Publicat: 17 Ianuarie, 2018 - 12:54
Share

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat, în cursul anului 2017, o serie de sesiuni de formare profesională de bază şi continuă în domeniul consumului de droguri, acestea fiind susţinute de formatorii autorizaţi de către Autoritatea Naţională pentru Calificări, specialişti ai ANA. 
Astfel, au fost formaţi 972 de beneficiari, atât din rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, cât şi din cadrul instituţiilor partenere – Primăria Sectorului 5 Bucureşti, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Casa Corpului Didactic, Poliţia Locală, Ministerul Sănătăţii, Universitatea Politehnică Bucureşti, etc. 
Totodată, personalul ANA a participat la seminarii online organizate sub egida CEPOL, în domenii precum antidrog, politici publice, anti-discriminare etc.
Formatorii autorizaţi ANA au organizat sesiuni de instruire în domeniul drogurilor şi pentru partenerii săi instituţionali, iar formele de educaţie continuă au fost:
    Formare de bază în domeniul prevenirii consumului de droguri, destinată specialiştilor din cadrul Primăriei Sectorului 5, Bucureşti. Demersul formativ a fost unul de mare amploare şi s-a desfăşurat în perioada ianuarie - iulie 2017. Acesta a fost structurat în 10 sesiuni de formare ce au totalizat un număr de aproximativ 250 beneficiari (cadre didactice din grădiniţele, şcolile şi liceele sectorului 5, poliţişti locali specialişti ai DGASPC şi specialişti din cadrul  Primăriei Sectorului 5). Colaborarea dintre cele două structuri a avut ca obiectiv lupta împotriva consumului şi traficului de droguri, astfel încât gestionarea acestui fenomen să fie făcută prin eforturi susţinute de către toate instituţiile care au atribuţii în implementarea Strategiei Naţionale Antidrog.
    Formare de bază în domeniul prevenirii consumului de droguri, având ca beneficiari 30 de cadre didactice universitare – Universitatea Politehnică Bucureşti – Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor.
    Formare de bază în domeniul prevenirii consumului de droguri – Treatnet de Brief Interventions – sesiune susţinută de către un expert UNODC, dl. Raj Boyjoonauth, ce a avut ca beneficiari 20 specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, DGASPC Sectoareler 5 si 6, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile.
    Formare de bază în domeniul prevenirii consumului de droguri, sesiuni de formare care au avut ca beneficiari 108 poliţişti locali din judeţele Argeş şi Hunedoara, dar şi specialişti din cadrul Serviciului de Poliţie Locală, ce au participat la cursuri de formare iniţială şi continuă desfăşurate în cadrul C.F.I.C. Orăştie.
    Formare de bază în domeniul prevenirii consumului de droguri, având ca beneficiari 254 cadre didactice, consilieri şcolari din Bucureşti şi judeţele Bacău, Olt, Satu-Mare, Cluj, Oradea, Harghita, Bihor;
    Formare de bază în domeniul prevenirii consumului de droguri, având ca beneficiari 70 de medici din judeţul Constanţa;
    Formare de bază în domeniul prevenirii consumului de droguri, având ca beneficiari 16 asistenţi medicali din judeţul Mureş;
    Formare de bază în domeniul prevenirii consumului de droguri, care a avut ca beneficiari 20 de cadre didactice - profesori consilieri din judeţul Mureş;
    Formare de bază în domeniul prevenirii consumului de droguri şi Asistenţa integrată a consumatorilor de droguri - standarde de prevenire şi asistenţă, sesiuni de formare care au avut ca beneficiari 138 asistenţi sociali, psihologi, educatori şi jurişti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţele Braşov, Alba, precum şi specialişti din Bucureşti.
Activitatea de formare a avut rezultate importante şi datorită extinderii adresabilităţii formelor de educaţie către personalul structurilor partenere cu atribuţii în aplicarea Strategiei Naţionale Antidrog 2013 - 2020. 
De altfel, investiţia în oameni, care reprezintă esenţa actului de formare şi informare derulat în cadrul Centrului Naţional de Formare şi Documentare în domeniul Drogurilor al ANA este un proces cu vizibile pe termen lung, prin formare şi informare, atingându-se obiective legate de creşterea capacităţii practicienilor de a acţiona în domeniul antidrog şi de conştientizare a societăţii asupra fenomenului drogurilor. 
Privită din aceast perspectivă, activitatea de formare din cadrul ANA este una complexă şi cu rezultate remarcabile. 
Şi anul acesta, Agenţia Naţională Antidrog va derula stagii de formare conform Graficului de formare în domeniul drogurilor 2018.

 

Tag-uri Nume: