9 august 2022

Aproximativ 1,8 milioane de refugiați au sosit în Polonia din Ucraina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul adjunct de interne al Poloniei, Maciej Wonsik, a remarcat că situația s-a stabilizat

Numărul refugiaților sosiți în Polonia din Ucraina de la începutul conflictului a ajuns la 1,8 milioane, a declarat luni Maciej Wonsik, ministrul adjunct de interne al Poloniei, într-un briefing.

„Ieri, 82 de mii de oameni au trecut granița polono-ucraineană. Situația s-a stabilizat astăzi”, a spus el, informând că acum „afluxul este cu aproape jumătate mai puțin decât acum o săptămână”.

„Cu toate acestea, afluxul de refugiați este foarte mare. Avem 1,8 milioane de oameni care au fugit din Ucraina în Polonia de la începutul conflictului”, a spus Wonsik. Potrivit sursei citate, 65% din toți refugiații din Ucraina ajung în Polonia.

După cum s-a amintit în Ministerul Afacerilor Interne al Poloniei, în weekend a intrat în vigoare o lege în republică, care pune în aplicare un fond de asistență pentru Ucraina. „Este vorba de aproape 8 miliarde de zloți (aproximativ 2 miliarde de dolari) furnizați în aceste scopuri, dintre care 3,5 miliarde de zloți sunt destinați administrațiilor locale și șefilor de regiuni”, a spus ministerul.

Marile orașe poloneze au declarat deja că nu mai pot accepta refugiați. Autoritățile locale asigură că nu vor strămuta pe nimeni cu forța, dar îi îndeamnă pe refugiați să nu se teamă să meargă în orașele mici, unde sunt și toate condițiile de viață și de muncă. De asemenea, autoritățile poloneze au început să trimită informații către numerele de telefon ucrainene despre plecarea trenurilor și autobuzelor către diferite orașe din Europa.

În Polonia a intrat în vigoare o lege specială care va permite refugiaților din Ucraina să trăiască și să lucreze legal în țară până la trei ani, primind asistență medicală, ajutoare sociale și posibilitatea de a-și trimite copiii la instituții de învățământ. Pe 16 martie, autoritățile regionale vor începe înregistrarea refugiaților care au ajuns în republică.
A consemnat Ciprian Pop
Sursa foto: https://thefrontierpost.com/