18 septembrie 2021

Aproximativ 4,5 mii de oameni protestează în Lituania împotriva restricțiilor 

Lituania revulta
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Aproximativ 4,5 mii de persoane au ieșit vineri pentru a se manifesta împotriva deciziei autorităților de a limita drepturile celor care nu au fost vaccinați împotriva coronavirusului.
„Conform datelor preliminare, aproximativ 4,5 mii de persoane au participat la miting”, spune presa locală, citând surse din poliție.
Mitingul era planificat să aibă loc la clădirea Seimului (parlamentul țării), dar autoritățile Capitalei au retras, la 31 august, permisiunea emisă anterior pentru a-l organiza în acest loc. Potrivit lui Adomas Buzhinskas, director adjunct al administrației municipiului Vilnius, un astfel de miting în masă (organizatorii au cerut să permită un miting cu participarea a până la 15 mii de persoane) în fața clădirii Seimas-ului este imposibil din punct de vedere fizic din cauza lipsei de spațiu. De asemenea, el s-a referit la rapoartele de informații despre riscul crescut de violență fizică în timpul întrunirilor în masă.

După interdicție, organizatorii au fost obligați să mute mitingul în alt loc. A fost aleasă Piața Catedralei – una dintre principalele din oraș. Sentimentele anti-vaccinare sunt o sursă de protest, dar organizatorii spun că frustrarea oamenilor se datorează în primul rând reticenței autorităților de a asculta opinia publică.

Pe 10 august, prima acțiune publică de acest gen a avut loc în fața clădirii parlamentului lituanian cu participarea a aproximativ 5 mii de oameni. După sfârșitul timpului acordat protestului, câteva sute de participanți au rămas in locație și au blocat ieșirile din clădire, nepermițând deputaților să plece. Au existat ciocniri cu poliția.

foto Sputnik
Ciprian Pop