Publicat: 31 Octombrie, 2012 - 13:55
Share

Ofensiva lansată de parchet împotriva controlorilor de bilete de pe trenuri a fost o lovitură dată la sigur. Pentru că aproape oricine ştie că nu există, practic, controlor care să nu fie naş. Care să nu fi luat niciodată şpagă. Un astfel de specimen n-ar fi rezistat nici două zile în sistem. Odată pentru că colegii l-ar fi suspectat că e turnător, iar a doua oară pentru că şefii n-ar fi ţinut în subordine un “parazit” care nu ieşea cu nimic la “interval”.
 

Publicat: 30 Octombrie, 2012 - 12:52
Share

Cruciada personală a Monicăi Macovei împotriva lui Adrian Năstase are un susţinător de nădejde în ziaristul Tapalagă, cel care i-a fost, pe perioada mandatului ministerial, purtător de cuvânt, de geantă şi tovarăş de masă la escapadele recreative din diverse cafenele.
 

Publicat: 29 Octombrie, 2012 - 13:07
Share

Broşura, în limba engleză, este consistentă, un veritabil studiu întins pe vreo 50 de pagini, cu tabele şi grafice. Se numeşte „European Union Program of Crisis Government”. Cu alte cuvinte, un program al Uniunii Europene pentru gestionarea crizei. Oferit, practic, pe tavă autorităţilor continentale care, iată, intră în al patrulea an de bâlbâieli majore, care în loc să uşureze situaţia celor 500 de milioane de locuitori, o îngreunează vizibil.
 

Publicat: 26 Octombrie, 2012 - 13:57
Share

La Clubul de la Bucureşti, într-o primă intervenţie publică a sa din ultime vreme, Nicolae Văcăroiu semnala un  fapt îngrijorător: din constatările sale la “pupitrul” Curţii de Conturi, reieşea că din 10 lei – bani publici – 4 sunt furaţi pe diferite căi, nu dintre cele mai subtile.

Publicat: 25 Octombrie, 2012 - 11:53
Share

Un accident de circulaţie este un accident: ceva ce se întâmplă dincolo de voinţa sau de dorinţa cuiva. Altminteri este – poate fi – o crimă. Codul Penal tratează în mod diferit cele două ipostaze pe care le desparte factorul intenţional, premeditat. Există o vorbă, că un accident de circulaţie i se poate întâmpla oricui se află la valonul unei maşini. Nimeni nu este infailibil şi diversitatea factorilor – obiectivi şi subiectivi – care conduc spre o astfel de finalitate este practic nelimitată.

Publicat: 24 Octombrie, 2012 - 15:06
Share

Reluarea reuniunilor Clubului de la Bucureşti, Marţi, în decorul somptuos al noii Biblioteci Naţionale a atras un mare număr de personalităţi publice. O  parte dintre acestea, membri fondatori ai clubului sau simpatizanţi ai dlui Iliescu, au venit tentaţi de tema întâlnirii – “Situaţia social-economică a României – prezent şi perspective”. Alţii – în uşoară majoritate, au venit pentru că aflaseră că pe lângă “referenţii” Florin Georgescu şi Daniel Dăianu, urma să participe şi premierul Ponta. Şi cum momentul este fierbinte, iar interesele electorale majore, nu e deloc de lepădat să te vadă lumea în compania mai-marilor zilei, mai ales că şi televiziunile s-au îmbulzit la faţa locului.

Publicat: 23 Octombrie, 2012 - 12:16
Share

"Unde nu mă arestează ăştia să mă facă erou!" – murmura printre dinţi DD când se îndrepta spre intrarea Parchetului General de unde a ieşit apoi, fericit, cu cătuşe la mâini.
 

Publicat: 19 Octombrie, 2012 - 12:11
Share

Dintre cele toate care s-au întâmplat pe parcursul summit-ului PPE de la Bucureşti – care în vremuri normale ar fi trebuit să reprezinte un eveniment  major pentru România în general, şi nu unul marginal, cum a devenit datorită partizanatului excesiv afişat de liderii europeni – cel mai paradoxal, mai de neînţeles rămâne episodul prezenţei fiicei Iuliei Timoşenko şi a atitudinii manifestate de Merkel şi compania faţă de aceasta.

Publicat: 18 Octombrie, 2012 - 14:31
Share

Până la criza din vară, majoritatea românilor erau convinşi că la Bruxelles se află o categorie de persoane care îmbină competenţa cu obiectivitatea şi că rolul lor este acela de a asigura condiţii şi tratament egal tuturor membrilor marii familii europene. Nici nu se punea problema unui eventual partizanat politic, pentru că UE şi Comisia erau considerate ca fiind deasupra intereselor de grup sau de familie politică.
 

Publicat: 17 Octombrie, 2012 - 12:39
Share

În timp ce Oana Mizil – după scandalul însoţit de repudierea partidului din care făcea (şi vedem că mai face) parte - primeşte din partea intransigentului Victor Ponta OK-ul pentru a candida din nou (cu eficienţa cunoscută în planul prestigiului formaţiunii), un activist cu performanţe de necontestat (fost senator şi deputat, ba chiar şi consilier prezidenţial) ca Octavian Ştireanu este lăsat pe dinafară.

Publicat: 16 Octombrie, 2012 - 12:37
Share

Antonescu şi Ponta par fericiţi: l-au prins pe Dumnezeu de picior! Odată cu Becali, scorul meciului cu echipa lui Băsescu promite să fie net în favoarea USL-ului datorită introducerii în echipă a lui Becali. Acest inter rătăcitor al politicii. Pe undeva, socoteala e bună. Soarta lui Becali a fost mai mereu dependentă de performanţele echipei Steaua. Când Steaua a jucat bine şi-a câştigat – a câştigat şi Becali – bani şi susţinere populară. Când Steaua a mers prost, Becali a pierdut banii şi – pentru o scurtă perioadă – chiar libertatea.

Publicat: 15 Octombrie, 2012 - 13:40
Share

Asaltul asupra “mormanului de fier vechi” – cum a fost definită industria românească – a început odată cu constituirea FPS-ului printr-o metodologie cel puţin discutabilă. Privatizările au avut două direcţii: prima a fost aceea a întreprinderilor rentabile, de care statul era dispus, în mod inexplicabil să se lipsească, pe motiv că nu este un bun administrator.

Publicat: 12 Octombrie, 2012 - 14:02
Share

Era – nu ştiu de ce folosesc timpul trecut – un tip haios. Dădea bine la publicul larg, pentru că vorbea pe limba acestuia. Plăcea lipsa de fasoane şi chiar cinismul cu care îşi argumenta demonstraţiile.
 

Publicat: 11 Octombrie, 2012 - 14:02
Share

Toboganul pe care a alunecat postul public de televiziune de-a lungul directoratelor “portocalii” – Giurgiu – Sassu – Lăzescu – este comparabil cu al altor entităţi în care statul este administrator. TVR poate fi lesne asimilată Oltchim sau CFR Marfă, metodele prin care a fost devalizată nediferind prea mult de cele pe care le-au aplicat managerii şi conducerile întreprinderilor falimentare. Eşecul major al TVR a fost, însă, unul asistat în totală linişte şi discreţie de către cei care ar fi trebuit să se alerteze primii.  

Publicat: 10 Octombrie, 2012 - 12:47
Share

În timp ce Ponta se întreabă retoric dacă nu există şi alţi profesionişti printre magistraţi, care să merite să ocupe funcţiile de procuror general şi procuror-şef DNA, Antonescu, mai sincer şi mai resemnat, constată cu regret că doamna Kovesi este aproape numita şefă la Anticorupţie.
 

Publicat: 9 Octombrie, 2012 - 13:03
Share

Că problemele cu care se confruntă fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu constituie o constantă a existenţei sale de bugetar de lux nu sunt o noutate, şi nici că lista de achiziţii exotice făcute pentru el de RAPPS nu este o “prostioară” – cum a calificat-o personal – îmi dovedeşte un text scris şi publicat pe 6 Martie 2007, în cadrul rubricii “Reformele fără fond”. Era şi atunci imediat după o altă “lăsare la vatră” – de la Externe. Iată textul cu pricina: 

Publicat: 8 Octombrie, 2012 - 13:58
Share

Săptămâna a început cu o veste proastă de la Statistică: cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole a scăzut! Asta în timp ce sătenii din gospodăriile de la munte nu ştiu ce să facă cu laptele pe care nu-l mai colectează nimeni şi sunt nevoiţi să-l dea la porci…  

Publicat: 5 Octombrie, 2012 - 13:59
Share

Omar Bakri, un lider religios extremist, a făcut recent o declaraţie care m-a scos din amorţeală. România este o ţintă legitimă pentru terorismul islamic. De două ori: odată pentru că a trimis trupe în Afganistan, iar a doua oară pentru că a făcut odinioară parte din zonele ocupate de islamişti. Iar aceştia, unde pun odată piciorul, înregistrează urma acestuia ca moştenire pe veci.
 

Publicat: 4 Octombrie, 2012 - 12:57
Share

Două veşti contradictorii de la Strasbourg, unde se află Consiliul Europei: prima – că retrocedarea tezaurului României nu a fost luată în consideraţie. A doua că a fost recomandată, dar că nu s-a prevăzut nici o sancţiune în caz că Rusia nu se execută.
 
 

Publicat: 3 Octombrie, 2012 - 13:05
Share

Deşi rezultatul referendumului de demitere a preşedintelui Băsescu poate să pară, la prima vedere, o serioasă înfrângere pentru USL, este foarte posibil ca presiunile făcute de puterea populară de la Bruxelles să devină o contribuţie hotărâtoare la victoria alianţei social-liberale din Decembrie.
 

Publicat: 2 Octombrie, 2012 - 13:45
Share

La încheierea celor două mandate – privilegiate – în funcţia de procuror general, Laura "Cruduţa" Kovesi şi-a făcut bilanţul şi ne-a lăsat o moştenire: pe Daniel Morar, cel care-i va ţine şi locul până când doamna ministru Pivniceru va găsi un candidat potrivit. Sau "mai potrivit" – dacă nu cumva sugestia suficient de străvezie a ambasadorului Gitenstein – cum că cei doi au făcut o echipă care se bucură de încrederea Washingtonului – nu va trebui să fie luată în seamă. Şi operată printr-o simplă rocadă a celor doi corifei ai anticorupţiei, varianta "Monica Macovei".
 

Publicat: 1 Octombrie, 2012 - 13:35
Share

Am avut un somn cam agitat. Dimineaţa, nevasta m-a întrebat: “ce-ai avut de te-ai zvârcolit toată noaptea?” “Am visat… Am visat că mă aflam în mijlocul unei mulţimi care scanda: “Hoţii! Nu ne-aţi dat salariile de două luni! Jos Guvernul!”. “Te-ai uitat prea mult la televizor… Dar, apropo: noi de ce nu putem fi investitori strategici? Doar ai văzut că trebuie doar să te înscrii la dl Vulpescu şi poţi să cumperi orice combinat vrei…”