Publicat: 31 August, 2012 - 09:41
Share

Băsescu a revenit la Cotroceni împreună cu consilierii daţi afară de Antonescu. Europa răsuflă uşurată şi mulţumită că a oprit „derapajele” democratice ale puterii de la Bucureşti, dar e hotărâtă să stea cu ochii pe ea. Madame Reding, femeia-comisar, se felicită personal că a reuşit să blocheze „abaterile” guvernului şi că nu s-a mers „până la extremă”.  Putem înţelege prin „extremă” demiterea – inadmisibilă – a preşedintelui suspendat. Ponta îşi linge rănile prin Africa de Sud în timp ce Antonescu încearcă să uite episodul interimar călătorind prin Italia.
 

Publicat: 29 August, 2012 - 15:44
Share

Traian Băsescu şi-a trimis la Cotroceni buzduganul: pe scafandrul Onaca, ridicat la rangul de şef al Cancelariei – un fel de urmaş, în timp, al Elenei Udrea. Este tipul acela masiv, cu bărbuţă, care l-a însoţit pas cu pas pe vremea bejeniei şi despre care mulţi au crezut că e sepepist. Nu e. S-ar putea spune chiar că este un fel de politician. De profesie scafandru, a intrat în politică sub stindardul Partidului România Mare, fiind şi atunci un fel de umbră a liderului maxim – Corneliu Vadim Tudor.
 

Publicat: 28 August, 2012 - 12:51
Share

Zilele de 28 şi 29 August 2012 vor rămâne în istorie ca intervalul în care ţara, cu toate problemele ei, s-a sprijinit cu nădejde pe umerii neaşteptatului preşedinte al Camerei Deputaţilor, cel de-al treilea om în stat. Spun “neaşteptat” pentru că acum doar vreo trei luni nimeni n-ar fi bănuit cariera fulgurantă pe care o va face acest băiat, simpatic, dar necotat printre “greii” partidului – nici mai vechi, nici mai noi.

Publicat: 27 August, 2012 - 14:27
Share

Revenirea lui Băsescu la Cotroceni nemaifiind o imponderabilă, atenţia analiştilor se îndreaptă spre urmaşul său. Un sondaj IRES îl creditează, în continuare (chiar după retracterea ieşirii din viaţa politică, în actualele condiţii) cu primă şansă pe Crin Antonescu. Preşedintele (încă) interimar dispune astăzi de 38 la sută din voturile celor care au această intenţie.

Publicat: 24 August, 2012 - 12:08
Share

Draga noastră Justiție, care de vreo două luni încoace se plânge pe la toate ușile că se fac presiuni asupra ei și se încearcă să fie intimidată, își dă în petec, risipind și bruma de respect de care mai dispunea din partea celor care nu îi probaseră încă calitățile.

Publicat: 23 August, 2012 - 13:33
Share

Ministerul de Externe german a dat un comunicat în care invită mass-media din România să respecte sensul declarațiilor și să nu prezinte variante trunchiate sau scoase din context. Pentru a veni în ajutorul celor cu probleme oferă și cele două variante ale comunicatului referitor la referendumului din România, în germană și română.

Publicat: 22 August, 2012 - 14:16
Share

Voi reveni! - spune, în finalul uneia dintre seriile "Terminatorului", Schwarzenegger, robotul indestructibil căruia nimic nu îi poate veni de hac. La fel își va fi zis, în sinea lui, și Băsescu, cel care a făcut o regulă din a câștiga spectaculos, la potou, competițiile în care s-a angrenat.

Publicat: 21 August, 2012 - 11:29
Share

Dacă demiterea nu a reușit, poate că USL-ul va avea mai mult noroc cu demisia. Se speculează că în cadrul convorbirilor confidențiale pe care Traian Băsescu le-a avut cu consilierul Gordon, de la Departamentul de Stat, a figurat și ideea unei demisii, dar după revenirea la Cotroceni. Cu sau fără condiția avansată anterior de Băsescu - cea a reducerii numărului de camere și de parlamentari.

Publicat: 20 August, 2012 - 14:12
Share

Cel mai straniu lucru din toată povestea asta cu  "lovitura de stat", cu "intimidarea justiției", și cu "derapajele democratice" nu este că liderii europeni au intervenit într-un mod brutal și total nejustificat în treburile interne ale unui stat membru, ci faptul că este pentru prima dată când manifestă o astfel de reacție.

Publicat: 17 August, 2012 - 12:00
Share

N-aș spune că ignorarea amănuntelor care au făcut din referendum un eșec, în locul unui succes, este eroarea cea mai mare pe care a comis-o alianța USL. Dealtfel, partida  putea fi considerată pierdută din momentul în care Ponta s-a întors de la Bruxelles cu instrucțiuni scrise din partea lui Barroso, între care figura și punctul referitor la reglementarea sub care urma să se desfășoare votul de eliminare a președintelui atât de în grabă suspendat.

Publicat: 16 August, 2012 - 10:42
Share

Acțiunea în forță a Parchetului împotriva prezumtivilor falsificatori ai rezultatelor referendumului nu are precedent în justiția democratică. Ea ar putea fi comparată doar cu aceea care a avut ca obiect pe "dușmanii poporului" care se opuneau colectivizării forțate și nu poate fi subsumată decât modelelor de acțiune ale unui stat abuziv care își poate direcționa resursele de coerciție într-o anumită direcție.

Publicat: 15 August, 2012 - 18:13
Share

Domnul Gordon este un înalt funcționar din Departamentul de Stat. Nu este politician. El ia leafă de la ministerul de Externe american ca să facă ce îi spun șefii săi. Așa că să nu vă mirați de ce, la București, el a recitat un text în care se regăseau toate ideile pe care le fluturase deja ambasadorul Gitenstein.

Publicat: 14 August, 2012 - 11:51
Share

M-am întrebat foarte serios, în aceste ultime vreo două luni, dacă noua putere dispune şi de o strategie mediatică. Dacă acolo, la USL, funcţionează un organism de analiză şi decizie cu privire la reacţiile pe care reprezentanţii alianţei ar trebui să le abordeze într-un context în care presa pro-băsistă este extrem de activă şi de agresivă.
 

Publicat: 13 August, 2012 - 13:39
Share

Din Ianuarie 2012, de când au început marile mișcări de protest împotriva președintelui Băsescu, cu solicitarea demiterii acestuia, mi-am impus să nu iau nicio atitudine publică pe teme de politică internă.

Publicat: 10 August, 2012 - 14:08
Share

În mod inevitabil, observatorii vor face comparații între mandatele celor doi președinți interimari pe care i-a avut România postdecembristă. Ambii suplinind același președinte ales și, apoi, suspendat.

Publicat: 8 August, 2012 - 14:36
Share

Doamna Mona Pivniceru s-a decis să riște o demisie din CSM ca să devină ministru la Justiție. Ce urmează? Probabil că Traian Băsescu va lansa de la ferestruica sediului său de campanie un avertisment: "Nu e bine, dom' Mihail!" Cunoscătorii vor înțelege imediat că este vorba despre Mihail Vlasov, colocatar al doamnei Pivniceru și - în timpul liber - președinte al muribundei Camere de Comerț a României.

Publicat: 7 August, 2012 - 12:36
Share

Dl Rus de la Cluj s-a dovedit – dacă mai era nevoie – un produs politic expirat. Nu înţeleg deloc în ce a constat legenda care l-a luat de la treburile sale şi l-a adus să le încurce pe cele ale statului. Avertismentul lui Ion Iliescu s-a dovedit îndreptăţit, iar cei care l-au bănuit de ranchiună au greşit încă odată. Nici în guvernul Năstase şi nici în guvernul Ponta, Ioan Rus n-a demonstrat vreo calitate care să-l facă de neînlocuit. Ba din contră.

Publicat: 6 August, 2012 - 12:43
Share

Deşi mă aşteptam să fie, Olimpiada asta nu e, totuşi, un dezastru pentru România. Avem deja 8 medalii (doar două de aur) înaintea ultimelor probe individuale de gimnastică feminină. Am mai putea adăuga o medalie, dar atât. Din restul probelor rămase până la gongul final nu se mai poate extrage nimic. Însă, cu doar două medalii de aur, România regresează spectaculos în clasamentul pe naţiuni, cel neoficial din punctul de vedere al CIO, dar singurul care contează pentru participanţi.

Publicat: 3 August, 2012 - 12:48
Share

Dacă aș fi în locul lui Traian Băsescu nu aș dormi prea liniștit în nopțile ce urmează până pe 12 Septembrie. Sigur aș avea insomnii, alternând cu coșmare în care Antonescu se tolănește pe canapelele mele preferate de la Cotroceni și face ture de bazin la Vila Dante.

Publicat: 2 August, 2012 - 11:12
Share

Este întrebarea pe care românii – câţi vor mai fi rămas în realitate – şi-o pun tot mai des. Mai ales de când controversele în jurul referendumului de demitere a lui Traian Băsescu se lovesc sistematic de această necunoscută.
 

Publicat: 1 August, 2012 - 12:46
Share

În vâltoarea referendumului, scrisoarea deschisă adresată de unul dintre veteranii mişcării liberale – l-am numit pe Andrei Chiliman – preşedintelui interimar al PNL a trecut aproape neobservată. De restul lumii. Pentru că în interiorul partidului sunt sigur că a avut un ecou. Şi va avea şi nişte urmări.