Publicat: 15 Iunie, 2018 - 13:40
Campania de "Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin"

Rezultatele analizelor efectuate pacientelor, din localitatea Gruiu și orașul Otopeni, examinate în cadrul campaniei de "Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin" sunt îngrijorătoare! Jumătate dintre pacientele supuse testului Babeș- Papanicolau prezintă diverse afecțiuni care necesita colposcopie si/s-au tratament ginecologic de specialitate si monitorizare de la 1, la 3 ani. De altfel, statistica sumbră arată utilitatea campaniei derulată de către medicii Institutului Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu din Bucureşti și voluntarii Paraclisiului Catedralei Mântuirii Neamului.

„Până în prezent, un procent foarte mare dintre femeile care au fost examinate în cadrul acestei campanii au probleme de sănătate importante, acest procent ar fi putut fi diminuat dacă femeile s-ar controla periodic, conform recomandărilor medicilor. De altfel, raportul prezentat de către specialiștii Institutului Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu arată cât de necesară este campania de "Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin" și o eventuală reproducere a sa la nivel național, unde, putem preconiza că situația este comparabilă cu cea din zonele în care am implementat deja proiectul social-fimantropic”, a punctat Dănuţ Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Conform raportului Institutului Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu din Bucureşti, au fost supuse testului Babeș-Papanicolau un număr de 49 de femei din localitatile Gruiu și Otopeni. La recoltarea probelor au participat medici si asistente din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti, sprijiniti logistic de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, aflati sub coordonarea Parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru, dar si de catre preotii din localitati si oficialitatile locale.

Acțiunea s-a desfășurat in județul Ilfov, in zone considerate defavorizate din punct de vedere al asistenței medicale. 
Rezultatele arată că 25 de femei sunt sănătoase și vor fi chemate, conform protocolului, pentru repetarea examenului peste 5 ani, dar restul de 24 prezintă diverse afecțiuni care necesita colposcopie si/s-au tratament ginecologic de specialitate si monitorizare la 1 și 3 ani. Rezultatele prezentate au fost comunicate medicilor de familie din localitățile respective pentru a putea elibera bilete de trimitere către medicul ginecolog (din IOB sau cabinet din teritoriu).

Raportul pentru localitatea Gruiu și orașul Otopeni este al doilea prezentat de către medicii Institutului Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu din Bucureşti în cadrul campaniei de "Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin". Primul raport efectuat anterior făcea referire la situația pacientelor examinate din localitățile Grădiștea și Nuci. Conform celor doua rapoarte prezentate de Institutul Oncologic ce vizează per total pacientele din cele 4 localități: Grădiștea, Nuci, Otopeni și Gruiu din judetul Ilfov, din 134 de femei examinate cu textul Babeș-Papanicolau, 54 dintre acestea prezintă diverse probleme de sănătate. 

"Dorim sa promovam mai departe actiunea noastra si sa ajungem in cat mai multe sate din judetul Ilfov. Initial, doamnele de aici au fost usor speriate, timorate, le-a fost explicat in ce consta practic examenul Babes Papanicolau, in cat timp primesc rezultatul si la sfarsit, acestea ies bucuroase ca, in sfarsit, cineva le acorda un mic ajutor si ca venim in intampinarea lor si speram sa le dam si rezultate foarte bune in urma acestui examen. Acest test este foarte important, mai ales ca rezultatele de pana acum indica faptul ca sunt leziuni precursoare de cancer care pot fi tratate, nu este indicat sa se ajunga la leziuni grave care pot fi cu greu tratate, costa foarte mult, suferinta foarte mare, pe cand leziunile incipiente pot fi tratate cu un minim efort atat pentru pacient, cat si pentru personalul medical, astfel incat sa obtina rezultate foarte bune in timp", a evertizat dr. Prunoiu Virgiliu, coordonatorul Programului "Screening", din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti.

Campania de „Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin” se desfăşoară în baza protocolului încheiat în luna ianuarie a acestui an între Institutul Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu din Bucureşti şi Patriarhia Română.

Sâmbătă, 16 iunie, va avea loc o nouă ediție a campaniei de "Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin" în localitatea Glina, județul Infov.

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. Cancerul colului uterin este cea mai frecventă neoplazie a tractului genital la femei și a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Anual, în lume, se diagnostichează aproximativ 500.000 noi cazuri de cancer cervical (col uterin).

Prin programul de screening pentru cancerul de col uterin, se caută depistarea unor leziuni precursoare (ce se pot îndeparta înainte de apariția cancerului) sau a unui cancer în stadiu precoce, care este mai ușor de tratat. Programele populaționale de screening, desfășurate o dată la 3 sau la 5 ani, pot reduce incidența acestei boli cu 80%. Factorii de risc pentru apariția neoplasmului de col uterin sunt următorii: infecția HPV (virusul Papilloma uman); infecția cu virusul herpes Hominis tip 2 (HSV 2); infecția HIV/SIDA; debut precoce al vieții sexuale; igiena deficitară; sarcini multiple; anticoncepționale orale și promiscuitate sexuală.

NU sunt eligibile pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau femeile care prezintă absență congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital. Testul Babeș-Papanicolau presupune o recoltare de secreție vaginală care se va examina la microscop. Este o investigație absolut NEDUREROASĂ!

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Localizare: 

Geolocation is 44.535548, 26.23248860000001