Publicat: 28 Ianuarie, 2019 - 17:55
Share
Asaltul pelicanilor și cormoranilor asupra fermelor piscicole nu poate fi oprit

La inițiativa Patronatului Peștelui a avut loc astăzi o conferință de presă în cadrul căreia Mariana Munteanu, președinte, și George Ionescu, reprezentant SC FISH 99 Valea Argovei au expus câteva dintre problemele cu care se confruntă feremierii din aquacultură, pornind de la semnalul tras de ministrul Agriculturii la Bruxelles, în Comisia AGRIFISH, referitor la necesitatea protejării amenajărilor piscicole de asaltul păsărilor ihtiofage - pelicanii și cormoranii.

 

o Solicitarile patronatului pestelui - cei doi piloni (subventia si investitiile in masuri de acvamediu- compensatii) să fie introdusi si pentru acvacultura. Vor face discutii pentru a stabili exact nivelul subventiei astfel incat sa devina rentabili pe piata.

o Si pelicanul e o mare problema, nu numai cormoranul. Este considerată o problema foarte grea cu care se confrunta fermierii din Delta Dunarii, nu trebuie dusa in derizoriu. Faptul ca domnul ministru a ridicat problema este apreciat de către reprezentanții Patronatului. Aceștia ii mulțumesc  pentru inițiativă.

o Referitor la Politica Comună de Pescuit - au sustinut ca vor la cei doi piloni, mai multi bani, pentru ca a fost impusa biodiversitatea, fără a se ține cont de interesele fermierilor.

 o Reprezentanții Patronatului Peștelui din România apreciază măsura introdusă de anul trecut, de acordare a accizei reduse pentru motorina utilizată în acvacultură.

o "Cei doi piloni pe care îi are zootehnia şi agricultura îi solicită şi acvacultura. Adică, Pilonul I de subvenţii pe kilogramul de peşte livrat şi Pilonul II de investiţii în care să avem măsuri de acvamediu, de compensare a acestor pierderi privind apartenenţa la SITUL Natura 2000, care ar fi de 250 de euro pe hectar pe an", a declarat Mariana Munteanu, în cadrul conferinţei.

o De asemenea, George Ionescu, fermier din Valea Argovei, a explicat în cadrul conferinţei că păsările ihtiofage pot mânca până la 80% din producţie în cazul fermelor care au pepiniere şi în fermele din Delta Dunării. El a declarat că păsările mănâncă anual 25.000 - 30.000 de tone de peşte pe an, în condiţiile în care producţia naţională livrată pieței ajunge doar la 12.000 de tone. Pagube insemnata se înregistrează in fermele cu pepiniere din zona de nord a Moldovei, sudul tarii si in Delta Dunarii.

o Pagube: între 15 si 30% din producția din acvacultură. In tone, 25.000-30.000 se pierd pe an. Nu exista metode naturale pentru combatere, sunt pasari foarte inteligente, din acest motiv nu le poti combate, cuiburile se fac la 30 m inaltime, nu se pot regla natural.

o Problema e cunoscuta, în alte tari din Europa s-au luat masuri (de ex. Franta- cand populația a ajuns la 100:000 cormorani, s-a permis recoltarea a 25.000 exemplare)

 o Sunt 80.000-100.000 cormorani în Romania, potrivit estimarilor specialiștilor.

Este foarte benefică aceasta dezbatere pentru ca subiectul e bine cunoscut. Se dorește o schimbare de atitudine și de percepție la nivel de UE in privinta acvaculturii - care nici măcar nu este înregistrată ca ramură de sine stătătoare și este „alocată” pescuitului oceanic..

 

Tag-uri Institutii: