Publicat: 10 Februarie, 2016 - 12:23
Share

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, face un apel către Parlamentul României pentru aprobarea introducerii unui calcul diferențiat al taxei clawback, singura măsura care ar putea scoate din criză industria farmaceutică locală și opri dispariția medicamentelor ieftine de pe piață.

'În acest moment, depinde doar de parlamentari și de oamenii politici să oprească declinul industriei farmaceutice locale și să se asigure că pacienții își găsesc medicamentele de zi cu zi în farmacii. Trebuie să subliniem că introducerea calculului diferențiat al taxei clawback nu are niciun efect asupra bugetului de stat, dimpotrivă, el va avea efecte pozitive, pentru că medicamentele ieftine vor rămâne pe piață și nu vor fi înlocuite de alternative mai scumpe' a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR.

Companiile membre ale APMGR, în majoritatea lor companii cu investiții industriale semnificative în România, atrag atenția că s-a ajuns într-o situație critică, atât în ceea ce privește accesul pacienților la medicamente ieftine, cât și în ceea ce privește supraviețuirea industriei locale producătoare de medicamente cu prescripție. În acest context, APMGR subliniază că în România se produc exclusiv medicamente generice, fabricile companiilor membre APMGR asigurând peste 8.000 de locuri de muncă directe și 15.000 de locuri de muncă in industriile conexe.

APMGR anunță că din cauza cadrului fiscal și a politicii de prețuri complet nefavorabilă industriei producătoare de medicamente generice, mii de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut de pe piață, iar linii întregi de producție de medicamente cu prescripție au fost închise. Conform datelor APMGR, peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut deja de pe piață în ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au dispărut numai în 2015.

'Când vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu preț accesibil, acele medicamente esențiale pentru milioane de pacienți, mai ales pentru cei cronici, care se adresează unor arii terapeutice de bază precum: boli cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central și ale aparatului respirator,' a declarat Damian.

Totodată, APMGR atrage atenția că în ultima perioada aproape 500 de salariați au fost disponibilizați, iar această tendință va continua dacă autoritățile mențin același cadru de reglementare. Producătorii locali vor fi forțați să-și închidă facilitățile de producție din România, să-și reducă drastic portofoliul de produse, să facă disponibilizări și să amâne investiții în site-urile de producție locale. Toată industria producătoare de medicamente generice trece de peste patru ani printr-un proces periculos de decapitalizare și decompetitivizare în condițiile în care companiile membre APMGR au plătit pentru taxa clawback peste un miliard RON în perioada 2012-2015.

APMGR face un apel către Parlamentul României pentru aprobarea imediata a introducerii unui calcul diferențiat al taxei clawback, în contextul în care proiectul de lege care prevede formula de calcul diferențiat a taxei clawback pentru medicamentele generice mai are nevoie doar de votul Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților și al plenului Camerei Deputaților pentru a fi adoptat.

'Am discutat deja atât cu Ministerul Sănătății cât și cu Ministerul Economiei, care ne-au asigurat că nu există nicio obiecție împotriva acestei reglementări, care a fost comentată pozitiv și de Consiliul Concurenței. Avem încredere că și decizia membrilor Parlamentului va fi una favorabilă proiectului,' a declarat Damian.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) — www.apmgr.org — este o organizație non-guvernamentală și independentă, care își propune să contribuie în mod activ la îmbunătățirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienții români.

Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Constanța unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă.

APMGR este afiliată la Asociația Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA — European Generic Medicines Association) — www.egagenerics.com—, organizația reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din Romania: Actavis, Alvogen Romania, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy's, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia — a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.

Comunicat de presa: APMGR