23 mai 2022

Arcada Galaţi şi CSM Târgovişte, campioanele 2020/ 2021 la volei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Începute în prima parte a lunii noiembrie, campionatele de volei pentru seniori şi pentru senioare şi-au desemnat la finalul săptămânii trecute câştigătoarele.

În Divizia A1 la volei masculin, titlul a fost cucerit, pentru a treia oară consecutiv, de CSM Arcada Galaţi. Formaţia antrenată de Sergiu Stancu a încheiat întrecerea internă cu 67 de puncte, cu 11 mai multe decât următoarea clasată, CSS CNE LAPI Dej SCM Zalău. Medaliile de bronz au fost cucerite de SCMU Craiova, care s-a aflat la egalitate de puncte cu zălăuanii, dar a avut un raport al seturilor mai slab faţă de aceştia. Locul 4 a fost ocupat de Steaua. Primele patru clasate plus câştigătoarea Cupei României (Dinamo) vor reprezenta România în următoarea ediţie a cupelor europene.

A retrogradat din prima ligă CSU Braşov şi au promovat din Divizia A2 formaţiile Rapid Bucureşti şi Titanii ASE Bucureşti.

Clasament final Divizia A1 masculin
1. CSM Arcada Galaţi

2. CSS CNE LAPI Dej SCM Zalău

3. SCMU Craiova

4. Steaua

5. Dinamo

6. Unirea Dej

7. Ştiinţa Explorări Baia Mare

8. ‘U’ Cluj

9. CSU Ştiinţa Bucureşti

10. CS UV Timişoara

11. CSU Braşov

CSM Târgovişte, campioană în premieră la volei feminin

În întrecerea feminină, titlul a fost cucerit în premieră de CSM Târgovişte. Noua campioană a acumulat 80 de puncte, cu 7 mai multe decât ocupanta locului secund, CSM Volei Alba Blaj. Pe locul al treilea, cu 51 de puncte, s-a clasat Dinamo. Poziţia a patra a fost ocupată de CS Medgidia, iar locul 5 de CSM Lugoj, acestea cinci fiind şi formaţiile care vor reprezenta România în viitoarea ediţie a cupelor europene la volei feminin. CSM Volei Alba Blaj este deţinătoarea Cupei României.

În ceea ce priveşte retrogradarea, chiar în aceste zile, de luni până miercuri, se dispută, la Galaţi, ultimul turneu al locurilor 9-12, care va stabili numele ultimei echipe care va părăsi Divizia A1 (anul acesta retrogradează ultimele două clasate). Deocamdată se ştie doar că CS ‘U’ NTT Data Cluj, ocupanta ultimei poziţii, este căzută matematic în liga secundă. Pentru evitarea celuilalt loc retrogradabil se luptă FC Argeş (locul 10, 19 puncte) şi CSU Medicina CNUE Târgu Mureş (locul 11, 16 puncte).

Din Divizia A2 au promovat formaţiile SCMU Craiova şi ACS Volei Cristina Pîrv Turda.

Campionatul 2020/ 2021 s-a desfăşurat sub formă de turnee

În acest campionat, din cauza pandemiei de coronavirus, campionatele s-au disputat într-o formă modificată. Pentru a evita strângerea unui număr mare de echipe în acelaşi loc, conducerea Federaţiei Române de Volei a decis, după consultarea cluburilor, adoptarea unui sistem de 12 turnee (6 în tur şi tot atâtea în retur) cu un număr redus de formaţii (trei sau patru). După terminarea returului, echipele au fost împărţite în grupe valorice: 1-4, 5-8, 9-12, în care s-a intrat cu punctajul acumulat la finalul sezonului regulat. Faza a doua a avut loc, de asemenea, sub formă de turnee, unul pentru tur, desfăşurat pe terenul formaţiei clasate pe locul secund în grupa respectivă şi al doilea contând pentru retur, organizat de formaţia situată pe primul loc în grupa ei după sezonul regulat.

Clasament Divizia A1 feminin
1. CSM Târgovişte

2. CSM Volei Alba Blaj

3. Dinamo

4. CS Medgidia

5. CSM Lugoj

6. CSO Voluntari 2005

7. Rapid

8. Ştiinţa Bacău

9. CSU Belor Galaţi

10. FC Argeş/ CSU Medicina CNUE Târgu Mureş*

11. CSU Medicina CNUE Târgu Mureş/ FC Argeş*

12. CS ‘U’ NTT Data Cluj

*Notă: Ocupantele locurilor 10-11 în clasamentul final vor fi stabilite după terminarea turneului 9-12, care are loc de luni până miercuri la Galaţi. înaintea acestuia, FC Argeş ocupa locul 10, cu 19 puncte, iar CSU Medicina CNUE Târgu Mureş poziţia a 11-a, cu 16 puncte. Ocupanta locului 11 va retrograda în Divizia A2.

Federaţia Română de Volei
press@frvolei.ro