Publicat: 10 Februarie, 2013 - 16:42
Share

În urma controalelor efectuate în cursul anului trecut, de către poliţiştii structurilor teritoriale de investigare a fraudelor, sub coordonarea Direcţiei de Investigarea Fraudelor din cadrul I.G.P.R.,au fost înregistrate aproximativ 4.000 de dosare penale referitoare la fapte comise în legătură cu utilizarea forţei de muncă.

Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în colaborare cu Inspecţia Muncii şi Garda Financiară a iniţiat, la data de 25 ianuarie 2012, Planul comun de acţiune având ca obiect desfăşurarea, în perioada 01.02.-30.11.2012, de acţiuni de control în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi a combaterii evaziunii fiscale, rezultată din munca la negru.

În această perioadă, poliţiştii de investigare a fraudelor au efectuat 3.632 de acţiuni şi controale, desfăşurând, în principal, activităţi în vederea identificării şi cercetării faptelor ce sunt incriminate ca infracţiuni în materia angajării şi utilizării forţei de muncă.

Astfel, în timpul acţiunilor de control, au fost înregistrate 3.951 de dosare penale, în 2.897  dintre acestea fiind dispusă începerea urmăririi penale faţă de 3.377 persoane, iar alte 22 de dosare penale au fost declinate în favoarea unităţilor de parchet competente.

În dosarele penale în care s-a dispus începerea urmăririi penale s-au constatat 3.467 de infracţiuni, dintre care 492 de infracţiuni prevăzute în Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare (Codul Muncii) şi 2.975 de infracţiuni prevăzute în alte acte normative cu incidenţă asupra utilizării forţei de muncă.

Totodată, în perioada de referinţă, din totalul dosarelor în care s-a început urmărirea penală, 609 dosare au fost înaintate parchetului competent, cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi trimitere în judecată pentru infracţiuni în legătură cu recrutarea şi folosirea forţei de muncă.

Munca nedeclarată (cunoscută şi sub denumirile muncă fără forme legale sau muncă la negru), reprezintă orice activitate prestată în cadru legal şi plătită, dar nedeclarată autorităţilor publice, putând fi doar estimată ca şi amploare a fenomenului. Este una dintre abaterile grave întâlnite de oamenii legii în cadrul controalelor efectuate la diferitele tipuri de angajatori.

Urmare a Memorandum-ului de Înţelegere între Comisia Europeană şi România, semnat la data de 23 iunie 2009, a fost asumată de către autorităţi, ca măsură primordială, intensificarea activităţilor de identificare şi combatere a cazurilor de muncă nedeclarate.
În acest sens, Inspecţia Muncii a elaborat Strategia Naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobată prin H.G.nr. 1024/2010 şi Planul naţional de mărire a intensităţii controalelor privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarate, context în care a fost încheiat Protocolul de cooperare interministerial între Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi alte instituţii cu atribuţii în domeniu.