Publicat: 20 Decembrie, 2013 - 12:28

În primele 11 luni ale anului 2013, poliţiştii de frontieră au depistat 392.306 jucării suspecte a fi contrafăcute sau nedeclarate, în containere sosite în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China, cu o valoare de piaţă, dacă ar fi fost comercializate la preţul unor produse originale, de aproximativ 24.220.000 lei.

În anul 2013, poliţiştii de frontieră de la Garda de Coastă au înregistrat 262 de cazuri în care administratorii unor societăţi comerciale intenţionau să introducă în România bunuri contrafăcute.

Produsele contrafăcute, descoperite în baza informaţiilor obţinute în urma analizei de risc pe principalele rute internaţionale de transport, au constat în:
• 392.306 jucării
• 247.814 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;
• 194.496 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie etc.

Din analiza capturilor se constată că, cele mai multe bunuri contrafăcute au fost jucării care purtau siglele distinctive ale unor mărci cunoscute, acestea fiind bunuri susceptibile a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală sau bunuri nedeclarate.
Jucăriile confiscate de poliţiştii de frontieră constau în: trenuleţe, laptop-uri, baloane, păpuşi cu accesorii, căluţi cu sunete şi lumini, maşinuţe, puzzle, trenuleţe din plastic, căşti pentru copii, personaje şi telefoane, jucării din pluş, jocuri educative, ceasuri de mână, etc.
Dacă ar fi fost comercializate la preţul unor produse originale, valoarea jucăriilor contrafăcute s-ar fi ridicat la aproximativ 24.220.000 lei.
În toate cazurile, poliţiştii de frontieră le-au întocmit administratorilor societăţilor comerciale în cauză, dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
Din analiza fenomenului infracţional a rezultat că ruta folosită pentru transportul bunurilor contrafăcute este din China în România, pe mare.
Din punct de vedere al cetăţeniei făptuitorilor, aceştia provin majoritar din România şi China.
Având în vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.

Cazuri reprezentative înregistrate în anul 2013:

Sute de mii de jucării şi accesorii pentru telefoane, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Constanţa Sud şi P.T.F. Negru Vodă

Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind într-un container sosit în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China, respectiv într-un ansamblu rutier sosit în P.T.F. Negru Vodă din R. Bulgaria, 292.086 jucării şi accesorii pentru telefon, susceptibile a fi contrafăcute.
● În data de 20.10.2013, în jurul orei 10.30, s-a prezentat în P.T.F. Negru Vodă pentru efectuarea formalităţilor de frontieră un cetăţean bulgar, în vârstă de 34 ani, care conducea un ansamblu auto, cu numere de R. Bulgaria, încărcat cu jucării pentru o societate comercială cu sediul în Bucureşti.
În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat controlul amănunţit al ansamblului auto sosit din direcţia Sofia.
În urma controlului au fost descoperite 140.086 jucării pentru copii (maşinuţe, roboţi, personaje din desene animate, păpuşi, telefoane mobile), susceptibile a fi contrafăcute.

● În aceeaşi zi, în jurul orei 14.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.P.F. Constanţa Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Ilfov.
În urma controlului au fost descoperite 152.000 accesorii destinate copiilor pentru telefoane mobile, susceptibile a fi contrafăcute.

Marfa care purta însemnele distinctive ale unor mărci cunoscute, în valoare totală de aproximativ 1.175.000 lei, daca ar fi fost comercializată ca fiind originală, a fost ridicată în vederea confiscării.
Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorilor societăţilor comerciale în cauză, un cetăţean român şi unul chinez, cu vârste de 40 ani, respectiv 45 ani, având domiciliul în judeţul Dâmboviţa, respectiv reşedinţa în Bucureşti, dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.

Sute de jucării, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Constanţa Sud Agigea

În data de 03.12.2013, în baza unei analize de risc, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucratorii vamali, au finalizat controlul fizic amănunţit asupra mărfurilor dintr-un container aflat în P.T.F. Constanţa Sud Agigea.
În urma controlului au fost identificate un număr de 26.512 jucării (joc lego, cărţi de joc, maşinuţe având semnul unor mărci cunoscute, bunuri susceptibile a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuala. Bunurile susceptibile de a fi contrafăcute, în valoare aproximativă de 1.000.000 lei, dacă ar fi originale, au fost reţinute de către autoritatea vamală .
Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorului societăţii comerciale având sediul în judeţul Ilfov, un cetăţean tunisian, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.