28 septembrie 2021

Aproximativ 500 de milioane de oameni au ca limbă maternă spaniola

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Spanish Club

La nivel mondial, aproximativ 500 de milioane de oameni au ca limbă maternă spaniola. Numărul mare de vorbitori clasează spaniola pe locul doi, după mandarină, în ierarhia limbilor materne. Spaniola este cea mai răspândită dintre limbile neolatine şi ocupă poziţia a treia în topul celor mai vorbite limbi – după engleză şi mandarină.

Ţinând cont de aceste fapte, nu e deloc surprinzător că limba spaniolă este atractivă şi pentru publicul din România, cu atât mai mult pentru tinerii sau persoanele care, fie lucrează sau locuiesc în Spania, fie consumă produse şi programe de origine spaniolă.

Pentru primii, pentru tinerii care vor să deprindă noţiunile esenţiale de limbă, cultură şi de civilizaţie spaniole, Spanish Club reprezintă programul gratuit de învăţare a limbii spaniole pe care Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” îl organizează anual, de-a lungul sezonului estival.

Spanish Club se adresează elevilor din ciclul şcolar gimnazial (clasele V-VIII) ce nu au mai avut contact cu limba spaniolă. Este structurat în opt întâlniri, coordonate de bibliotecara Sofia-Lavinia Cercel, şi se desfăşoară săptămânal, de-a lungul lunilor iulie-august 2021, în cadrul Fun in Summer. Cursul este realizat integral de către bibliotecara coordonatoare. Înaintea fiecărei întâlniri, elevii primesc prin e-mail informaţiile necesare conectării, iar după fiecare întâlnire – suportul de curs (prezentări realizate în Power Point).

Obiectivul general al cursului constă în transmiterea informaţiilor şi a noţiunilor necesare creării unei baze solide pentru asimilarea durabilă a limbii spaniole. Alături de noţiunile de gramatică şi de vocabular, Sofia-Lavinia Cercel insistă pe apropierea elevilor de cultura şi de civilizaţia spaniole. Astfel, în cadrul cursului sunt prezentate informaţii despre istoria şi geografia Spaniei, despre obiceiurile spaniolilor: preferinţele gastronomice (ir de tapas), muzică, instrumente muzicale (castaniete) şi dans (flamenco), luptele cu tauri (coride), cursa cu tauri şi alergători (El Encierro), somnul după masa de prânz (siesta) sau despre diverse sărbători specifice (San Fermin, Las Fallas).

Date fiind metodele interactive de predare, bazate pe comunicare şi pe practici educaţionale non-formale, cei 21 de elevi înscrişi sunt încântaţi de activităţile cursului, fapt ce rezultă din prezenţa lor constantă şi din implicarea activă de-a lungul întâlnirilor.

„Biblioteca vine constant în întâmpinarea nevoilor comunităţii”, spune Sofia-Lavinia Cercel, „iar acolo unde nevoile nu sunt încă vizibile, încearcă să le anticipeze”. Prin desfăşurarea Spanish Club, bibliotecara pune la dispoziţia comunităţii „experienţa dobândită în urma voluntariatului, a studiilor şi a numeroaselor cursuri, ateliere sau a conferinţelor” la care a luat parte.

Din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, Spanish Club se desfăşoară pe platforma online Zoom. La finalul întâlnirilor, elevii vor primi diplome de participare.

Biroul de Presă al Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”