Publicat: 31 Ianuarie, 2013 - 12:13
Share

Dacă cineva îşi mai făcea iluzii că Bruxelles-ul este o rezervaţie naturală de mari capacităţi, talente şi competenţe, poate să fie liniştit: acolo sunt la fel de mulţi idioţi ca şi la Bucureşti, dar dotaţi cu abilităţi superioare în a se căţăra pe păienjenişul de relaţii prin care şi-au securizat prezentul şi viitorul la niveluri de bunăstare la care restul lumii n-ar putea decât să viseze.

Publicat: 29 Ianuarie, 2013 - 11:50
Share

Dan Voiculescu îşi dă pentru a treia oară demisia din parlament. Prima dată – dacă îmi aduc bine aminte – a făcut-o din cauză că nu i-au fost aprobate nişte iniţiative legislative. A doua oară din cauza TVA-ului redus la alimente. Iar acum, pentru a se pune la dispoziţia justiţiei şi pentru a nu profita de imunitatea parlamentară.

Publicat: 28 Ianuarie, 2013 - 12:43
Share

În vara lui 2004, Călin Popescu Tăriceanu mă căuta insistent ca să-mi vândă o maşină Citroen, care-i rămăsese în showroom-ul din Piaţa Unirii de unde-l dădea afară Puiu Popoviciu. Din decembrie 2004 nu mai răspundea la telefon. Se întâmplaseră între timp câteva lucruri.

Publicat: 24 Ianuarie, 2013 - 11:39
Share

O nouă întâlnire de taină între primii patru oameni ai ţării, alt prilej de speculaţii şi supoziţii. Iar pentru ca imaginaţia analiştilor s-o ia razna, preşedintele s-a simţit dator să iasă în faţa naţiunii, pe de acum celebrele scări de la Cotroceni, şi să explice ce şi cum. N-a fost vorba de nici o conspiraţie, el a vrut doar să atragă atenţia responsabililor guvernului şi ai parlamentului că se apropie MCV-ul şi că acolo, la loc de cinste va sta “spălarea” de către colegi a lui Stan, Borbely şi Dobre, precum şi scandalurile de la CSM şi de la Parchet.

Publicat: 23 Ianuarie, 2013 - 12:42
Share

Nici dacă i-ar fi rugat Dan Diaconescu direct, vigilii de la CNA nu i-ar fi putut face un cadou mai mare decât această retragere a licenţei. Încă de dinainte de alegeri, când mirajul celor 20.000 de euro pe care producătorul urma să-i împartă fiecărui român, dar mai ales după circul enorm al negocierilor pentru “cumpărarea” OLTCHIM, mirajul otevist începuse să se risipească.

Publicat: 22 Ianuarie, 2013 - 14:13
Share

Campania declanşată de doamna Grapini cu impozitul forfetar a fost continuată de Chiţoiu cu cele pe suprafeţele agricole. Noul cabinet îşi începe ofensiva pentru revirimentul economiei apăsând pe pedala impozitelor. Vor urma, în cadenţă, şi altele.

Publicat: 21 Ianuarie, 2013 - 13:54
Share

Serios întremat de seria de week-end-uri petrecute pe snowmobil, la munte, preşedintele a ţinut să dea un semn naţiunii că e bine şi veghează la starea ei. Cu vigoarea vocală dintotdeauna s-a pronunţat asupra principalelor probleme ale actualităţii între care identifică a fi cea mai importantă “refacerea încrederii statelor partenere în capacitatea statului român de a fi stat de drept”.
 

Publicat: 18 Ianuarie, 2013 - 13:59
Share

Pentru că e la început şi nu e nici omogen (lucrează cu material uman luat de la mai multe partide) guvernul Ponta are dreptul, până când se mai rodează, să greşească. Bâlbâielile cotidiene nu-i fac însă deloc bine şi dau senzaţia unei lipse de substanţă în modul în care sunt abordate unele zone fierbinţi ale administraţiei.

Publicat: 17 Ianuarie, 2013 - 14:16
Share

Nelinişte mare printre simpatizanţii fondatorului conservator: când va depune jurământul de senator, pentru a putea împlini nădejdile pe care şi le-au pus în el cetăţenii care l-au votat în sectorul 4? Ba, vreo două posturi TV concurente au făcut din asta o temă de fiecare zi. Deunăzi, Voiculescu i-a liniştit pe toţi: săptămâna viitoare, la prima şedinţă în plen a senatului.

Publicat: 16 Ianuarie, 2013 - 13:04
Share

Partidul Naţional Liberal are o istorie lungă şi una scurtă. Cea lungă a impus în istorie figuri de prim rang care au determinat destinul României. Cea scurtă este plină de turbulenţe şi de contradicţii. A reintrat în scena politicii după o absenţă de cinci decenii încercând să reînnoade firul tăiat brutal de regimurile totalitare.

Publicat: 15 Ianuarie, 2013 - 12:46
Share

Uite cum se-ntoarce roata: dacă până acum am fost obişnuiţi ca băncile să recurgă la executarea silită a clienţilor care n-au mai reuşit să restituie împrumuturile luate cu dobânzi înrobitoare, obţinute prin punerea pistolului comisioanelor la tâmpla acestora, asistăm şi la operaţiunea inversă: cea mai mare (nu şi cea mai corectă) bancă din România, BCR, a fost obligată de instanţe să returneze aproape un milion de lei clienţilor cărora le-a perceput comisioane ilegale.

Publicat: 14 Ianuarie, 2013 - 14:00
Share

Dacă stăm să judecăm lucrurile fără părtinire, probabil că din mulţimea de miniştri pe care i-a avut Sănătatea (mai mulţi să fi fost doar la Educaţie) se detaşează prin calitatea de ansamblu a prestaţiei sale, Eugen Nicolaescu. Stigmatizat chiar de preşedintele Băsescu pe motiv că era contabil, nu medic, Nicolaescu a demonstrat că nu trebuie să fii de meserie ca să administrezi corect şi eficient în domeniu.

Publicat: 11 Ianuarie, 2013 - 12:45
Share

Se discută - de când a anunţat Ponta că nu se vor aloca bani în plus pentru noii parlamentari - despre cum se vor descurca aceştia, atât de mulţi într-un parlament atât de neîncăpător. Şi cum vor putea împărţi privilegiile celor existenţi. De la conducerea Camerei (nu şi a Senatului) s-au avansat deja câteva soluţii. Una ar fi ca parlamentarii să nu mai stea în hoteluri de lux cu mic dejun inclus şi cu SPA, şi să li se dea o sumă (4.000 lei!) cu care să-şi închirieze o locuinţă în oraş.

Publicat: 10 Ianuarie, 2013 - 13:55
Share

Nu ştiu, la ora la care scriu aceste rânduri, care e “starea naţiunii” pe care urmează să o dezvăluie astăzi premierul Ponta. Acum vreo 12-13 ani ăsta era apanajul preşedintelui care, din două în două luni, ieşea la TVR şi ne spunea ce şi cum prin ţară. Premierul de atunci, Adrian Năstase, nu-i contesta autoritatea şi nici nu încerca să-i facă concurenţă, pe motiv că el e mai competent, prin fişa postului, să pună diagnosticele. Dar nici Iliescu nu o lua pe cont propriu, înainte de fiecare emisiune – la care am avut privilegiul să particip, ca şi co-moderator – întâlnindu-se şi discutând cu miniştrii care răspundeau de domeniile ce urmau să fie abordate.

Publicat: 9 Ianuarie, 2013 - 10:45
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...
 

Publicat: 9 Ianuarie, 2013 - 13:20
Share

După cum s-a minunat, public, ai impresia că ministrul Stroe a trăit până acum pe o altă planetă, pe care veştile despre ce se întâmplă în poliţia română n-au ajuns decât după „incidentul” de la Olt. Deşi acesta nu mi se pare a fi cel care ilustrează în modul cel mai sugestiv condiţia unei instituţii care ar trebui să fie una esenţială pentru statul de drept. Dacă nu şi-a imaginat până acum că poate să existe atâta „golănie” în sistem, domnul ministru va avea tot timpul să se obişnuiască cu acest aspect.

Publicat: 8 Ianuarie, 2013 - 15:12
Share

Guvernul Ponta are toate şansele să păşească cu stângul într-un an în care îşi propune, înainte de toate, să stimuleze revirimentul economiei şi să reducă sistemul de taxe şi impozite – operaţiune necesară să aibă loc în paralel.

Publicat: 7 Ianuarie, 2013 - 12:57
Share

Dacă în fiecare an de după 2009 s-au exprimat speranţe că în cel care vine criza va da înapoi şi economia mondială va reface terenul pierdut, 2013 este primul în care astfel de presupuneri nu s-au mai făcut auzite. Ba, dacă ar fi să luăm în considerare avertismentele doamnei Merkel, cea care “administrează” cea mai puternică economie europeană, va trebui să ne aşteptăm chiar ca lucrurile să se înrăutăţească, datorită evoluţiilor de pe piaţa germană.

Publicat: 5 Ianuarie, 2013 - 12:51
Share

• Hillary Clinton, antipatica nevastă a lui Bill, a fost internată în spital. Cei care au bănuit-o de prefăcătorie (ca să nu dea socoteală pentru modul superficial în care a fost asigurată protecţia ambasadorului din Libia, asasinat de asediatorii misiunii diplomatice) par să se fi înşelat. I s-a descoperit un cheag de sânge pe creier • Lumea aşteaptă cu emoţie noul an şi noile scumpiri: ghişeele poliţiei rutiere sunt luate cu asalt de teama noilor taxe de înmatriculare şi de preschimbare a permiselor • Un studiu IRES ne dă o veste tristă: opt din zece români vor face revelionul în familie! Motivul? Banii!

Publicat: 4 Ianuarie, 2013 - 14:15
Share

După ce şi-a lins rănile de la orgoliu preţ de un Crăciun şi un Revelion, Traian Băsescu iese pe covertă cu tupeul dintotdeauna. Marele apărător al Justiţiei – în situaţiile în care aceasta devine “verticală” în susţinerea sa – s-a dus la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii ca să dea o nouă lecţie de independenţă. Aici a afirmat ritos că după ce a studiat cu atenţie Constituţia, a observat că acolo scrie că numirile magistratilor se fac de către CSM şi nu de către ministrul Justiţiei.

Publicat: 3 Ianuarie, 2013 - 11:34
Share

Pentru mine, momentul de vârf al creaţiei lui Sergiu Nicolaescu rămâne ecranizarea nuvelei lui Titus Popovici intitulată “Moartea lui Ipu”, sub titlul de “Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”. Acest film părea să nu-i aparţină, prin limbajul de o extraordinară subtilitate şi prin profunzimile investigaţiei psihologice. Nu mai era filmul – spectacol cu care deja ne obişnuise marele regizor, cel atât de priceput în folosirea maselor de figuranţi în recrearea istoriei eroice a unui popor mai adecvat compromisului decât eroismului.

Publicat: 3 Ianuarie, 2013 - 15:00
Share

Pentru cine a avut răbdare să urmărească emisiunile informative din ultima săptămână ale televiziunilor este limpede că subiectul a fost unic şi el s-a învârtit, sistematic, în jurul stomacului. De la luarea cu asalt a hipermarketurilor de cohortele de cumpărături asudând la împins cărucioarele supraîncărcate, la bucătăriile restaurantelor şi pensiunilor în care duduiau cazanele cu sarmale şi sfârâiau tigăile cu pomana porcului şi până la voioşia deşucheată, cu sticla în mână a beneficiarilor şirului de sărbători nelucrătoare, totul a părut concentrat pe ideea traiului îndestulat al românilor în plină criză.