21 mai 2022

Aproximativ 16.000 pachete ţigări confiscate la frontiera de nord a României

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat în urma unor acţiuni desfăşurate pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, 15.940 pachete cu ţigări, în valoare de 186.500 lei, marfă ce urma să ajungă pe piaţa neagră de desfacere din zonă.

Ieri, 1 aprilie a.c., la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicovu de Sus a fost declanşată o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 08.30, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul sectorului a observat, pe direcţia localităţii Vicovu de Sus, un grup de persoane care transporta de la frontiera de stat spre interiorul ţării mai multe colete voluminoase.

Imediat, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea celor în cauză, iar în momentul în care bărbaţii au observat echipajul poliţiştilor de frontieră, au abandonat coletele şi au fugit spre teritoriul ucrainean.

Imediat, au fost anunţate şi autorităţile ucrainene despre caz în vederea cercetării în comun a evenimentului de frontieră.

La faţa locului au fost descoperite 24 colete cu ţigări de provenienţă ucraineană care au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 11.980 pachete cu ţigări, de provenienţă ucraineană.

Ţigările în valoare de aproximativ 140.200 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, precum şi pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi documentarea întregii activităţi infracţionale.

Tot ieri, 1 aprilie a.c., la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei s-a desfăşurat o acţiune în cooperare cu autorităţile de frontieră din Ucraina, pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete.

Astfel, în jurul orei 21.50, colegii noştri au observat pe direcţia localităţii de frontieră Crăciuneşti, judeţul Maramureş, mai multe persoane care transportau, în spate, colete voluminoase de la malul râului Tisa spre interiorul ţării.

Poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea acestora, efectuând somaţiile legale prin voce, însă acestea nu s-au supus, au abandonat coletele şi au fugit spre teritoriul ucrainean, aruncându-se în apa râului Tisa.

Imediat, au fost anunţate autorităţile ucrainene despre eveniment, iar la scurt timp acestea ne-au informat faptul că au reţinut pe malul ucrainean, un cetăţean ucrainean îmbrăcat în costum de neopren.

Pe malul românesc, poliţiştii de frontieră au descoperit 6 colete cu ţigarete care au fost transportate la sediul instituţiei în vederea continuării cercetărilor.

În urma inventarierii baxurilor cu ţigări, s-a constatat că acestea conţin 3.960 pachete ţigări, de provenienţă Belarus, în valoare de aproximativ 46.300 lei.

În cauză, se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării.

În continuare, se fac verificări pentru depistarea tuturor persoanelor implicate, sub directa supraveghere a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.