Publicat: 22 Martie, 2020 - 16:21
Producătorii se confruntă cu cea mai gravă criză din istorie, dar piața nu este încă în limită

Milioanele de barili de aprovizionare suplimentară promise de Arabia Saudită vor avea nevoie de timp pentru a ajunge la destinație. În ceea ce privește cererea, economiile majore au început doar să încetinească, iar creșterea orificiului în care a stat odată economia este de așteptat să se extindă. Un număr tot mai mare de analiști spun că economia globală este deja într-o recesiune.

„Chiar și acum doar o săptămână, era dificil să ne imaginăm cum condițiile de pe piața petrolului ar putea deveni semnificativ mai slabe”, a scris Standard Chartered într-o notă. „Cu toate acestea, în săptămâna trecută, restricțiile impuse mobilității de către guvernele europene și nord-americane ca parte a răspunsului lor coronavirus au mărit semnificativ șocul negativ al cererii.

Analiștii spun că în luna aprilie s-ar putea observa cea mai mare schimbare a ofertei din istoria pieței petrolului.

„Acum ne așteptăm ca pierderea cererii de a / a să crească în aprilie la 10,4 milioane de barili pe zi (mb / d), iar cererea anuală să scadă cu un record de 3,39mb / d în 2020”, a scris cîntr-o notă.

Pe termen scurt, excedentul pe piața petrolului ar putea atinge un vârf de 13,7 mb / d în aprilie, a declarat Standard Chartered, cu un excedent mediu de 12,9 mb / d pentru al doilea trimestru. Până la sfârșitul anului, stocul de inventar ar putea ajunge la 2,1 miliarde de barili gargantuan, „întinzând sectorul mijlociu al industriei până la limitele sale”, a scris banca. Această cifră reprezintă o revizuire ascendentă de 50% din excedentul de inventar de 1,4 miliarde de barili prevăzut de bancă ... cu doar o săptămână în urmă.

Alți analiști au scenarii și mai dramatice. Eurasia Group spune că cererea ar putea scădea cu până la 25 mb / d în următoarele săptămâni și luni. Glutul istoric înseamnă că lumea ar putea rămâne fără spații de depozitare. „Combinația de slăbire a cererii și excesul de ofertă va fi cu greu acceptată de depozitarea onshore” , a declarat FT , Giovanni Serio, șeful de analiză la Vitol. „La un moment dat… va trebui să umplem toate bărcile.”

Recesiunea ar putea duce la peste 200 de falimente doar în sectorul serviciilor petroliere europene, potrivit Rystad Energy, sau 20 la sută din totalul firmelor din sector. ()

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: