Publicat: 31 Ianuarie, 2012 - 00:00
Share

Ideea de dialog, îmbrăţişată de putere sub presiunea protestelor de stradă are, deocamdată, un sens unic: opoziţia (înţelegând prin aceasta nu doar opoziţia politică, ci şi pe cea civică) reclamă – puterea renunţă.

Publicat: 29 Ianuarie, 2012 - 22:59
Share

Din câte îl ştiu eu, de vreo douăzeci de ani încoace, Traian Băsescu nu prea aruncă vorbe în vânt – chiar dacă cel mai adesea spusele sale ar trebui înţelese exact pe dos. Una care trebuie înţeleasă dincolo de aspectul său doar aparent glumeţ este cea referitoare la explicaţiile date de preşedinte în legătură cu acuzele care i se aduc cum că ar fi cam dictator.

Publicat: 27 Ianuarie, 2012 - 00:00
Share

Cei care l-au urmărit pe Traian Băsescu în cele două apariţii publice ale sale, de marţi şi miercuri, au putut vedea două personaje: marţi – un mr. Hyde, scrâşnind din dinţi şi arătând cu degetul spre “agenturile” ale căror reprezentanţi sunt Iliescu, Ponta, Antonescu şi… Voronin, anunţând chiar, în final, că va pune lucrurile definitiv la punct în cursul “intervenţiei” sale cu “românii”, de a doua zi; miercuri – un Dr. Jeckyll, politicos, sfătos, plin de înţelegere şi adânc preocupat de binele public – unicul său obiectiv şi de împlinirea angajamentelor asumate.

Publicat: 26 Ianuarie, 2012 - 00:06
Share

În agitaţia pricinuită de sesiunea extraordinară a parlamentului, de continuarea şirului de proteste şi de demiterea spectaculoasă a lui Baconschi, un lucru a trecut aproape neobservat, deşi – dacă Opoziţia ar fi pe atât de serioasă pe cât se crede – ar fi putut să reprezinte un argument imbatabil pentru a se solicita demisia premierului Boc. Şi – dacă am trăi într-o democraţie autentică – acesta nici să nu poată să o evite.
 

Publicat: 25 Ianuarie, 2012 - 00:00
Share

Semn al profundei degringolade a puterii, într-o singură zi s-au produs trei evenimente care ilustrează tactica de retragere din “teritoriul inamic”: guvernul a semnat o înţelegere cu revoluţionarii zurbagii, care în schimbul reacordării unor drepturi tăiate au huiduit de la balcoanele Parlamentului reprezentanţii puterii, la şedinţa extraordinară, ministrul Borbely a făcut pasul înapoi, anunţând că imbecila prevedere din Legea Taxei de Poluare referitoare la creşterea aiuritoare a costului înmatriculării unei maşini vechi se amână până la anul; şi – finit coronat opus – a căzut şi un cap!

Publicat: 24 Ianuarie, 2012 - 00:00
Share

Este greu de înţeles ce se întâmplă cu adevărat în aceste zile în Piaţa Universităţii şi în alte locuri din ţară.
Suntem bombardaţi de comentariile feluriţilor specialişti din studiouri care analizează “frame cu frame” ce transmit camerele de reportaj ale televiziunilor de ştiri, de informaţii trunchiate sau de replici urzicate, dar aproape nici unul dintre cei implicaţi nu ştie ce se întâmplă cu adevărat acolo, care este pulsul real al evenimentului, cine sunt cei care-i dau viaţă.
 

Publicat: 23 Ianuarie, 2012 - 00:00
Share

Până la urmă, manifestaţia publică în serial din Bucureşti şi din alte oraşe este un soi de replică dâmboviţeană la Occupy Wall Street. Numai că, dacă americanii au manifestat împotriva lăcomiei bancherilor, la Bucureşti se protestează împotriva lăcomiei politicienilor care sunt făcuţi responsabili pentru tot ce merge prost de vreo trei ani încoace.
 

Publicat: 20 Ianuarie, 2012 - 00:00
Share

Episodul Arafat s-a încheiat după clasicul tipic al lui “pupat Piaţa Endependenţei”. Sub presiunea publicului, atât preşedintele cât şi premierul au dat înapoi şi, călcându-şi pe inimă şi pe principii, l-au chemat înapoi pe nărăvaşul secretar de stat – una dintre puţinele persoane care l-au contrat “în direct” pe şeful statului.

Publicat: 19 Ianuarie, 2012 - 00:00
Share

Pentru cei care n-au avut privilegiul să trăiască pe viu acele momente, Piaţa Universităţii a reprezentat un soi de “nouă” Revoluţie, dacă nu chiar o alternativă a acesteia – abordare întărită de demersurile publice ale unor mijloace media direct interesate în rescrierea istoriei recente.
 

Publicat: 18 Ianuarie, 2012 - 00:00
Share

Păţaniile de duminică seară ale jandarmilor mi-au reamintit un episod dureros şi jenant din istoria forţelor de ordine: „Bătălia de la Costeşti”. În 20 – 21 Ianuarie 1999 – aproape exact cu 13 ani în urmă – circa 2000 de jandarmi şi luptători DIAS au fost umiliţi de minerii care au adoptat o tactică prin care i-au împresurat pe jandarmi şi pe agenţi, luând – culmea! – prizonieri vreo 1500 dintre ei, în ciuda dotării superioare a acestora.

Publicat: 17 Ianuarie, 2012 - 00:01
Share

Prima tentaţie a oamenilor e să facă comparaţii: Băsescu = Ceauşescu.
Şi în 22 Decembrie poporul a protestat împotriva dictaturii. Tot ca atunci, Băsescu a plecat senin la ski, la Predeal, precum Ceauşescu în Iran.

Publicat: 16 Ianuarie, 2012 - 00:00
Share

Vâlvătaia scandalului “SMURD” s-a încins şi s-a stins într-o săptămână în care s-au întâmplat mai multe lucruri.

Publicat: 13 Ianuarie, 2012 - 00:00
Share

Un excelent interviu realizat de Emil Hurezeanu în compania a doi proeminenţi membri ai Grupului Bilderberg – contele Davignon şi şeful Comisiei de Politică Externă, Richard Haas a avut darul să limpezească mai mult decât oricare dintre luările de poziţie sau analizele de până acum, problema blocării accesului României în Spaţiul Schengen.
 

Publicat: 12 Ianuarie, 2012 - 00:05
Share

Cea mai nereformată categorie din componenţa magistraturii – sectorul care ne crează cele mai mari probleme în relaţia cu instituţiile europene – este procuratura. Parchetul.
 

Publicat: 11 Ianuarie, 2012 - 00:06
Share

Asistenţa medicală gratuită a fost una dintre realizările cu care s-a lăudat comunismul. Tot omul muncitor avea dreptul să-şi caute şi să-şi găsească sănătatea în instituţiile pe care statul le punea la dispoziţie.
 

Publicat: 10 Ianuarie, 2012 - 00:05
Share

Mircea Lucescu – o persoană pentru care, altfel, am cel mai mare respect – este eroul unui episod pe care nu pot să-l numesc decât jenant. Nu pentru Lucescu, ci pentru mass media românească, cea care dovedeşte cu fiecare “campanie” de acest fel, că nu mai are nici un soi de simţ al valorilor şi al respectului pentru profesie.

Publicat: 7 Ianuarie, 2012 - 00:05
Share

Un scandal care are loc acum în Germania riscă să lase ţara fără preşedinte. Nu pentru că adversarii politici ar fi declanşat vreo procedură de suspendare pentru acte prin care ar fi fost încălcată Constituţia – lucru de neconceput într-o ţară care dispune chiar de o divizie specială destinată protejării legii fundamentale, ci ca urmare a presiunilor crescânde ale mass media şi ale societăţii civile prin care Christian Wulff este somat să-şi dea demisia pentru chestiuni de ordin moral.

Publicat: 3 Ianuarie, 2012 - 00:03
Share

După trei ani de criză – financiară, bancară şi economică – anul care vine promite – prin criza generalizată a datoriilor suverane – să fie vârful celei mai grave crize globale din ultimul secol. Nici măcar cea din 1929 -1933 nu a avut efectele drastice pe care le are aceasta, într-o economie globalizată excesiv.