Publicat: 29 Martie, 2013 - 11:19
Share

Fenechiu ne asigură că la CFR Marfă s-a practicat un jaf la drumul (de f ier) mare şi că, dintr-o companie profitabilă, acum câţiva ani, s-a ajuns la o datorie mai mare decât patrimoniul. Vosganian descifrează mecanismul prin care Hidroelectrica, teorectic cea mai profitabilă companie de stat, a ajuns la insolvenţă. Cei care au făcut auditul la Loteria Română (în al cărui CA se află doi sau trei reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor) au pus în evidenţă hoţia sistematică ce se practică acolo de aprope două decenii, timp în care compania a avut mai multe conduceri numite politic de către guvernări diferite.

Publicat: 28 Martie, 2013 - 13:14
Share

Elena Udrea şi-a recunoscut cu cavalerism înfrângerea în alegeri după ce a făcut un tămbălău demn de o şatră ţigănească, în maniera patentată de către susţinătorul său. După ameninţări de separare, între “feseniştii” lor şi “democraţii” noştri, blonda candidată la şefia PDL a decis că “nu va rupe partidul”.

Publicat: 27 Martie, 2013 - 12:00
Share

Pun şi eu întrebarea pe care o punea mai deunăzi Nicolae Şerban, fostul consilier prezidenţial: aţi auzit vorbindu-se de Curtea Constituţională până în „Epoca Băsescu”? Interesa pe cineva prea mult cine şi de cine e numit acolo? Răspunsul e: nu! Pentru că această instituţie a vegetat până la aruncarea ei pe piaţa comentariilor şi disputelor de către cel de-al doilea episod de suspendare a preşedintelui Băsescu. Atunci, activii săi susţinători au lansat o gogomănie care a prins în mod aproape nesperat la câteva dintre vârfurile politicii europene: noua putere de la Bucureşti vrea să desfiinţeze Curtea Constituţională! Pentru ambasadorul american Gitenstein şi pentru câteva somităţi de la Bruxelles, între care Barroso şi Reding.

Publicat: 22 Martie, 2013 - 12:15
Share

La noi, dezbaterea politică se reduce tot mai mult la următoarea schemă: Traian Băsescu era, la un interval de 2 – 3 zile, pe scările de la Cotroceni sau la un post prietenos de televiziune, şi aruncă câteva pietroaie în balta agendei publice. Apoi, unul câte unul sau deodată, adversarii şi amicii politici încep să întărească sau să desfiinţeze spusele prezidenţiale. Discuţia se încheie de cele mai multe ori fără concluzii pentru că, între timp, preşedintele a făcut rost de muniţie nouă pe care nu întârzie să o folosească.

Publicat: 21 Martie, 2013 - 12:39
Share

De la Flutur încoace, responsabilii agriculturii din România nu încetează să dea lovitură după lovitură domeniului de care răspund. Nu ştiu dacă cineva are curajul să calculeze pierderile pe care le-a suferit domeniul datorită lipsei de tact şi de competenţă a miniştrilor săi. Vă mai amintiţi, probabil, campania furibundă pe care a dus-o ministrul de tristă amintire, Gheorghe Flutur, împotriva inexistentei gripe aviare. Prezent pe toate canalele de comunicare, la orice oră din zi şi din noapte, acesta se mândrea cu numărul de orătănii lichidate în numele unei incerte campanii care s-a soldat doar cu îmbogăţirea unor firme de dezinsecţie care operau cu apă chioară. Ferme întregi de păsări au fost practic desfiinţate, iar patronii aruncaţi în faliment de zelul ministrului care voia să pozeze frumos în faţa organismelor comunitare, unde abia intraserăm.

Publicat: 20 Martie, 2013 - 12:12
Share

Războiul civil declanşat vara trecută de tentativa de suspendare a preşedintelui a pus faţă în faţă două categorii de instituţii: cele obediente faţă de pucişti şi cele “verticale” faţă de instituţia aflată în pericol. Agentura de propagandă externă a băsismului fundamentalist a încercat să acrediteze ideea că unul dintre pilonii de bază ai acestei mişcări de rezistenţă a fost justiţia, în ansamblul ei. Aceeaşi justiţie care, de la intrarea noastră în UE a făcut obiectul analizelor Mecanismului de Control şi de Verificare şi care a blocat, practic, accesul nostru în Schengen.
 

Publicat: 19 Martie, 2013 - 11:32
Share

Ne-am putea mândri cu faptul că Uniunea Europeană a inventat, după mai bine de douăzeci de ani, ceea ce noi, românii, am aplicat în proaspăta noastră economie de piaţă. În mandatul său de premier, cea mai notabilă acţiune pe care a întreprins-o Theodor Stolojan a fost confiscarea valutei agenţilor economici. Confruntat cu iminentul faliment al celor trei mari bănci de stat şi cu un vârf de plăţi externe, Stolojan nu a avut altceva de făcut decât să pună mâna pe valuta “agonisită” prin fixing de către agenţii economici. E drept, cu capital integral de stat.

Publicat: 15 Martie, 2013 - 12:07
Share

Vreme de vreo cinci ani după Revoluţie, unul dintre cele mai îndrăgite refrene ale celor care încercau să justifice corupţia din rândul magistraţilor, era acela că sunt prost plătiţi şi, în consecinţă, supuşi tentanţiilor. Anomalia a fost corectată cu vârf şi îndesat de-a lungul guvernărilor care au urmat, astfel încât astăzi magistraţii sunt printre cei mai bine plătiţi bugetari, cu sume care variază – în funcţie de grade şi vechime – de la 50.000 până la peste 200.000 de lei. Adică între 10.000 şi 40.000 de euro. Mai mult şi decât preşedintele, şi decât premierul, ca să nu mai vorbim de bieţii miniştri, care abia-şi trag zilele dacă n-ar primi nişte CA-uri sau alte bonusuri.

Publicat: 14 Martie, 2013 - 13:08
Share

Viitoarea lege a retrocedărilor şi restituirilor se anunţă nu prea pe placul celor care o aşteaptă. Ponta a făcut deja cunoscute câteva dintre principiile care stau la baza sa, între care, cel mai înfricoşător pentru “samsari” este acela că cumpărătorii de drepturi litigioase vor fi impozitaţi cu 85%. Ceea ce, să recunoaştem înseamnă că nu va mai fi afacere. Deasemenea, premierul a mai dezvăluit un aspect: că imobilele în care funcţionează şcoli, spitale, alte instituţii de interes public, vor fi retrocedate în natură cu condiţia ca activităţile prezente să se desfăşoare încă 20 de ani, timp în care proprietarii vor primi chirie la preţul pieţii.

Publicat: 13 Martie, 2013 - 12:50
Share

Hotărât lucru, preşedintele Traian Băsescu n-are nici un haz când vrea să fie constructiv. Nu-i stă în fire şi nici nu-l prinde.

Publicat: 7 Martie, 2013 - 12:50
Share

Încercând să dea o conotaţie lirică observaţiei sale, fostul premier (doar trei luni!) Mihai Răzvan Ungureanu deplânge transferul neaşteptat al prim-vicepreşedintelui Mihai Stănişoară la liberali în următorii termeni: “Regret că trestia se îndoaie atât de repede în bătaia vântului”. MRU ştie ceva, dar aplică eronat: îndoitul în bătaia valului este principala calitate a trestiei, care astfel rezistă mai bine decât neclintiţii stejari pe care furtuna îi doboară de la rădăcină!

Publicat: 6 Martie, 2013 - 12:52
Share

Povestea asta cu aderarea noastră la Schengen are o semnificaţie ce depăşeşte aspectul tehnic, cel de care ne tot agăţăm noi în speranţa de a depăşi obstacolele subiective. Este un pretext.

Publicat: 5 Martie, 2013 - 11:29
Share

Ţineţi minte bancul cu academiciana doctor de renume internaţional care traducea pe limba sa de la Petreşti un apelativ regal? Maiestate = mai e state? – de vizitat.

Publicat: 1 Martie, 2013 - 11:25
Share

Şase senatori – altminteri persoane onorabile – şi-au pus semnătura pe un proiect de lege prin care Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului ar urma să treacă de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ. Alina Gorghiu (PNL), Florin Iordache (PSD), Klarik Laszlo Attilla (UDMR), Marko Attila (UDMR) şi Aurel Veiner (Minorităţi) sunt cei care nu mai puteau dormi de grija acestei măsuri menite să înlocuiască o administrare “rigidă” a veniturilor Registrului (adică bani vărsaţi la buget) cu una “elastică” (Camera de Comerţ ar putea să-şi finanţeze activităţile şi chiar să le dezvolte).