Publicat: 30 Decembrie, 2019 - 09:30
Share

Peste 1.000 kg. şi aproape 1.400 de litri de produse de protecţie a plantelor şi substanţe utilizate în igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare au fost ridicate în cadrul unei acţiuni de verificare a activităţilor operatorilor înregistraţi/autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu astfel de substanţe.

Aproape 2.000 de agenţi economici au fost verificaţi, iar faţă de 56 de persoane sunt efectuate cercetări în cadrul unor dosare penale.

Poliţiştii desfăşoară, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor şi al substanţelor utilizate în igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite şi verificarea tuturor aspectelor prevăzute şi sancţionate de legislaţia incidentă acestor domenii se acţionează împreună cu specialişti din componenţa instituţiilor care, potrivit legii au competenţă, atribuţii legale şi expertiză în domeniu (oficii fitosanitare judeţene, direcţiile judeţene sanitare - veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, direcţiile judeţene pentru sănătate publică, inspectorate teritoriale de muncă etc).

În perioada 21 noiembrie - 26 decembrie 2019, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au efectuat verificări şi controale la 1.968 de agenţi economici înregistraţi/autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu substanţe utilizate pentru igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare (1.399) sau cu produse de protecţie a plantelor (569).

În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 84 de fapte de natură penală, dintre care 47 de infracţiuni prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 8 sancţionate de art. 359 Cod penal (Traficul de produse sau substanţe toxice) şi 14 la Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor.

Au fost dispuse măsuri de cercetare a 56 de persoane care sunt bănuite că, sub diferite forme, ar fi participat la săvârşirea acestor infracţiuni.

Au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 214 kg. şi 1.062 de litri de produse de protecţie a plantelor, precum şi 858,77 kg. şi 335,5 de litri de substanţe utilizate în igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate de către instituţiile participante la acţiune 287 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 508.300 de lei.

Astfel de activităţi au fost desfăşurate şi în primul trimestru al anului 2019, urmând ca ele să se desfăşoară şi în perioada următoare.

Exemplu: La data de 6 decembrie 2019, poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Alba şi Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, au efectuat verificări la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din municipiul Blaj.

S-a constatat că mai multe produse de protecţia plantelor, care erau expuse spre vânzare de către gestionară, aveau termenul de valabilitate expirat. Produsele au fost indisponibilizate, în vederea confiscării.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, faptă prevăzută şi pedepsită de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului.IGPR

Tag-uri Institutii: