Publicat: 23 Decembrie, 2013 - 07:47
Share

Aproximativ 42 la sută dintre români nu au utilizat niciodată internetul, dublu faţă de nivelul din Uniunea Europeanã, iar serviciile online ale autorităţilor sunt accesate de numai 5 la sută din populaţia României, comparativ cu o medie de 41 la sută în UE, potrivit datelor Eurostat, institutul de statisticã al CE. 

Procentajul românilor care nu au utilizat niciodatã internetul este apropiat de cel din Bulgaria (41 la sută), se arată într-un comunicat al Eurostat. În top urmează Grecia, unde 36 la sută din populaţie nu a accesat internetul, Italia (34 la sută), Portugalia (33 la sută) şi Polonia (32 la sută). Totodată, 32 la sută dintre români spun că accesează zilnic internetul, iar 13 la sută săptămânal, în timp ce 58 la sută dintre gospodăriile României au acces la internet. România stă de departe cel mai prost în ceea ce priveşte utilizarea serviciilor online ale statului. Cu o rată de accesare de numai 5 la sută, România este cu mult în urma Italiei (21 la sută) şi Bulgariei (23 la sută), în timp ce la nivelul UE 41 la sută dintre cetăţeni îşi plătesc taxele online sau utilizează servicii oferite de guvern şi autorităţile locale pe internet. Majoritatea europenilor care utilizează serviciile online ale statului o fac pentru a-şi gestiona taxele.

Datele provin dintr-un sondaj în rândul persoanelor cu vârsta între 16-74 de ani, derulat în trimestrul al doilea al acestui an. Întrebările din sondaj s-au referit la utilizarea, frecvenţa accesării internetului şi natura activităţilor online din ultimele trei luni, precum şi folosirea serviciilor publice puse la dispoziţie de autorităţi pe internet în ultimele 12 luni, precum taxe, securitate socială, sănătate sau educaţie.