Publicat: 28 Septembrie, 2012 - 13:50
Share

Pentru cine n-a înţeles încă ce s-a întâmplat când cu lovitura de stat şi tot tărăboiul internaţional din jurul său, am să încerc să fac o comparaţie sugestivă. Bruxelles-ul este un fel de Bucureşti. Acolo funcţionează un guvern – Comisia Europeană – şi un Parlament European. Dl Barroso e şeful acestui Guvern – un fel de combinaţie Boc-Ungureanu, dat fiind că Puterea de la Bruxelles este una cam portocalie, din familia PDL-ului nostru.

Publicat: 27 Septembrie, 2012 - 13:55
Share

Traian Ungureanu – europarlamentarul acela care priveşte politica la fel ca Băsescu – explică de nu l-a votat (a votat împotrivă!) pe Leonard Orban, candidat la o funcţie la Curtea de Conturi europeană: „Nu are experienţa necesară pentru ocuparea postului!” Opţiunea scrufulosului politician a fost împărtăşită şi de Monica Macovei ca şi de alţi reprezentanţi ai PDL. Înduioşător până la lacrimi, devotamentul reprezentanţilor noştri faţă de cauza şi instituţiile europene: nu putem accepta ca un român de-al nostru, nepriceput, să încurce lucrurile pe la Bruxelles!
 

Publicat: 26 Septembrie, 2012 - 12:47
Share

Guvernul Ponta scârţâie din toate încheieturile. Pornit la drum ca un executiv favorizat de mandatul limitat, care-i permitea să iasă din circuitul presiunilor făcute de grupurile de interese, în favoarea cooptării unor profesionişti şi a unor persoane cu experienţă, se dovedeşte acum că aceste argumente n-au contat mai deloc. Un număr record de miniştri au trebuit să fie revocaţi – unii chiar înainte de a intra în pâine – ceea ce ridică probleme în legătură cu criteriile de selecţie – iar alţii au trebuit să fie abandonaţi pe parcurs datorită incompatibilităţilor.
 

Publicat: 25 Septembrie, 2012 - 12:29
Share

Personajul istoric – pare-se ajuns chiar primar prin Bucuresci – Matache Măcelaru, de la care şi-a tras numele hala, are parte de o glorie postumă de invidiat. În sensul că edificiul respectiv a devenit un soi de cui al lui Pepelea pentru dezvoltarea urbană a Capitalei. Cu energia acumulată de-a lungul precedentelor candidaturi, Sorin Oprescu s-a instalat la cârma municipalităţii hotărât să lase în urma sa şi altceva decât recorduri culinare de Guiness Book.

 

Publicat: 24 Septembrie, 2012 - 13:22
Share

Dacă episodul de iluzionism comico-distractiv al tentativei de privatizare a OLTCHIM prin licitaţie deschisă (asta înseamnă că participă cine are chef să se distreze) a avut un erou, o vedetă, aceasta nu a fost nicidecum Dan Diaconescu, care a evoluat în linia sa obişnuită de ţepar popular, nici anonimul Vuza, specialist în achiziţii de companii falimentate sau falimentare şi nici polonezii meschini de la PCC, cu reţeta lor de „contras”, ci unicul, inegalabilul, talentatul domn Vulpescu.

Publicat: 21 Septembrie, 2012 - 12:23
Share

Nu cred că există, în istoria ultimilor 20 de ani, un bugetofag mai rapace decât Răzvan Mihai Ungureanu. Până când a fost dat jos prin moţiunea de cenzură, omul a trăit exclusiv din banii statului. Şi ca secretar de Stat la Externe (unde dăduse celebra circulară ce instituia obligativitatea scrierii numelui său cu liniuţă între cele două prenume) şi la SECI, la Viena, şi în funcţia de ministru de Externe, ca şi in cea de director al SIE. Tot acest parcurs l-a condus spre atingerea supremului rafinament în tratarea persoanei proprii.

Publicat: 20 Septembrie, 2012 - 13:13
Share

După toate câte le-am trecut în vara asta, a mai venit una: criza urşilor. Zilele trecute, un urs turbat a omorât doi săteni şi a rănit alţi vreo trei. Vânătorii l-au vânat şi i-au pus pielea pe băţ. O altă victimă a fost găsită sfâşiată de un alt urs. Unul neturbat. Aflat însă în legitimă apărare. Săteanul sfârtecat pusese câteva laţuri în jurul grădinii sale. Într-unul din ele s-a prins ursul amator de salate din grădina Spânului. Agresat de oameni, înnebunit de durere, ursul a ripostat şi şi-a doborât atacatorul.
 

Publicat: 19 Septembrie, 2012 - 13:43
Share

Când premierul Ponta a făcut anunţul referitor la numirea unui ministru al fondurilor europene, mi-am zis: în sfârşit, s-a prins şi el că Orban nu face mare brânză şi-l remaniază. Ca abia după aceea să se afle că, de fapt,  ministrul Afacerilor Europene urmează să fie promovat, la Curtea de Conturi Europeană. Deci asta e mişcarea.

Publicat: 18 Septembrie, 2012 - 12:39
Share

Ce fel de ţară e România asta a noastră, în care istoria se repetă la nesfârşit? În care demnitatea şi orgoliul naţional par să se fi risipit în cele patru zări? Preşedintele României se duce, nechemat, la noua Înaltă Poartă pentru a face plecăciuni şi a pupa mâna celor care nu l-au lăsat de izbelişte când poporul s-a săturat de el şi a vrut să-i facă vânt.

Publicat: 17 Septembrie, 2012 - 14:24
Share

A încetat din viaţă la vârsta de 92 ani reverendul Moon. Cel care a creat Biserica Unificării – un cult religios care îşi propune să realizeze o formulă sută la sută ecumenică, îmbinând toate religiile într-una singură.
 

Publicat: 14 Septembrie, 2012 - 10:47
Share

Discuţia din parlamentul european referitoare la situaţia din România a avut efectul invers celui scontat de liderii PDL atunci când au propus-o. A devenit clar, pentru aproape toată lumea – cu excepţia Monicăi Macovei – că Barosso şi Reding au dat ei o lovitură de consiliu, repunându-l practic cu forţa pe Băsescu în scaun, împotriva voinţei populare şi a principiului respectării suveranităţii unui stat membru. O intervenţie inacceptabilă, tolerată din păcate, de autorităţile de la Bucureşti, timorate în faţa evidentului abuz al preşedintelui Consiliului şi al comisarei Reding.
 

Publicat: 13 Septembrie, 2012 - 13:42
Share

Cristian Preda îi reproşa lui Ponta că n-a fost prezent la Bruxelles “pentru a-şi apăra ţara”. Împotriva cui? Evident, împotriva românilor de la PDL şi a susţinătorilor săi în jachete portocalii. Să nu ne mirăm, însă. Nici Băsescu n-a prea apărat România, ascultând cu capul plecat observaţiile impertinente ale prezidentei lituaniene, care s-a erijat – fără prea multe motive - în judecător şi sfătuitor. Poate pentru că observaţiile acesteia îi conveneau. Când nu i-au mai convenit, l-a pus la punct pe tupeistul ministru francez de Interne, care afirmase că România îşi alungă cetăţenii. “România nu alungă pe nimeni!” -   a scrâşnit, printre dinţi, fostul suspendat, alungat si el de la Cotroceni.

Publicat: 12 Septembrie, 2012 - 11:24
Share

Tradiţional, înaintea unei runde de alegeri, au loc mişcări în perimetrul mass media. Apar titluri noi, se deschid alte canale TV şi se înmulţesc posturile radio. Totul se petrece în baza mizei pe nevoia de comunicare. Apar brusc persoane interesate să-şi consolideze numele sau renumele, dacă-l au. Cam ăsta a devenit specificul pre-electoral, de când cu votul uninomional, pe colegii. Mai puţină propagandă de partid şi mai multă promovare de persoane.
 

Publicat: 11 Septembrie, 2012 - 14:11
Share

Imaginea pe care mi-au sugerat-o ieşirile în public din ultima vreme ale lui Mihai Răzvan Ungureanu este aceea a unui cocoşel abia ieşit din pubertate care se cocoaţă pe grămada de gunoi din ogradă pentru a emite primul său cucurigu cocoşesc. Ceea ce iese din gâtlejul său este un zgomot de pian dezacordat care-l deranjează pe bătrânul cocoş, epuizat de luptele sale cotidiene cu puicuţele din ogradă, tolănit la umbra corcoduşului.
 

Publicat: 7 Septembrie, 2012 - 14:45
Share

Alături de demersul susţinut în faţa ambasadorilor la reuniunea anuală a diplomaţiei române, scrisoarea de mulţumire trimisă liderilor europeni şi americani de către Traian Băsescu va rămâne în analele tupeului politic pe un loc fruntaş.

Publicat: 6 Septembrie, 2012 - 12:37
Share

“Iniţiativa” lui Ungureanu devine “forţă”. După ce liderul acesteia – ce candidează de unul singur la unica funcţie de conducere – a constatat ce greu este să pui în circulaţie un partid nou. Câte semnături trebuie să strângi şi de câţi oameni trebuie să te serveşti, ce formalităţi sunt necesare, ce surprize te pot aştepta la verificarea documentaţiei – o tevatură prea mare pentru un scop atât de nobil.

Publicat: 5 Septembrie, 2012 - 12:16
Share

Probabil că una dintre ţăndările ce au zburat de jur-împrejurul statului de drept martelat de puterea nelegitimă instalată pe ruina guvernărilor pedeliste l-a lovit pe Traian Băsescu în moalele capului, de unde a ţâşnit un veritabil şuvoi de fiere şi venin colectate de organul intelectual preţ de două mandate.
 

Publicat: 4 Septembrie, 2012 - 13:10
Share

Întâmplarea ar fi avut loc în 2000. În 2006, DNA a început urmărirea penală. În 2007 dosarul a fost înaintat instanţei de judecată. În 2008 a fost trimis înapoi la procurori, după ce instanţa supremă a solicitat avizul Camerei Deputaţilor. În 2009 dosarul a fost retrimis la instanţă. Curtea Supremă a dat o primă sentinţă de achitare în 2011. În 2012 sentinţa a devenit definitivă, îngropând şase ani de muncă pe brânci a unei armate de procurori care n-au reuşit să dovedească un lucru pe care doar l-au speculat: că fostul premier Năstase l-ar fi numit şef pe Melinescu ca să facă uitată o anchetă referitoare la provenienţa sumei declarate ca moştenire de la mătuşa Tamara.
 

Publicat: 3 Septembrie, 2012 - 13:20
Share

Traian Băsescu şi-a făcut revenirea oficială în viaţa publică la nunta fiicei sale. A fost o mişcare inteligentă, episodul contracarând o parte dintre resentimentele acumulate de publicul care se simte înşelat şi ignorat de decizia Curţii Constituţionale. În locul unui discurs explicativ la reluarea funcţiei, a preferat un simplu şi omenesc "S-a dus fata lu’ tata!"

Publicat: 1 Septembrie, 2012 - 13:14
Share

Mi-e teamă că toată povestea asta cu lovitura de stat şi derapajele democratice care s-a vânturat prin Europa politică va avea un impact incomparabil mai puţin semnificativ decât episodul de fapt divers consumat în urmă cu câteva săptămâni în preajma Aeroportului Otopeni, când o studentă japoneză a fost găsită asasinată. O crimă obişnuită – dacă se poate folosi un astfel de termen. Aşa ceva se întâmplă din păcate, pretutindeni, în România ca şi în Japonia sau Germania ori Anglia. Cronica neagră se află, din nefericire, în siajul civilizaţiei şi al contradicţiilor pe care aceasta le generează.