Publicat: 28 Februarie, 2013 - 13:25
Share

Începe să se lămurească – tocmai de la Viena – „misterul” atacului violent pe care Traian Băsescu l-a lansat la adresa lui Blaga, acuzat că duce de râpă partidul. Reacţia sa a stârnit mai întâi, nedumerire, deoarece ne aflam cu toţii sub influenţa declaraţiilor făcute în repetate rânduri de preşedinte, potrivit cărora abia aşteaptă să-şi termine (într-un fel sau altul) mandatul şi să se odihnească, sau să o pornească din nou pe mare – scop în care a avut grijă să-şi reînnoaiască brevetul de navigator. „Voi avea 63 de ani: cine să mai aibă nevoie de mine?” – declara cu tristeţe Traian Băsescu, înduioşând partea mai simţitoare a electoratului.

Publicat: 27 Februarie, 2013 - 11:56
Share

România oferă Europei cel mai straniu model de coabitare. Protagoniştii scandalurilor din ultimul an au semnat împreună un acord în care se angajează să nu se mai porcăiască în public (probabil, doar între patru ochi). În realitate însă, nu trece zi de la Dumnezeu ca orice declaraţie a unuia dintre ei să nu fie comentată agresiv şi negativ de celălalt, şi aşa mai departe, până la ivirea unei noi teme de dispută.

Publicat: 26 Februarie, 2013 - 10:13
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...
 

Publicat: 26 Februarie, 2013 - 11:58
Share

În jurul ceaunului, “calicii” au început bătălia. Pentru lingura cea mare. Primii care s-au repezit sunt “feseniştii”. Cei mai vechi. Au împărţit ghionturi în stânga şi în dreapta cu autoritatea celui care a fost părtaş de la prima îmbucătură. Liderul lor, Buldogul, mârâie ameninţător spre cea care, înălţată pe tocuri şi împinsă din spate de bulibaşa care se face că veghează imparţial, încearcă să-şi plaseze furculiţa Vuitton peste capul său.

Publicat: 25 Februarie, 2013 - 13:06
Share

Vânzoleala produsă de disidenţa grupusculului Chiliman&Moisescu, cărora li s-au alăturat, din când în când şi cu câte o jumătate de gură, Tăriceanu şi Orban, generase oareşcare aşteptări de la congresul PNL. Unora – în special din afară – li se părea că Antonescu a pierdut serios din autoritate şi popularitate după prestaţia sa discutabilă ca interimar la Cotroceni. Alţii au avut impresia că Ponta, cu frâiele executive în ambele mâini, îl pune în inferioritate ca co-preşedinte. Iar frustrările liberalilor daţi la o parte de noua conducere şi înlocuite cu personaje lipsite de consistenţă, gen Chiţoiu, făceau posibile oarecare turbulenţe la Congres.

Publicat: 22 Februarie, 2013 - 11:46
Share

Se pare că nimeni nu a observat până acum o curiozitate: în tot mai multe declaraţii de avere ale demnitarilor sau aleşilor apar, pe lângă diversele proprietăţi mobile şi imobile, împrumuturi. De regulă, sume mari, acordate unor prieteni sau unor firme.

Publicat: 21 Februarie, 2013 - 12:46
Share

Istoria recentă a Partidului Naţional Liberal se compune dintr-un lung şir de dezbinări şi reuniri sub presiunea unui excesiv de mare număr de veleitari. A fost printre primele formaţiuni care s-au reinventat după Revoluţie, încercând să reînnoade – prin Radu Câmpeanu şi câţiva dintre supravieţuitorii puşcăriilor comuniste – un fir al istoriei confruntat cu o realitate ce nu avea nimic de-a face cu aceasta. A fost liderul necontestat al unei opoziţii timpurii, confruntat cu un FSN marcat de reminiscenţe totalitare. Şi-a întărit rândurile cu un important număr de oportunişti şi de nou-veniţi care n-au ezitat să pună mâna pe putere, eliminând categoria de politicieni încremeniţi în proiectul unei contestări eterne. A fost primul partid care s-a scindat dând la iveală o “aripă tânără” care a îmbătrânit în rele traversând nenumăratele despărţiri şi reuniri.

Publicat: 21 Februarie, 2013 - 10:08
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...
 

Publicat: 20 Februarie, 2013 - 16:38
Share

În pierdere de teren faţă de aliatul PSD, implicat nemijlocit prin Ponta, în actul de guvernare, PNL-ul lui Crin Antonescu încearcă se recupereze terenul piedut. Mişcarea-surpriză prin care doreşte să realizeze acest lucru este cooptarea primarului de la Sibiu, Klaus Johannis. Acesta s-a mai aflat într-o relaţie tandră cu liberalii încă de la moţiunea de cenzură care l-a lăsat pe Boc fără Guvern. Atunci, Opoziţia, încă ne unită, a venit la Băsescu cu propunerea ca Johannis să devină premier. Preşedintele însă a preferat sa testeze un bancher şi un primar de sector, pentru ca până la urmă să-l mandateze tot pe Boc, având la data aceea la îndemână "noua soluţie imorală" a UNPR-ului.
 

Publicat: 19 Februarie, 2013 - 11:58
Share

Sofismele gen Băsescu sunt unice. Indestructibile. Zice domnia sa că nu se amestecă în procesul electoral interior din PDL. Şi încearcă să ne convingă că demolarea lui Blaga, acuza de incompetenţă şi de partizare cu duşmanul constituie neamestec. Doar nişte observaţii aparţinând unui simplu spectator de pe margine. În acelaşi timp, preşedintele ţine să precizeze că dacă s-ar amesteca, ar face-o doar când va constata că competiţia e incorectă. Adică, dacă se va dovedi că Elena Udrea este împiedicată să câştige, cum de altfel doreşte el. Altminteri, Traian Băsescu vrea să dea impresia că este o persoană animată doar de dorinţa ca în PDL să câştige cel mai bun. Doar că precizează din capul locului cine consideră el că este cea mai bună.

Publicat: 18 Februarie, 2013 - 14:11
Share

Zece procese poate să mai câştige Traian Băsescu pe la instanţele independente şi verticale, dar nimic nu va scoate din mintea românilor (zic şi eu ca el) secvenţa mârlănească de la mitingul din Ploieşti. Dealtfel, adevăratul proces şi l-a intentat el singur, pierzându-l atunci când cu mâna pe Biblie a jurat solemn: “Nu l-am lovit pe copil nici cu pumnul în faţă şi nici în plex”. Şmecherie ieftină prin care încerca să justifice scatoalca golănească pe care nu rezistase să nu i-o administreze pe şest obrăznicăturii.

Publicat: 15 Februarie, 2013 - 13:57
Share

După ce s-a rugat la căpătâiul duhovnicului său, ca Ponta să reuşească să cheltuiască banii pe care i-a adus el de la UE, Băsescu şi-a aranjat rapid o invitaţie la cel mai prietenos post de televiziune pentru a efectua un autentic linşaj mediatic.

Publicat: 14 Februarie, 2013 - 12:49
Share

Campionatul alegerilor din PDL poate să nu se mai joace. Finala a fost deja decisă. Indiferent cine se va mai înscrie în cursă – chiar şi dacă va fi Paleologu – confruntarea finală nu mai poate fi influenţată. De ce?

Publicat: 13 Februarie, 2013 - 12:23
Share

Printr-un concurs de împrejurări am pus mâna pe un document strict-secret al DNA, pe baza căruia procurorii au cerut ca instanţa să nu aprobe reducerea termenului de detenţie pentru Adrian Năstase. Vi-l prezentăm:

Publicat: 12 Februarie, 2013 - 13:16
Share

Pentru noi, românii, demisia lui Papa Ratzi n-a avut nici pe departe impactul pe care l-a avut actul similar al lui Gigi Becali: naţiunea s-a cutremurat la vestea că viitorul (teoretic) preşedinte al liberalilor (după plecarea lui Antonescu) renunţă la această datorie de onoare şi rămâne la PNG-ul lui. Decizia a fost anunţată tocmai din Dubai, unde finanţatorul Stelei a preferat să aştepte decizia instanţei în procesul cu sechestrarea hoţilor maşinii sale (se ştie bine că pentru un oier nu există nenorocire mai mare decât să i se fure calul, sau caii-putere).

Publicat: 11 Februarie, 2013 - 12:49
Share

Trimisul special al preşedinţiei la Bruxelles s-a bătut ca un leu pentru fiecare euro din bugetul alocat României până în 2020 când preşedinte va fi altcineva. În faţa unui cuplu comunitar intimidat – Rompuy şi Barroso – Băsescu al nostru a fost de neclintit. „40 de miliarde, ce ziceţi?” – au spus cei doi. Preşedintele român i-a privit rece, cu ambii săi ochi şi a rostit: „Ba nu! 39,8 miliarde. Într-o bună zi vom fi şi noi contributori şi nu vom vrea ca alţii să-şi bată joc de banii noştri!” Fâstâciţi, cei doi au notat răspunsul românesc pe hârtie şi s-au dus glonţ la Cameron, să-roage să fie mai flexibil cu românii, din 2014.

Publicat: 9 Februarie, 2013 - 13:00
Share

Ce s-a mai întâmplat în această săptămână? Hai să răsfoim ziarele şi să revedem ştirile.

Publicat: 8 Februarie, 2013 - 13:04
Share

Pentru destul de puţini participanţi – din motive de spaţiu – la dezbaterea organizată joi, de Asociaţia pentru Promovarea Culturii şi Responsabilităţii Civice, în colaborare cu Fundaţia Creştin-Democrată şi cu Institutul Verde, cu tema „Evoluţii sociale post-belice: Comunism versus Democraţie”, momentul va rămâne memorabil şi este păcat că manifestări intelectuale de asemenea calibru nu au loc în programale unor televiziuni mai interesate de dezbaterile între interlopi sau „asistente de platou”. Protagoniştii acestei discuţii au fost doi intelectuali de marcă – Adrian Cioroianu şi Theodor Baconschi – a căror trecere prin politică nu a reuşit să le afecteze statura culturală. Ambii au fost, în perioade diferite, evident, miniştri de Externe.

Publicat: 7 Februarie, 2013 - 13:03
Share

În februarie 2010 s-a constituit Uniunea Social Liberală. Era cea de-a doua alianţă electorală din istoria mdernă, după “Dreptate şi Adevăr”, formată în 2003. Câteva asemănări şi deosebiri dintre cele două experienţe politice se impun.

Publicat: 6 Februarie, 2013 - 12:16
Share

Vreo 24 de ONG-uri au făcut o petiţie către Parlament în care reclamă alocarea unei jumătăţi de miliard către Biserica Ortodoxă. Acest lucru contravine şi Constituţiei (România fiind stat laic) şi legii (această alocare putând fi considerată un ajutor de stat, care se acordă doar în circumstanţe deosebite şi cu aprobare de la Bruxelles). Cei vreo 5000 de preoţi ai bisericii ortodoxe au salariile plătite de stat, deşi nu sunt funcţionari publici.

Publicat: 5 Februarie, 2013 - 12:45
Share

Doamna ministru Grapini s-a căsătorit de tânără. Cu un soţ nu prea arătos, dar serios, muncitor şi dedicat valorilor familiei. Atent cu bugetul familiei omul nu câştiga prea mult, dar a învăţat să supravieţuiască mai tăind din cheltuieli şi nefiind lacom de beneficii.

Publicat: 4 Februarie, 2013 - 12:27
Share

Salamandra constituie un simbol al indestructibilităţii: nici focul nu o poate anihila. Unica sa slăbiciune – caracteristică şopârlelor – este că în cazul unei agresiuni renunţă la coadă pentru a scăpa. Sacrificiu meritat, pentru că această parte a organismului său are miraculoasa calitate de a se putea reface.

Publicat: 2 Februarie, 2013 - 13:00
Share

Ce s-a mai întâmplat în această săptămână? Hai să răsfoim ziarele şi să revedem ştirile.