5 februarie 2023

Aproximativ 24.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne s-au aflat la datorie, zilnic, la nivelul întregii ţări

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În timpul minivacanţei prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române, aproximativ 24.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne s-au aflat la datorie, zilnic, la nivelul întregii ţări.

Datorită măsurilor dispuse de conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi a mobilizării efectivelor aflate în stradă, în perioada 20 – 24 ianuarie 2023, nu au fost înregistrate evenimente grave care să afecteze climatul de ordine publică.

În această perioadă, efectivele MAI au acordat o atenţie sporită zonelor aglomerate, staţiunilor turistice şi locurilor în care s-au desfăşurat manifestări publice. În total, în această perioadă au avut loc 230 de evenimente publice.

În data de 24.01.2023, în contextul împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, la nivel naţional s-au desfăşurat 79 de manifestări, la care au participat aproximativ 44.000 de persoane. Măsurile de ordine publică au fost asigurate de peste 3.000 de cadre MAI – jandarmi, poliţişti şi lucrători ISU.

Din punct de vedere al numărului de participanţi, cele mai importante manifestări s-au desfăşurat în municipiile Iaşi (7.000 de persoane), Focşani (5.000 de persoane) şi Bucureşti (450 de persoane). Nu au fost raportate incidente grave pe timpul desfăşurării acestor evenimente.

În intervalul 20-24 ianuarie a.c., poliţiştii şi jandarmii au efectuat aproximativ 12.000 de intervenţii de ordine publică, în timp ce pompierii au acţionat pentru gestionarea a 6.598 de situaţii de urgenţă. 5.527 dintre misiunile pompierilor au fost pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 268 pentru stingerea de incendii.

Având în vedere intensificarea circulaţiei pe drumurile publice, echipajele de poliţie au fost prezente pe cele mai aglomerate artere pentru fluidizarea traficului şi prevenirea accidentelor grave.

Ca urmare a încălcării legislaţiei rutiere, au fost retrase 1.367 de certificate de înmatriculare şi au fost reţinute 3.463 de permise de conducere, dintre care 65 pentru consum de droguri sau alte substanţe interzise la volan.

În total, în aceste zile, poliţiştii şi jandarmii au constatat peste 3.800 de infracţiuni şi au aplicat 46.000 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor depăşind 17,6 milioane de lei.

Elicopterele Inspectoratului General de Aviaţie au executat 39 de misiuni, dintre care 9 în sprijinul structurilor de ordine publică şi 30 pentru situaţii de urgenţă.

În aceste zile, poliţiştii de frontieră au efectuat formalităţile de control, în medie zilnică, pentru aproximativ 178.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi pentru aproximativ 50.000 de mijloace de transport, atât la intrarea în ţară, cât şi la ieşire.

De asemenea, angajaţii Inspectoratului General pentru Imigrări au acordat 480 de permise de şedere pentru beneficiari de protecţie temporară, în cazul unor cetăţeni ucraineni. Nu au fost înregistrate solicitări de azil în ţara noastră.

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Sursa foto MAI