5 iulie 2022

Aproximativ 42% dintre angajaţii români acuză anual dureri de spate ca urmare a condiţiilor de muncă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Săptămâna Europeană a SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa a participat la manifestările organizate, la Constanţa, cu prilejul Săptămânii Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM).

Acţiunea reprezintă o campanie de informare, care se desfăşoară, anual, în întreaga Europă, în luna octombrie.

În România, în cadrul acestei acţiuni, Inspecţia Muncii, împreună cu inspectoratele teritoriale judeţene, organizează acţiuni de diseminare a informaţiilor şi de prezentare a bunelor practici, în domeniul SSM. Anul acesta tema aleasă pentru activităţile informative organizate în cele patru regiuni ale ţării a fost gestionarea afecţiunilor musculo-scheletice, de origine profesională, la locul de muncă.

Inspectori din cadrul compartimentului SSM al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa, au participat, la finalul lunii octombrie, la invitaţia ITM Constanţa, la simpozionul tehnico-ştiinţific „Locurile de muncă sănătoase îţi fac sarcina mai uşoară!”. Organizat, în colaborare cu Inspecţia Muncii şi Asociaţia Inginerilor Dobrogeni Ovidius, evenimentul s-a desfăşurat sub egida Săptămânii Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă şi a reunit peste 300 de participanţi în sistem online, dintre care aproximativ 50 din judeţul Dâmboviţa (servicii externe şi lucrători desemnaţi SSM) şi a avut ca obiectiv creşterea gradului de sensibilizare în legătură cu afecţiunile musculoscheletice de origine profesională şi cu necesitatea gestionării acestora şi de promovare a prevenirii riscurilor.

Lucrarea „Reduceţi efortul” realizată şi prezentată de inspectorul dâmboviţean Simona Popian a avut ca subiect modul în care angajatorii pot crea un mediu sănătos pentru desfăşurarea activităţii şi cum pot reduce, cu ajutorul tehnologiei riscurile profesionale la care se expun muncitorii, pornind de la istoricul firmei S.C. COMPPIL S.A. Târgovişte.

Precizările au fost făcute, în contextul în care studiile efectuate în România au scos în evidenţă următoarele aspecte:
– aproximativ 22% din zilele de absenta de la lucru se datorează afecţiunilor musculo-scheletice ca urmare a efortului fizic;
– aproximativ 42% dintre angajaţii români acuză anual dureri de spate ca urmare a condiţiilor de muncă;
– aproximativ 30% dintre angajaţii români acuză dureri musculare la nivelul gâtului, umerilor şi membrelor superioare.

Lixandru Marius
Inspector Şef