Publicat: 4 Martie, 2016 - 19:18
Share

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat că mai multe proiecte se află în derulare în acest moment, astfel încât autoritățile să fie pregătite pentru situațiile de criză și pentru diversele riscuri.

”Unul din aceste riscuri e cutremurul, unul serios ce afectează o linie mai mare de orașe. Iași, Galați, Focșani, toate pot fi afectate.

Anul trecut am avut ocazia să obținem niște fonduri din proiectul de mediu, la care s-au adăugat fonduri din bugetul M.A.I.. Astfel, s-a investit o sumă totală de aproximativ 41 de milioane de euro și care s-a îndreptat spre dotarea pompierilor cu echipamente de intervenție, în special de comunicație. Deci pot să spun că pompierii, pe partea comunicațiilor, au crescut la un nivel de pregătire mult mai sus față de acum câteva luni.

Acum pregătim două proiecte: unul e în completarea proiectului de anul trecut pentru a completa pentru unele județe ce nu au obținut anul trecut și un proiect important ce va fi pe problemele de căutare și salvare urbană. Asta înseamnă dotarea pompierilor pe plan național cu tot ce e necesar pentru căutare și salvare urbană. Va intra un nou concep de lucru. (...) În loc să cumpărăm mașini, mașini, mașini care cară un anumit tip de chipamente, se vor cumpăra mașini cu platforme speciale și containere. Fiecare container va avea un tip de echipamente. Ele nu se folosesc în paralel. Asta o să ne permită să investim banii mult mai bine.

Acum vin de la o ședință cu colegii de la IGSU să analizăm faza de realizare a conceptului. Noi mergem pe acorduri-cadru pe patru ani. O să vedeți că vor fi licitații care merg de la 10 la 200 de containere. Nu înseamnă că vom lua 200, dar depinde de fondurile pe care le obținem, noi putem să luăm orice între aceste cantități. De exemplu, în primă fază sunt prevăzute în jur la 45 de astfel de mașini și la fiecare mașină vor fi câte 23 de containere. 

Sumele pot fi alocate și de la bugetul de stat, M.A.I a alocat fodnuri foarte importante pentru problema metroului anul trecut, pentru problema căutării salvării în metrou și în tuneluri. Au fost cumpărate în jur de 160 de echipamente de respirat de lungă durată pentru ca pompierii să lucreze în atmosferă toxică o durată mai lungă decât cu aparatele clasice pe care le au pentru incendii. Toate astea sunt proiecte ce le implementăm, în baza unor analize care completează pregătirile pe partea medicală.

Pe partea medicală continuă dezvoltarea sistemului cu SMURD, Ambulanța, unitățile de primiri urgențe. Pe partea de căutare, salvare, protecție civilă sunt proiectele pe linia fondurilor europene, la care se adaugă bugetul Ministerului”, a explicat Raed Arafat, la B1 TV.

Acesta a mai precizat că acum, din dispoziția Ministrului Petre Tobă, se lucrează la un act normativ care să simplifice fluxul informațional și de comandă, astfel încât să se ajungă la un mod integrat, unic și foarte ușor de înțeles pentru oricine.