24 mai 2022

Aproape 600 de școli din România au risc seismic de grad I și II, doar 6% fiind expertizate

Group of students wearing protective face masks while raising their hands in class.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Doar 6% din cele circa 30.000 de clădiri școlare din România au fost expertizate din punct de vedere seismic, iar dintre acestea, 101 au risc seismic I și 474 – risc seismic II, a precizat ministrul Educației luni. Una dintre aceste școli este Școala Ferdinand din București, unde conducerea școlii a demisionat duminică seară, după ce Consiliul de Administrație a școlii a votat să se intre în online de luni, în așteptarea unor containere care să fie amplasate în curtea școlii. Pentru acestea însă este necesar un aviz de la Ministerul Culturii, care nu se știe când va fi emis.
Părinții elevilor de la Școala Ferdinand sunt însă împărțiți în privința participării la ore fizic în clădirea expertizată cu grad seismic II, în urma unei expertize din iulie 2021.

Într-o postare publicată duminică seara, dar ștearsă ulterior, Asociația „Creștem Copii Fericiți” a părinților de la Școala Gimnazială Ferdinand I București, care găzduiește aproximativ 750 de copii, îl acuza pe ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, că ar face presiuni ca școala să aprobe intrarea copiilor la clase, fizic, în clădirea cu risc seismic în situația în care Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu avizează intrarea copiilor în școală.

”La presiunile ministrului de a determina asumarea unei situații practic ilegale, conducerea școlii a demisionat, în timpul Consiliului de Administrație din această seară, CA reunit de urgență pentru a vota cu privire la intrarea în clădirea cu risc seismic a școlii, pentru ore în format fizic. Votul majorității, vot care reprezintă răspundere penală, fiind majoritar nu: nu se intră în clădirea cu risc seismic. Ministrul a sunat-o pe doamna directoare în timpul ședinței pentru a face presiuni ca elevii să intre în clădirea cu risc seismic în aceste condiții, la ore, fizic. În urma acestor presiuni, doamna directoare a demisionat. Demisia a fost urmată de cea a doamnei directoare adjunct”, acuzau pe Facebook Asociația Creștem Fericți.

Duminică seară în jurul orei 22.00, 25 de părinți s-au strâns la școală pentru a protesta și în semn de solidaritate cu directoarele.

„Părinții cer să se intre fizic la ore, noi așteptăm instalarea construcțiilor modulare, așa-zisele containere, în curtea școlii noastre. Pentru asta, totul stă într-un aviz de la Ministerul Culturii, de la o comisie care nu știm când se întrunește. Apoi urmează ca în baza acestui aviz să dea și primăria Capitalei un aviz. În acest context, cu containerele gata să fie instalate, dl ministru nu ne ajută cu avizul, ci propune alt aviz, al ISU, ca să intrăm în clădirea cu risc seismic. ISU a răspuns că nu avizează intrarea copiilor în școală. Și chiar și așa, înțeleg că ministrul a insistat să își asume conducerea școlii intrarea în școală. Așa că, în această situație, și-au dat demisia directoarea și directoarea adjunctă.

Cert este că părinții sunt împărțiți, unii spun că nu vor să își trimită copiii într-o școală cu risc seismic, alții că nu este nimic grav, că nu s-a întâmplat nimic grav până acum și că e ok să ne trimitem copiii într-o clădire șubredă”, a declarat unul dintre părinții participanți la acest protest, pentru HotNews.ro.

„Șase la sută din școlile din România sunt expertizate seismic, deci 94% nu sunt. Din acestea, 474 sunt în clasă de risc seismic II, iar 101 în grad de risc seismic I, care impune lucrări urgente. În toate aceste clădiri se învață în continuare”, a declarat ministrul Educației luni dimineață.

Ulterior, într-o declarație făcută la deschiderea anului școlar, Cîmpeanu a menționat că în România există un total de 31.394 de clădiri școlare, astfel că doar 1800 au fost expertizate, iar dintre acestea, o treime sunt cu risc I și risc II.

„Risc seismic II înseamnă că există probabilitatea să existe deformări la nivel structural în cazul unui seism puternic”, a adăugat acesta.

Expertiza seismică se face la nivelul Ministerului Dezvoltării, a spus Cîmpeanu.