Publicat: 31 Decembrie, 2012 - 15:00
Share

Poate că, în termeni absoluţi, 2012 n-a fost cel mai păgubos an dintre toţi cei care s-au scurs de la Revoluţie încoace. El a marcat, însă, cea mai pregnantă involuţie a stării generale a societăţii. Un an în care preţurile au crescut, nivelul de trai a scăzut, iar leul s-a dat bătut în faţa monedei euro.

Publicat: 27 Decembrie, 2012 - 11:35
Share

E vremea trădărilor în cele două partide care formează alianţa câştigătoare a alegerilor. Deviaţioniştii şi agenţii partidelor străine scot capul şi încearcă din răsputeri să întineze nobilele idealuri ale liberalismului şi social democraţiei. “Lupta de casă” este, însă, la datorie şi vigilenţa liderilor anihilează posibilele efecte negative ale trădărilor şi trădătorilor.

Publicat: 24 Decembrie, 2012 - 10:54
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

Publicat: 24 Decembrie, 2012 - 12:41
Share

Pactul personal semnat între Băsescu şi Ponta ocupă un loc însemnat în comentariile cu care televiziunile de ştiri îşi umplu programele acum, în prag de sărbători. Iar asta pentru că originalul acord a deturnat evenimentele de la o apocalipsă politică, la un banal transfer - oficial - de putere.

Publicat: 23 Decembrie, 2012 - 10:16
Share

Procentul – din capul locului mult prea optimist – avansat de Mugur Isărescu, în replică cu cel extrem de pesimist al Procuraturii, suferă modificări. Că situaţia din bănci, în ceea ce priveşte devalizarea lor de către propriii oameni nu atinge cei 80% pomeniţi de procurori, este un lucru de domeniul bunului simţ. Dar şi procentul de 0,8% al şefului BNR e departe de realitatea în continuă mişcare.

Publicat: 21 Decembrie, 2012 - 12:33
Share

Am un sentiment ciudat: este pentru prima dată în ultimii 23 de ani când nu am simţit NEVOIA de a scrie despre ce s-a întâmplat atunci. Deşi este, cu siguranţă, evenimentul care mi-a marcat în modul cel mai direct şi mai necondiţionat existenţa. Dacă pe 21 decembrie 1989, dimineaţa, cineva m-ar fi întrebat dacă cred că în România se mai poate schimba ceva, răspunsul meu ar fi fost: NU! Cu tot ce se întâmpla în jurul nostru, valul schimbărilor părea să nu poată ajunge la noi. Sistemul părea atât de bine articulat în termenii săi de rezistenţă la orice influenţă încât nu ne puteam aştepta decât la cel mult un fel de perestroikă, şi asta cu condiţia ca bătrânul lider încremenit în dogmă să cedeze locul fiului său, mai descuiat parcă decât familia.

Publicat: 20 Decembrie, 2012 - 12:59
Share

Formula de guvern cu care numitul Victor Ponta a venit la Parlament reprezintă, de fapt, o remaniere a executivului instalat după moţiunea care l-a trântit pe Ungureanu. S-a spus atunci că este vorba de o improvizaţie care are rolul să gestioneze situaţia până la alegeri. Şi cum nimic nu e mai definitiv decât provizoratul, iată-ne în faţa unei echipe ce cuprinde nu mai puţin de 14 dintre cei „vechi”. Doar 7 miniştri au părăsit guvernul Ponta 2: Florin Georgescu (despre care se ştia sigur că nu mai vrea), Arafat (care afirmase răspicat că nu doreşte să fie şef peste Sănătate), Haşoti (care are alte planuri), Helvig şi Silaghi (inconsistenţi) şi Dobriţoiu (victima înţelegerii lui Ponta cu Oprea).

Publicat: 19 Decembrie, 2012 - 11:34
Share

…pentru trei vicepremieri, 24 de miniştri şi 6 miniştri delegaţi! Este, practic, cel mai stufos executiv de la Ceauşescu, şi doar Năstase a avut mai multe portofolii guvernamentale! Împreună cu cei aproape o sută de parlamentari supranumerari, actualul regim se dovedeşte a fi cel mai bugetofag din toate, în condiţiile unui buget ros de criză şi de inflaţie. Avea dreptate fostul ambasador american să se îngrozească în faţa mamutului legislativ, iar chiar Ceauşescu s-ar putea cutremura în groapă văzând că Marea sa Adunare Naţională, cu doar 349 de deputaţi, arăta ca o caricatură a actualului parlament.

Publicat: 18 Decembrie, 2012 - 12:45
Share

Dacă nu venea Victor Ponta Luni seară într-un studio TV ca să fie tras de limbă de jurnaliştii curioşi, probabil că n-am fi ştiut niciodată cum s-a făcut de l-a nominalizat (fără să-l întrebe!) Băsescu, în ciuda tuturor jurămintelor că nu va face nici mort aşa ceva. Dar, uite că a făcut-o, ba chiar pentru a doua oară! Ce l-a îmblânzit pe preşedinte? Un acord scris, semnat de cei doi protagonişti ai celui mai longeviv scandal din politica românească, Miercuri, cu prilejul reuniunii de taină de la Cotroceni, în care “Pisicul” se angaja să respecte instituţiile statului de drept, să-şi aţintească privirile spre Vest şi să respecte Constituţia.

Publicat: 17 Decembrie, 2012 - 12:44
Share

După ce s-a chinuit aproape un an de zile să ne convingă că nu-l va numi pe Ponta premier, Băsescu a făcut - pentru a doua oara - ceea nu avea încotro să nu facă! Toată energia irosită în demonstraţii şi analize ale Constituţiei putea fi folosită în scopuri mai bune. Preşedintele – Scorpion a ales însă postura personajului popular „Gică contra”.

Publicat: 14 Decembrie, 2012 - 13:24
Share

O simulare făcută de “Cotidianul” a condus la concluzia că dacă alegerile de duminică s-ar fi desfăşurat după regulamentul uninominalului “pur” – cel utilizat la locale – ARD ar fi obţinut un mandat de senator şi şase de deputat. PPDD şi UDMR n-ar fi obţinut nimic, iar USL ar fi fost nevoit să-şi creeze singur o opoziţie. Dar, spune aceeaşi simulare, numărul de parlamentari n-ar fi crescut. În concluzie, decizia Curţii Constituţionale, discutabilă pe fond, ne-a ferit de o guvernare totalitară de genul partidului unic.

Publicat: 13 Decembrie, 2012 - 13:10
Share

Dacă aveam deja un parlament după modelul american (ca număr de parlamentari!) iată că ne îndreptăm şi spre un guvern european. Ponta ne spune că modelul său e Comisia Europeană unde fiecare comisar corespunde unui domeniu. De fapt, fiecare comisar corespunde unei ţări, iar numărul domeniilor a fost extins ca să cuprindă numărul de comisari. Noi, cu doar 22 de ministere nu vom fi nici cal, nici măgar. N-ar fi mai bine – ca să existe o logică în treaba asta - să avem 40 de ministere, câte judeţe sunt reprezentate în Parlament?

Publicat: 12 Decembrie, 2012 - 13:00
Share

Dacă în actuala legislatură vom avea 550 de parlamentari în loc de 300 - cum opinaseră „românii” la referendumul lui Băsescu - cineva trebuie să fie de vină. În primul rând pentru că în perioada scursă de la refernedum nu s-a mişcat un deget pentru a se aduce cuvenitele corecţii Constituţiei, în acord cu voinţa populară.

Publicat: 12 Decembrie, 2012 - 13:35
Share

În plină criză, când austeritatea ar trebui să fie cuvântul de ordine, noi ne trezim cu un parlament în care intră o sută de aleşi în plus şi – foarte probabil – cu un guvern cu 22 de ministere în loc de 17.
 

Publicat: 10 Decembrie, 2012 - 13:06
Share

Nici o surpriză de pe urma actualei runde de alegeri: toate previziunile s-au împlinit! Alianţa USL a obţinut o victorie zdrobitoare, alianţa ARD a fost redusă la nivelul unei formaţiuni de mâna a doua, PPDD a intrat în parlament ocupând locul PRM-ului, iar UDMR s-a salvat de la căderea sub prag în ultimul moment. Nu s-a produs nici o minune. Nici măcar aceea pentru care Băsescu implorase divinitatea: ca Ponta şi Antonescu să se situeze sub „pragul” de 50%, pentru ca el să poată aplica liniştit prevederile Constituţiei, la care ţine atât de mult.

Publicat: 8 Decembrie, 2012 - 12:30
Share

Dacă aruncăm o privire asupra istoriei electorale a ultimilor 23 de ani, vom găsi similitudini ale actualului scrutin cu cel din 2000. Ca şi acum, atunci alegerile veneau după o guvernare catastrofală împărţită între trei guverne ale Convenţiei Democratice. Ciorbea, Vasile şi Isărescu au fost nevoiţi să plătească pentru divergenţele dintre formaţiunile componente ale alianţei, acutizate sistematic de acelaşi personaj care agită spiritele şi astăzi.

Publicat: 7 Decembrie, 2012 - 12:05
Share

Pe răbojul Parchetului va fi înscrisă cu litere de aur cea mai mare victorie obţinută de procurori împotriva fărădelegii din ţară: trimiterea în judecată a medicului Şerban Brădişteanu pentru oribila faptă de a fi acordat asistenţă medicală unei persoane pe care justiţia a dat-o, de exemplu, condamnând-o! După fugărirea ţăranilor care au votat la referendum, de Paşti, este al doilea mare succes al unei instituţii alcătuite şi funcţionând după forma şi caracterul celor mai preţuiţi magistraţi (scuzaţi impostura) de către ambasadorul Gitenstein, Monica Macovei şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă – Traian Băsescu.

Publicat: 6 Decembrie, 2012 - 11:13
Share

Seară de seară, preşedintele stă la sfat cu ţara. Prin intermediul canalelor de ştiri, pentru că televiziunile generaliste nu mai catadixesc să-şi întrerupă programele, considerând totodată că ar putea intra sub incidenţa regulamentelor privind campania electorală. Pentru că preşedintele asta face: campanie! Nu pentru ARD-ul său, ci împotriva USL-ului lor. Al adversarilor instituţiilor verticale şi ai statului de drepţi. Ce-a mai vrut să spună de data asta preşedintele? Bineînţeles, faptul că “mincinoşii” îl implică în continuare în campanie. Şi dă-i şi dă-i pe tema asta. Abia spre final ajunge preşedintele şi la ce-l doare: Constituţia! Respectarea ei!

Publicat: 5 Decembrie, 2012 - 12:41
Share

Când a lansat, deunăzi, “bomba” că Băsescu a fost securist şi nu informator, Ponta nu şi-a dat seama că îi face acestuia un serviciu. Pentru că informator al Securităţii şi angajat al Securităţii sunt două noţiuni complet diferite, chiar legea CNSAS făcând diferenţa între delaţiune şi îndatoririle de serviciu.

Publicat: 4 Decembrie, 2012 - 11:29
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

Publicat: 4 Decembrie, 2012 - 12:48
Share

Ayatolahul Traian Bin Băsescu a ieşit în balconul geamiei de la Cotroceni pentru rugăciunea de seară la 18.30 trecute fix. Predica sa a avut două capitole: afurisirea necredincioşilor din USL şi prezentarea învăţăturilor din Constituţie care zic cum se numeşte un premier.

Publicat: 3 Decembrie, 2012 - 12:49
Share

Floarea de la butoniera celui mai anticomunist dintre preşedinţii României – suspendaţi sau nesuspendaţi – este IICCMER-ul. Adică instituţia aceea creată special pentru a da în vileag fărădelegile comunismului. Această floare s-a cam veştejit însă de când puciştii i-au schimbat conducerea, retrimiţându-l în exil pe apostolul acestei veritabile mişcări de eliberare intelectuală şi morală – politologul Tismăneanu.

Publicat: 1 Decembrie, 2012 - 15:25
Share

Previziunile privind procentul pe care-l va obţine PDL-ul prin Alianţa încropită cu nişte neica-nimeni sunt sumbre. E foarte posibil să piardă şi poziţia a doua în favoarea unor alti neica-nimeni adunaţi de Diaconescu de prin tomberoanele ţării. Blaga e tot mai încruntat şi în rarele sale luări de poziţie se întreabă dacă alianţa va obţine sub sau deasupra celor 20 de procente.