mai, 2012 - 08:25
Share

Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cer Guvernului suspendarea imediată a OUG 77 şi 110/2011, referitoare la taxa clawback, şi începerea consultărilor pentru identificarea unei soluţii viabile, în interesul pacienţilor şi al economiei româneşti.

„Ceea ce avertizam acum două luni, a devenit astăzi realitate. Cuantumul taxei clawback aferente trimestrului 1 al anului 2012 este la un nivel aproape dublu faţă de valoarea taxei comunicată pentru trimestrul 4 pe anul 2011 (care a reprezentat între 17 şi 20% din cifra de afaceri a fiecărui producător). Impunerea acesteia va avea consecinţe economice şi sociale deosebit de grave”, a declarat Dragoş Damian, Preşedintele APMGR.

Prezentăm comunicatul de presă al APMGR pe acest subiect:
"În primul rând, va fi afectată populaţia, prin dispariţia parţială sau totală de pe piaţă a unor medicamente cu preţuri  accesibile. La fel de grav va fi efectul asupra companiilor producătoare de medicamente generice, majoritatea acestora având importante unităţi de producţie în România. Intrarea în insolvenţă a acestor producători înseamnă sfârşitul industriei româneşti de medicamente.

Pentru majoritatea producătorilor de medicamente generice, evitarea insolvenţei nu se va putea face decât prin restrângerea producţiei de medicamente compensate. Asta va duce la dispariţia de pe piaţa locală a medicamentelor româneşti şi a medicamentelor cu preţuri accesibile. Vor fi afectate cele mai vulnerabile categorii sociale, deoarece majoritatea acestor medicamente este reprezentată de medicamentele pentru afecţiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum şi de antibioticele la preţuri accesibile.

În acest context, APMGR solicită intervenţia imediată a noului Guvern al României, personal a domnului Prim Ministru Victor Ponta, pentru evitarea unei situaţii dezastruoase atât pentru pacienţi cât şi pentru industria farmaceutică. Până la identificarea unei soluţii viabile, aplicarea OUG 77 şi 110/2011 trebuie suspendată.
În forma sa actuală, taxa clawback este injustă şi nesustenabilă pentru că:
- Este aplicată producătorilor, dar are ca bază de impozitare preţul de raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii şi TVA;
- Este calculată în mod netransparent, existând inadvertenţe semnificative în înştiinţările transmise de CNAS către plătitori;
- Crează probleme serioase de lichidităţi la nivelul companiilor, dată fiind neconcordanţa între termenele de plata a taxei şi termenul de încasare a sumelor decontate de CNAS;
- Taxa se aplică tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, indiferent de specificul acestora: inovatoare sau generice. Ca atare, ea constituie o povară fiscală suplimentară pentru producătorii locali de medicamente generice, care sunt obligaţi să plătească pentru creşterea mult mai mare a vânzărilor de medicamente inovatoare, în valoare.
„Sperăm ca noua administraţie să respecte principiile asumate atât atunci când se afla în opoziţie, cât şi prin actualul program de guvernare, şi să acţioneze urgent pentru resuscitarea sistemului de sănătate”, a declarat Damian.
Pentru a avea un sistem de sănătate la nivel european trebuie avute în vedere tendinţele înregistrate în celelalte state membre UE care, prin încurajarea utilizării medicamentelor generice, au obţinut reducerea cheltuielilor publice, asigurând totodată acces la tratament medical pentru un număr mai mare de pacienţi. 
În România, pentru obţinerea unor rezultate similare este importantă sprijinirea sectorului farmaceutic generic, prin implementarea unor politici naţionale favorabile creşterii utilizării medicaţiei generice (inclusiv printr-o formulă a contribuţiei clawback care să stimuleze consumul de generice), creşterii competitivităţii în piaţă şi stimulării investiţiilor locale în acest domeniu.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Medochemie, Sandoz, Sanofi-Aventis, Sintofarm, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.
Companiile membre ale APMGR au o contribuţie anuală de 1,5% din PIB, asigură 8.000 de locuri de muncă directe şi alte 15.000 indirecte, multe dintre acestea fiind înalt calificate. În ultimii 5 ani, companiile au realizat investiţii de peste 500 milioane RON, în procese de retehnologizare, modernizare şi dezvoltare ale site-urilor de fabricaţie şi laboratoarelor proprii, funcţionale pe teritoriul României".