Publicat: 1 Septembrie, 2015 - 13:47

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, se opune legalizării plăților informale în sănătate și cere Guvernului o reformă cuprinzătoare a sistemului de sănătate, bazată pe eficiență și finanțare sustenabilă.

'Guvernul trebuie să renunțe la practica de a muta responsabilitatea finanțării sistemului de sănătate pe umerii altora: pentru cheltuielile cu medicamentele, plătesc producătorii prin taxa clawback; pentru completarea veniturilor insuficiente ale personalului medical, vrem acum să plătească pacienții,' a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR.

APMGR atrage atenția că pacienții au cel mai mult de suferit din cauza lipsei unei reforme profunde a sistemului de sănătate. De exemplu, menținerea taxei clawback în forma actuală duce la dispariția de pe piață a medicamentelor cu prețuri accesibile: peste 1.300 de produse au dispărut din piața în ultimii trei ani, iar anul acesta alte 1.200 de medicamente ieftine riscă să dispară din farmacii, ca urmare a scăderii prețurilor sub pragul de rentabilitate. Pacienții sunt obligați să le înlocuiască cu produse alternative mult mai scumpe, plătind din buzunar diferența.

'Introducerea plăților informale pentru medici nu va face decât să sporească povara financiară și mai mult pentru pacient. În plus, va crea probleme etice care vor afecta demnitatea și prestigiul profesiei de medic,' a mai spus Damian.

APMGR solicită creșterea finanțării sistemului sanitar în paralel cu măsuri imediate de transparentizare a cheltuirii fondurilor publice și de eliminare a fraudelor. Potrivit calculelor APMGR, numai pentru medicamente, sistemul de sănătate are nevoie de o finanțare de cel puțin 800 milioane Ron pentru ca accesul pacienților la medicamente să fie la nivelul anului 2012.

APMGR atrage atenția, totodată, că lipsa unei reforme a sistemului de sănătate a însemnat pentru România pierderea unor investiții de peste 50 milioane de Euro în domeniul farmaceutic și va însemna pierderea multor alte investiții în viitor, din cauza neîncrederii investitorilor într-un sistem lipsit de transparență.

Guvernul trebuie să își asume responsabilitățile prevăzute în Constituție și să acorde servicii pentru care finanțarea este asigurată deja prin colectarea de taxe și impozite. Continuarea umilirii pacienților și antagonizarea medicilor și a celorlalți actori din sistem, inclusiv industria farmaceutică, nu sunt soluții și nu vor face decât să crească tensiunile sociale.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) — www.apmgr.org — este o organizație non-guvernamentală și independentă, care își propune să contribuie în mod activ la îmbunătățirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienții români.

Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Constanța și Timișoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă.

APMGR este afiliată la Asociația Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA — European Generic Medicines Association) — www.egagenerics.com—, organizația reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, Alvogen România, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia — a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.  

Comunicat de presă - Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România