Publicat: 5 August, 2012 - 14:42
Share

 O posibilă excludere a medicamentelor cu preţuri sub 10 Ron din lista de medicamente compensate ar însemna ,,suprataxarea” indirectă a pacienţilor, o încălcare a programului de guvernare asumat și, pe termen mediu, creșterea cheltuielilor bugetare, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

,,Efectul imediat al excluderii medicamentelor cu preţuri sub 10 Ron din lista de compensate va fi pe de o parte reducerea accesului la tratament pentru pacienţii cu venituri reduse, iar pe de altă parte majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare. Mai exact, pacienții vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplată, iar statul va fi nevoit să deconteze medicamente mai scumpe", a explicat directorul executiv al APMGR Laurenţiu Mihai.
În realitate impactul bugetar al medicamentelor compensate cu prețuri sub 10 RON este redus, acestea reprezentând doar 11,4% din valoarea sumelor plătite de către stat pentru medicamente în primul semestru din 2012, potrivit datelor furnizate de compania de cercetări și analize de piață Cegedim.
Totodată, datele Cegedim arată că, în aceeași perioadă, medicamentele cu preţuri sub 10 Ron au reprezentat 56,2% din volumul de medicamente cu prescripție medicală utilizate în România, ceea ce indică folosirea pe scară largă a acestora, în special de către populația cu venituri reduse. Concret, dacă în România se utilizează cca 400 milioane de cutii de medicamente cu prescripție medicală, scoaterea din lista de compensare a produselor sub 10 ron ar presupune eliminarea de la decontare a mai mult de jumătate din acestea.
"Considerăm că este necesară o abordare responsabilă, în acord cu problemele de sănătate înregistrate la nivel național, în contextul în care medicamentele cu preţuri sub 10 Ron tratează afecțiuni foarte răspândite în România. Spre exemplu, pe segmentul afecțiunilor cardiovasculare, România ocupă unul dintre primele locuri la nivelul UE - doi din trei români mor din această cauză; la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct de miocard acut, iar unul din zece nu supravieţuieşte. Potrivit statisticilor, 7 milioane de români suferă de boli cardiovasculare",  a adăugat Laurențiu Mihai.
Lista medicamentele cu prețuri sub 10 Ron, cuprinde produse care acoperă o gamă largă de categorii terapeutice:
• Peste jumătate (58,5%) din antibioticele cu prescripție medicală utilizate în România au prețuri sub 10 ron. Totuși, acestea reprezintă doar 11,6% din efortul de decontare al statului român pentru această categorie de medicamente.
• 43,5% din medicamentele cu prescripție medicală utilizate în România pentru afecțiuni cardiovasculare au un preț sub 10 ron și reprezintă doar 13,7% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afecțiuni.
• 51,4% din medicamentele cu prescripție medicală utilizate în România pentru afecțiuni ale sistemul digestiv au prețuri sub 10 ron si reprezintă doar 12,5% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afecțiuni.
• 70% din medicamentele cu prescripție medicală utilizate în România pentru afecțiuni ale sistemului nervos au prețuri sub 10 ron si reprezintă doar 13,9% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afecțiuni.
• 80% din medicamentele cu prescripție medicală utilizate în România pentru afecțiuni antireumatice au prețuri sub 10 ron si reprezintă doar 25,1% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afecțiuni.
Companiile membre ale APMGR privesc cu îngrijorare declarațiile recente ale ministrului sănătății, Vasile Cepoi, care anunță posibila includere a sumelor cheltuite pentru "medicamente ieftine şi pentru boli uşor tratabile" în sistemul facultativ de asigurări de sănătate, nu în pachetul de bază. O asemenea măsură ar limita accesul pensionarilor și al familiilor cu venituri reduse la tratamente medicale, în condițiile în care efortul financiar suportat de aceștia ar crește considerabil, ca urmare a scoaterii de la compensare a medicamentelor cu prețuri accesibile.   
Actualul Executiv îşi propunea în programul de guvernare asumat să încurajeze consumul de medicamente generice, cu scopul de a asigura accesul unui număr cât mai mare de pacienţi la tratament farmaceutic. "În realitate, vedem că Ministerul Sănătății nu este cu adevărat preocupat de optimizarea cheltuielilor din sistemul medical. Direcțiile anunțate riscă să producă efecte complet opuse obiectivelor anunțate de încurajare a consumului de medicamente generice și reducere a cheltuielilor bugetare, precum și să limiteze accesul populației la tratament medical", a concluzionat Laurențiu Mihai.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Medochemie, Sandoz, Sanofi-Aventis, Sintofarm, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.  Medicamentele generice sunt medicamente bioechivalente cu medicamentele inovative a căror brevet a expirat. Prin preţul lor şi producţia locală devin mai accesibile pacienţilor.
APMGR este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de medicamente Generice  (EGA) – organizația europeană care reunește cele mai importante companii farmaceutice producătoare de medicamente generice, parte a asociaţiei internaţionale a medicamentelor generice - IGPA - Internaţional Generic Pharmaceutical Alliance.
Companiile membre ale APMGR au o contribuţie anuală de 1,5% din PIB, asigură 8.000 de locuri de muncă directe şi alte 15.000 indirecte, multe dintre acestea fiind înalt calificate. În ultimii 5 ani, companiile au realizat investiţii de peste 500 milioane RON, în procese de retehnologizare, modernizare şi dezvoltare ale site-urilor de fabricaţie şi laboratoarelor proprii, funcţionale pe teritoriul României.