Publicat: 7 Noiembrie, 2012 - 19:09
Share
Directiva lui Traian Băsescu pentru noul ministru: Legea Sănătății

Raed Arafat a depus, Miercuri, la ora 19.00, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestire în funcţia de Ministru al Sănătăţii.

Arafat a depus jurământul  în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a premierului Victor Ponta şi a colegilor săi din Guvern. De la ceremonie au lipsit însă preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. 

"Am o rugăminte la dumneavoastră - Legea Sănătăţii. S-a ratat în Ianuarie, poate până în Decembrie reuşim să o depunem la Parlament", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a preluat, Miercuri,  funcţia de ministru al Sănătăţii, după ce postul a rămas vacant în urma demisiei lui Vasile Cepoi, interimatul fiind asigurat de primul ministru Victor Ponta. 

 Decizia numirii lui Arafat a fost luată Miercuri, în urma întâlnirii dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat că subsecretarul de stat Raed Arafat a acceptat să ocupe postul de ministru al Sănătăţii, deşi nu şi-a dorit această funcţie.

"La ora 19, depune jurământul Raed Arafat, noul ministru al Sănătăţii. Cred că este cea mai bună propunere. Domnul Arafat nu şi-a dorit să ocupe această funcţie. A acceptat numirea şi va gestiona activitatea Ministerului Sănătăţii. Dacă voi reuşi să îl conving pe Arafat să rămână şi după 9 Decembrie ar fi bine pentru Guvern", a spus Ponta.

Raed Arafat este un medic român de origine palestiniană specializat în anestezie-terapie intensivă. A crescut în Nablus, Palestina, iar la vârsta de 16 ani a emigrat în România în 1981 pentru a studia medicina.

În Septembrie 1990 a început să pună bazele Serviciulului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD), un serviciu medical de intervenție rapidă.
 
La data de 23 August 2007, fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, l-a numit subsecretar de stat în Ministerul Sănătății Publice.

Pe 10 Ianuarie 2012, din cauza unor conflicte politice cauzate de criticile pe care Arafat le-a adus reformei din sistemul sanitar, acesta a fost nevoit să demisioneze din funcție.

Pentru o perioadă de o săptămână, postul de subsecretar a fost ocupat de medicul Andrei Georgescu, însă în urma mai multor proteste care au izbucnit în București și în alte orașe din România, Raed Arafat a fost repus în funcție de către premierul Emil Boc pe 17 Ianuarie 2012.
 
La data de 1 Octombrie 2012 a fost numit ministrul interimar al Sănătății, funcție la care a renunțat a doua zi.