Publicat: 11 Septembrie, 2014 - 12:09
Share

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat, 57.896 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de peste 128.000 de euro, pe care mai multe persoane au încercat să le introducă ilegal în ţară pentru a le comercializa pe piaţa neagră de desfacere din România.
Trei cetăţeni, doi români şi unul ucrainean, sunt cercetaţi pentru contrabandă, un autoturism a fost indisponibilizat, iar întreaga cantitate de ţigări a fost confiscată.

Ieri, 10 septembrie 2014, la nivelul Sectorului P.F. Brodina – I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei s-a declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în zona de responsabilitate.
Astfel, în jurul orei 04.00, poliţiştii de frontieră au observat, pe direcţia localităţii Straja, jud. Suceava, la aproximativ 250 de metri de linia de frontieră spre interior, mai multe persoane care transportau colete voluminoase.
Poliţiştii de frontieră au efectuat somaţiile legale prin voce, dar  deoarece cei în cauză au ignorat avertismentul, lucrătorii noştri au folosit armamentul din dotare, fiind trase opt focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, moment în care bărbaţii au abandonat coletele şi au fugit spre teritoriul statului vecin, dispersându-se pe mai multe direcţii.
Imediat au fost anunţate şi autorităţile de frontieră ale statului vecin în vederea reţinerii şi identificării persoanelor respective, precum şi a cercetării în comun a evenimentului. 
La faţa locului, pe teritoriul statului român, poliţiştii de frontieră suceveni au descoperit 25 de colete învelite în folie neagră, care conţineau ţigări, de provenienţă ucraineană, de diferite mărci.
Totodată, autorităţile ucrainene ne-au informat că au reţinut o persoană, cetăţean ucrainean şi au descoperit cinci colete cu ţigări făcând parte din acelaşi lot.
 La sediul sectorului, în urma inventarierii coletelor descoperite, s-a constatat că acestea conţin 55.800 pachete ţigări, în valoare de aproximativ 558.000 lei, cantitate ce a fost ridicată în vederea confiscării.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă în formă agravantă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, cercetările fiind continuate împreună cu autorităţile ucrainene în vederea identificării şi reţinerii tuturor persoanelor implicate la activitatea de contrabandă şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

    * Poliţişti de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au descoperit ieri, într-un microbuz de transport în comun, care circula pe ruta Ulma-Brodina-Rădăuţi, un bagaj care conţinea ţigări de provenienţă Belarus.
    Pe timpul cercetărilor, s-a stabilit că bagajul aparţine cetăţeanului român, B. Mihai de 55 de ani, domiciliat pe raza jud. Suceava, aflat în microbuz, în calitate de pasager, fapt pentru care împreună cu ţigările a fost condus la sediul sectorului.
    În bagaj au fost descoperite 480 de pachete de ţigări, marca Fest, de provenienţă Belarus, în valoare de 4.800 lei.
    Drept urmare, ţigările au fost ridicate în vederea confiscării, iar cetăţeanul sucevean este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, conform Codului Vamal al României.

* Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sarasău au oprit în trafic, ieri, pe raza localităţii Sighetu Marmaţiei, un autoturism marca Volkswagen, condus de cetăţeanul român F. Petru, de 25 de ani, domiciliat pe raza jud. Maramureş.
La controlul efectuat asupra autoturismului, lucrătorii noştri au descoperit în portbagaj două colete voluminoase care conţineau ţigări de provenienţă ucraineană.
Persoana în cauză împreună cu autoturismul şi coletele a fost condusă la sediul poliţiei de frontieră în vederea continuării cercetărilor.
În urma inventarierii coletelor, s-a stabilit că acestea conţin 1.616 pachete cu ţigări, în valoare de aproximativ 14.400 lei.
Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, maramureşeanul fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă. Autoturismul folosit în activitatea infracţională în valoare de 5.400 lei a fost indisponibilizat la sediul sectorului, până la finalizarea cercetărilor.