Publicat: 1 Mai, 2018 - 13:45
Share

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au desfăşurat în zona de responsabilitate, în ultimele 24 de ore, mai multe acţiuni în vederea combaterii contrabandei cu ţigări, în urma cărora au descoperit şi confiscat aproximativ 26.000 pachete ţigări, în valoare de 300.300 lei, marfă ce urma să fie comercializată pe piaţa neagră de desfacere din zonă.

Azi dimineaţă, în jurul orei 05.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, judeţul Suceava, s-a prezentat pe sensul de intrare în ţară cetăţeanul ucrainean Dmyitro R., în vârstă de 22 ani, la volanul unui microbuz înmatriculat în Ucraina.

Existând suspiciuni că acesta transportă ţigări de provenienţă ucraineană, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra maşinii, bagajelor şi persoanei. Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, în mai multe cutii cu napolitane, cantitatea de 246 pachete de ţigări, mărcile Kent şi Marble, de provenienţă ucraineană.

Ţigările, în valoare de 370 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei de către autoritatea vamală. Totodată, împotriva cetăţeanului ucrainean a fost instituită măsura interzicerii intrării în România pe o perioadă de 5 ani.

Şi în Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, jud. Satu Mare, s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român, Magdalena K., în vârstă de 47 de ani, conducând un autoturism marca Volkswagen, înmatriculat în România.

Existând suspiciuni că femeia transportă ţigări de provenienţă ucraineană, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra vehiculului. Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, într-o canistră din plastic, cantitatea de 140 pachete de ţigări, marca Rothmans, de provenienţă ucraineană.

Ţigările, în valoare de 630 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar femeia a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.

Ieri, 30 aprilie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Valea Vişeului, jud. Maramureş, au declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 22.00, pe un drum forestier de pe raza localităţii Valea Vişeului, au fost observat, în apropierea frontierei de stat, două autoturisme de teren, care nu-şi justificau prezenţa în zonă.

Poliţiştii de frontieră s-au apropiat de maşinile suspecte, moment în care au putut observa că sunt încărcate cu mai multe colete voluminoase, învelite în folie de culoare neagră.

S-au dispus măsuri de cercetare şi monitorizare a zonei, în vederea identificării şi reţinerii persoanelor implicate, fiind anunţate totodată despre caz şi autorităţile statului vecin.

Maşinile încărcate cu ţigări au fost conduse la sediul poliţiei de frontieră, unde în urma inventarierii coletelor s-a constatat că acestea conţin 20.460 pachete cu ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană.

Ţigările în valoare de 240.000 lei, precum şi cele două autoturisme, au fost ridicate în vederea confiscării.

În continuare se fac verificări în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Lucrători din cadrul aceluiaşi sector au descoperit în zona de responsabilitate, abandonate, pe raza localităţii Bistra, jud. Maramureş, 10 colete voluminoase ce conţineau ţigări provenite din contrabandă.

Baxurile au fost transportate la sediul sectorului, iar în urma inventarierii coletelor a rezultat cantitatea de 4.810 pachete ţigări, de provenienţă ucraineană, în valoare de 56.200 lei.

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar în continuare se fac cercetări în vederea depistării persoanelor implicate în activitatea infracţională şi tragerea la răspundere a acestora.

Tot ieri, în jurul orei 23.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Sighetu Marmaţiei - I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au sesizat, în zona de responsabilitate, un zgomot produs de un aparat de zbor de mici dimensiuni (specific unei drone).

S-a procedat la monitorizarea traseului aparatului de zbor şi cercetarea zonei, iar în urma acestor măsuri a fost descoperit un colet de mici dimensiuni care conţinea ţigări de provenienţă ucraineană.

În continuarea cercetărilor, s-a luat măsura informării autorităţilor ucrainene despre eveniment, în vederea cercetării în comun a cazului.

În urma inventarierii coletului, a rezultat cantitatea de 270 pachete cu ţigări, în valoare de 3.100 lei, care a fost ridicată în vederea confiscării.

În cauză, poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, la final urmând a se lua măsurile legale ce se impun. Comunicat de presă - IGPF

Tag-uri Institutii: