Publicat: 31 Mai, 2012 - 13:17
Share

Că pe dl Lificiu nu prea îl dă inteligenţa afară din casă nu cred că mai este un secret pentru cineva. A şti să faci bani – mai ales dacă nimereşti pe un culoar favorabil – şi a şti să faci politică sunt două lucruri complet diferite, iar confuziei dintre cele două calităţi i-au căzut victime nu puţini dintre cei care şi-au încercat norocul. În această tradiţie, dl Lificiu a intrat în PSD  pe baza unor consistente contribuţii electorale.

Publicat: 30 Mai, 2012 - 13:00
Share

Toată povestea cu ISC-ul este una încurcată. Adversarii fostului premier au jubilat atunci când noul şef al Inspectoratului în Construcţii, abia pus în scaun, s-a precipitat să se retragă ca parte civilă din procesul „Trofeul Calităţii”, văzându-se în asta o conspiraţie la nivel global, potrivit căreia Ponta, presat de Năstase, l-ar fi numit pe acesta în fruntea unei agenţii care tocmai fusese trecută în subordinea Guvernului special în acest scop.

Publicat: 29 Mai, 2012 - 13:00
Share

Consiliul de Administraţie al postului public de televiziune a dat o grea lovitură condiţiei de portavoce a fostei puteri. Dintr-o mişcare, mercenarii de vorbe ai aripii băsiste a presei au rămas fără remuneraţiile grase cu care i-a mobilizat şi răsplătit conducerea postului pentru zelul cu care şi-au îndeplinit misiunea de a apărea în orice condiţii, punctele de vedere oficiale şi de a le veşteji cu mânie proletară pe cele ale opoziţiei.
 

Publicat: 25 Mai, 2012 - 12:52
Share

Stau şi mă întreb cum de-a reuşit Florin Georgescu să vadă ceea ce, vreme de aproape patru ani de criză profundă n-au reuşit să vadă Boc şi ai lui: ce înseamnă, în fapt austeritatea.

Publicat: 24 Mai, 2012 - 14:08
Share

Nu sunt, nici pe departe, adeptul ideii că „înainte era mai bine”. Mai ales pentru că nu era. Nu pot însă să nu constat că în anumite zone ale existenţei noastre lucrurile nu dau deloc semn că s-ar îmbunătăţi. Ba din contră.

Publicat: 23 Mai, 2012 - 13:11
Share

În această neaşteptată schimbare politică s-au pus multe speranţe. În primul rând, aceea că noua putere, oricât de temporară ar fi ea, va putea să îndrepte ţara spre alt azimut decât acela luat drept camp-compas implacabil de către păguboasa guvernare Băsescu-Boc-Ungureanu. Or, de pe această poziţie, deciziile electorale din toamna acestui an s-ar fi putut exprima într-o perspectivă mai clară şi mai puţin aleatorie.
 

Publicat: 21 Mai, 2012 - 13:19
Share

Cât timp postul naţional a fost singurul actor de pe piaţa media a imaginii, în jurul TVR s-au dat bătălii înverşunate, între Putere şi Opoziţie. I s-a reproşat constant subiectivitatea – din partea ambelor tabere – şi niciodată nu a putut fi mulţumită pe deplin vreuna dintre ele. Principala redută au constituit-o emisiunile informative, despre care se credea că formează la nivel de masă opinii şi influenţează decisiv procente electorale.
 

Publicat: 18 Mai, 2012 - 12:50
Share

Nefericit că a ratat şansa de a deveni premier – după ce singur încercase să-şi lanseze candidatura prin nişte studiouri, afirmând că nu e sigur că va accepta dacă i s-ar propune (lucru care, dealtfel, nu a trecut prin capul nimănui) dl Ionel Blănculescu, fost ministru al Controlului în guvernul Năstase, actualmente consilier financiar, lansează o veritabilă bombă comentând actul demiterii şefului Vămilor, Viorel Comăniţă. Dânsul afirmă că dacă Vama, activităţile sale, ar fi încredinţată unor firme private, statul ar putea recupera nu mai puţin de 18 miliarde (lei sau euro?) care acum se scurg pe diferite canale în buzunare particulare.
 

Publicat: 17 Mai, 2012 - 13:18
Share

Pe faţada blocului de vizavi de Guvern, în Piaţa Victoriei, tronează un banner uriaş din care ne zâmbeşte, satisfăcut, un personaj cărunt, îmbrăcat într-un sacou stacojiu care ţine o umbrelă pe care e scris PPPS deasupra Arcului de Triumf. Cine e personajul? Uşor de recunoscut, din emisiunile de divertisment şi din tabloide: Irinel Columbeanu. Domnul acela care s-a căsătorit cu o domnişoară cu două capete mai lungă decât el şi cu care se bate de zor pentru custodia copilului rezultat din întâmplare. Sau care preferă să facă baie în jacuzzi în compania a câte două domnişoare de companie, când nevasta legală umblă cu treburi prin America. Sau...
 

Publicat: 16 Mai, 2012 - 12:33
Share

Guvernul Ponta a avut o şansă istorică: aceea de a pleca la drum cu o formulă de guvern solidă, determinată doar de criteriul valorii şi al oportunităţii, fără imixtiuni ale diferitelor centre de putere. Fiind vorba de o formulă temporară, cu mandat prestabilit de şase luni, ar fi putut fi evitate aproximaţiile care fac din câteva portofolii zone nevralgice, dătătoare de bătăi de cap.

Publicat: 15 Mai, 2012 - 13:00
Share

O ştire recentă de pe fluxurile agenţiilor de ştiri mi-a atras atenţia. Nu atât ştirea, cât numele personajului despre care se vorbea: Ferdinand Nagy. Acesta, în calitate de comisar al pavilionului României la EXPO 2012 de la Yeosu, Coreea de Sud, participase la deschiderea oficială la care a fost invitat ambasadorul României. Este prima ştire despre un eveniment care ar fi trebuit să aibă o cu totul altă rezonanţă, cel puţin prin prisma precedentelor manifestări, din care aflăm cum este reprezentată ţara noastră într-o manifestare de asemenea amploare.

Publicat: 14 Mai, 2012 - 13:38
Share

Cel care a făcut o problemă de nerezolvat din prezenţa la reuniunile la vârf ale Comisiei Europene este Traian Băsescu. În Decembrie 2004, după câştigarea alegerilor, dar înainte de instalarea sa în funcţie, Băsescu a refuzat să călătorească spre Bruxelles cu avionul special pe care îl folosea (încă) preşedintele Iliescu, preferând o cursă de linie, în care s-a îmbarcat împreună cu Teodor Stolojan.

Publicat: 11 Mai, 2012 - 12:00
Share

Aproape nimeni n-a mai ţinut seamă de termenul legal al declanşării campaniei electorale pentru alegerile locale. Aproape toţi candidaţii care şi-au putut permite au furat startul, ba prin emisiuni de divertisment la televiziunile prietenoase, ba prin bannere stradale în sectoarele cu edili direct interesaţi, ba printr-o invadare a spaţiului virtual cu mesaje şi replici ale susţinătorilor.
 

Publicat: 10 Mai, 2012 - 12:10
Share

Istoria pragului electoral este lungă şi complicată. Disting trei momente importante de-a lungul celor şase cicluri electorale care au avut loc până în prezent. Primul a fost reprezentat de sistemul adoptat la alegerile parlamentare din 1990. Nu s-a impus nici o restricţie. Au fost implicate atunci peste o sută de formaţiuni politice dintre care doar 9 au obţinut un scor de peste 1% şi au intrat în Senat, iar 17 au obţinut mai mult de 0,26% pentru a accede în Camera Deputaţilor.

Publicat: 9 Mai, 2012 - 13:30
Share

Guvernul Ponta vine, ca Moş Crăciun, cu sacul încărcat de daruri: retrocedarea unei prime tranşe, de 8% din salariile tăiate de Boc; restituirea, în 18 tranşe lunare, a banilor reţinuţi de acelaşi Boc, din pensii ca CAS, calculat însă la toată suma şi nu doar la diferenţa de peste 740 lei; amnistie fiscală pentru funcţionarii care au primit diverse sporuri fanteziste şi despre care Curtea de Conturi a decis că trebuie înapoiate.

 

Publicat: 8 Mai, 2012 - 12:51
Share

Luni, 7 Mai a intrat “în pâine” cel de-al 63-lea guvern al României din cei peste 150 de ani de viaţă mai mult sau mai puţin democratică dar parlamentară. Victor Ponta este cel de-al zecelea premier postrevoluţionar.

 

Publicat: 7 Mai, 2012 - 11:59
Share

Ceea ce s-a întâmplat Duminică la lansarea candidaţilor PDL pare desprins din teatrul absurdului. Un întreg conclav, entuziast şi optimist, picat parcă dintr-o altă lume într-o realitate cu care nu are nimic de-aface.

 

Publicat: 6 Mai, 2012 - 13:00
Share

Cabinetul Ponta – o să-i spun aşa, deşi viitorului premier nu-i place formula – are o istorie chiar înainte de a deveni o entitate. Iar lucrurile nu au fost deloc chiar atât de simple cum s-ar putea crede la prima vedere.

Publicat: 4 Mai, 2012 - 12:36
Share

Habar n-am ce l-a făcut pe Traian Băsescu să creadă că omul potrivit la vreme de criză poate fi Mihai-Răzvan Ungureanu (observaţi că am pus între cele două prenume liniuţa pe care, pe când era adjunct la Externe, pe vremea Convenţiei, o impusese printr-o circulară ca fiind obligatorie în transcrierea numelui său!).
O slăbiciune avea el pentru fostul ministru de Externe, a cărui debarcare n-o putuse împiedica pe vremea conflictelor cu Tăriceanu, dovadă că s-a prevalat de prerogativele sale pentru a-l reintroduce în circuit, la o instituţie cu care n-avea – cel puţin în aparenţă – nici o contingenţă: serviciul de spionaj.

Publicat: 2 Mai, 2012 - 14:08
Share

În urmă cu vreo lună, la Napoli, un coleg de breaslă dă buzna în camera de hotel într-o stare de excitaţie bine jucată. “Ai auzit?” “Ce să aud?” “A demisionat Băsescu!”.