Publicat: 17 Octombrie, 2019 - 10:56
realizat în parteneriat cu Asociaţia SM Speromax Alba

"Aproape de tine" este titlul unui nou proiect cultural organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga" Alba, care se adresează persoanelor cu dizabilităţi si grupurilor vulnerabile şi are ca scop derularea în parteneriat cu asociaţii de profil, a unor activităţi culturale ludice, destinate copiilor sau de socializare şi petrecere în mod plăcut a timpului liber, destinate adulţilor.

Prima activitate din acest an este iniţiată de organizatori în parteneriat cu Asociaţia SM Speromax Alba şi va avea loc în data de 18 octombrie 2019, începând cu orele 10:00, la sediul Bibliotecii Judeţene ,"Lucian Blaga" Alba, din Alba Iulia, str. Trandafirilor, nr. 22.

Activitatea se va adresa adulţilor cu dizabilităţi şi va avea în centrul ei cartea şi modalităţile clasice şi moderne de consultare a colecţiilor bibliotecii. Cu acest prilej bibliotecarii le vor prezenta celor prezenţi rolul şi importanţa informaţiei pentru dezvoltarea fiecărui individ în parte, şi vor fi prezentate cărţi în diferite formate cum ar fi cartea în format traditional, cartea electronică şi cartea Daisy.

Carte DAISY (Digital Accessible Information System) este cartea care reproduce conţinutul unui material tipărit, într-un format digital accesibil persoanelor cu dificultăţi de citire. O carte în format audio Daisy se poate citi selectiv exact ca şi o carte tipărită, folosind un player Daisy care este un aparat asemănător unui CD-player. Cu ajutorul aparatului Daisy, cititorul poate sări la o anumită pagină, poate sări din cuprins la un anumit capitol, dintr-un paragraf în altul, poate să reia o frază anterioară, poate sări peste notele de subsol. Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga" Alba deţine în colecţiile sale atât cărţi Daisy cât şi aparate de citit.

Informarea şi prezentarea colecţiilor şi servicilor de bibliotecă va continua cu un moment artistic susţinut de Cercul de Chitară din Parohia Cuvioasa Parascheva, coordonator Sorina Matei, şi de confecţionarea de către micii chitarişti, împreună cu membrii Speromax, de mesaje-răvaşe ce vor fi distribuite cititorilor bibliotecii.

Proiectul face parte din Programul 1.USERS/1.6. Aproape de tine şi este rodul unei colaborări concretizate în parteneriatul dintre o instituţie publică de cultură - Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga" Alba şi un ONG - Asociaţia SM Speromax Alba. Parteneriatul este în perfect acord strategia culturală a Proiectului Managerial pentru perioada 2017-2020, proiect ce urmăreşte să transforme biblioteca într-un spaţiu multicultural al dialogului, spaţiu în care fiecare membru al comunităţii să aibe posibilitatea să se manifeste prin schimburi de idei, să se informeze pe o temă de interes, să lectureze, să-şi dezvolte personalitatea, să creeze şi să se recreeze.
 

Tag-uri Institutii: