Publicat: 30 Aprilie, 2013 - 11:06
Share

Unora nu le place Niţă. Ministrul cu acelaşi nume. Li se pare, chiar, desprins din galeria foştilor demnitari comunişti. Pe ce criterii se face o astfel de afirmaţie? Pe nici unul. Simplă impresie. Ce nouă nu ne place, nu e bun. Ca-n Orwell.

Publicat: 29 Aprilie, 2013 - 13:26
Share

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu a fost reţinut de procurori pentru 29 de zile. El a fost surprins negociind o mită de 10% dintr-un contract cu primăria pe care a încasat-o sub formă de contract de publicitate la o televiziune locală care îi aparţinea.

Publicat: 26 Aprilie, 2013 - 14:36
Share

ANI nu este o instituţie simpatică. În general. Şi în special celor care ocupă funcţii publice. Pentru că are de-a face cu aceştia. Nu cu simplii cetăţeni, care nici n-au fost aleşi în vreo demnitate şi nici nu i-a pus cineva într-o funcţie în care au ocazia să piardă din vedere graniţa dintre banul public şi cel personal.

Publicat: 25 Aprilie, 2013 - 13:19
Share

Unul câte unul, şobolanii portocalii părăsesc barca. În cală nu mai e nimic de ronţăit, iar pe punte domneşte dezordinea. La cârmă, Blaga încearcă să evite micii gheţari colţuroşi pe care scrie cu vopsea “Forţa Civică”, “Mişcarea populară”, “PNŢCD” şi “Iniţiativa România liberă”, pe care stau cocoţaţi câţiva speriaţi. La pupa, o cucoană blondă şopteşte ceva neinteligibil celor adunaţi în jurul său, făcând semn cu mâna spre zona în care nu se zăreşte încă pământul. Când trec pe lângă un promontoriu pe care se află un castel îmbrăcat în verdeaţă, zăresc la un balcon un tip cu un banner pe care scrie: “Mi-e ruşine că am fost membru al unui astfel de partid!” În fundal, apare un tip chel care îl mângâie protector pe creştet…

Publicat: 24 Aprilie, 2013 - 12:54
Share

Probabil că Chiliman este niţel cam dezorientat: practic, nu i-a ieşit nimic din ceea ce a încercat să schimbe în PNL. De când a fost derobat de sarcinile de şef al celei mai importante organizaţii liberale – cea a Sectorului 1 – acesta nu s-a mai simţit de loc confortabil în postura de simplu membru de partid. Este limpede că situaţia e generată de faptul că între el şi Antonescu există o antipatie care blochează orice comunicare.

Publicat: 23 Aprilie, 2013 - 15:08
Share

Putem să ne consolăm cu faptul că nu doar Bucureştiul este confundat cu Budapesta de către străinii indiferenţi la geografie: ultima confuzie se face între Cehia şi Cecenia. După evenimentele tragice de la Boston, ambasadorul ceh în Statele Unite a dat o declaraţie în care atrăgea atenţia că Cehia n-are nici o legătură cu Cecenia, cum erau tentaţi să creadă şi unii dintre jurnaliştii de peste Ocean…

Publicat: 22 Aprilie, 2013 - 14:01
Share

Sub semnul tradiţiei şi al continuităţii doctrinare (120 de ani de social-democraţie în România) şi al unităţii relaţionale (USL va fi activ până la europarlamentarele din 2014), Partidul Social Democrat şi-a ţinut congresul al cărui principal obiectiv a fost stabilirea noii organigrame de la preşedinte în jos. Aşa cum preciza recent chiar Ponta, conducerea la vârf n-a mai fost pusă în discuţie ca la precedentele ediţii, pentru că de data aceasta “toată lumea s-a aflat în aceeaşi tabără”. Adică în tabăra învingătoare, unde şeful cel mare poate distribui privilegii concrete şi nu doar promisiuni, cum se întâmpla pe vremea predecesorului lui Ponta.

Publicat: 19 Aprilie, 2013 - 11:24
Share

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere statelor membre care nu au recunoscut independenţa Kossovo să facă acest lucru cât mai curând. Este, mai degrabă decât un îndemn, un fel de ultimatum. Cinci ţări nu s-au aliniat acestui incalificabil abuz comis de către marile puteri: Grecia, Spania, Slovacia, Cipru şi România. A fost, după Revoluţie şi după intrarea noastră în Comunitatea Europeană, unicul gest de demnitate şi este meritul preşedintelui Băsescu de a fi adoptat şi impus o astfel de poziţie, în ciuda presiunilor care s-au făcut la momentul respectiv.

Publicat: 18 Aprilie, 2013 - 12:36
Share

Ponta a făcut un lucru care nu este pe placul nici unei opoziţii: a asumat, în numele guvernului, un proiect de lege care va intra în vigoare fără să mai fie discutat şi să mai poată fi amendat de parlament.

Publicat: 17 Aprilie, 2013 - 13:28
Share

Un amănunt care a trecut aprope neobservat, pe mine m-a şocat. Este vorba despre candidaţii la funcţiile de conducere din parchete, problemă care a inflamat vreme de mai bine de o lună, mediile politice şi nu numai: declaraţiile de avere ale celor propuşi de Ponta. În mod special de datoriile acestora!

Publicat: 16 Aprilie, 2013 - 13:10
Share

Cel mai european dintre parlamentari – băiatul acela cu codiţă stufoasă numit Cernea – a stârnit o adevărată furtună cu o propunere, zice el, de bun simţ: ca legislaţia să fie modificată în sensul ca persoane de acelaşi sex să-şi poată reglementa situaţia familială, întemeind celule de bază ale societăţii, prin căsătorii legale, oficiate în faţa ofiţerului de stare civilă!

Publicat: 15 Aprilie, 2013 - 12:48
Share

Un control efectuat la RATB, pentru perioada 2010 – 2012, la cererea primarului general, a scos la iveală o serie de constatări care nu diferă cu nimic de cele de dinainte sau de cele de la alte regii ale statului. Nu demult, la RADET, controalele făceau acelaşi gen de constatări: în timp ce respectivele companii ies cu regularitate pe pierdere şi întind mâna, ultimativ, la subvenţii, armata de directori şi de şefi face tot ce este posibil ca să trăiască cât mai bine.

Publicat: 12 Aprilie, 2013 - 13:35
Share

Cu câteva zile în urmă, la Clubul de la Bucureşti, premierul Ponta făcea menţiunea că, pentru prima dată de prin 2001 încoace, partidul se află „în aceeaşi tabără”. Adică nu mai avem de-a face cu tabere care se luptă pentru putere în interios. Asta apropo de apropiatul congres al PSD, la care Ponta nu-şi anunţase încă candidatura la preşedinţie. A fost nevoie ca iniţiativa să vină de la unicul său (deocamdată) contestatar, neînsemnatul (din punct de vedere politic) Andrei Alexandru, pentru ca Ponta să facă public acest anonimat.
 

Publicat: 11 Aprilie, 2013 - 11:36
Share

Iau la întâmplare câteva ştiri din ultimele zile: la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, doi medici au fost reţinuţi pentru că au condiţionat intervenţia chirurgicală pentru trei copii de primirea şpăgii. În buzunarele medicilor au fost găsite 60 milioane, recolta zilei care era abia la început.

Publicat: 10 Aprilie, 2013 - 11:55
Share

Există nişte trucuri de care nici un jurnalist nu se poate debarasa: să pună în evidenţă lucruri care contrazic mesajul principal. Ca, de pildă, la o manifestare cu pretenţii să nu observi că oratorul încurcă rânduri din textul pe care-l citeşte, ori că cineva din prezidiu, persoană importantă, are talpa pantofilor găurită, iar amănuntul nu scapă cameramanilor. Nici eu n-am putut trece peste sentimentul că omagierii a 120 de ani de social-democraţie în România, organizată de Fundaţia lui Ion Iliescu, nu i s-a putut găsi o sală pe măsură, fiind deportată la un club de sector. Iar puţinătatea figurilor cunoscute participante mi-a completat impresia, făcându-mă să mă simt încă din debut în posesia unui titlu şocant: „120 de ani de social-democraţie, omagiaţi la nivel de sector!”

Publicat: 9 Aprilie, 2013 - 10:45
Share

Sătui de lipsa de performanţă a celor puşi să administreze companiile de stat, cei de la FMI au venit cu o nouă reţetă: manageri privaţi. Şi au forţat guvernul să adopte această soluţie care, în viziunea celor de la Washington ar putea diminua şi chiar reduce pierderile pe care le înregistrează economia românească. Culmea este că nu puţine dintre aceste companii - majoritatea bazându-se pe un monopol - au fost şi ar putea fi profitabile.

Publicat: 8 Aprilie, 2013 - 12:52
Share

La două săptămâni după ce democrat-liberalii şi-au ales şeful, împotriva indicaţiilor primite “de sus”, organigrama partidului a fost completată cu restul funcţiilor de conducere. De data aceasta, doar 600 (faţă de 5000 la etapa precedentă) de delegaţi au votat cine să fie prim-vicepreşedinte, vicepreşedinte şi secretar general. Cea mai liniştită candidatură a fost cea a lui Gheorghe Flutur, care n-a avut contracandidat. Atmosfera în care s-au desfăşurat alegerile pentru CNC-ul pedelist a fost de data aceasta cu totul alta.

Publicat: 4 Aprilie, 2013 - 12:39
Share

"Adio PDL! Adio PD!" – a spus, aproape cu lacrimi în ochi "Căpitanul", omiţând cu intenţie din enumerare "FSN-ul" pe care-l consideră al altora, nu al său.

Publicat: 3 Aprilie, 2013 - 13:13
Share

Antonescu a ţinut să explice, într-o conferinţă de presă de la sediul USL, care este esenţa problemei care a creat prima criză din Alianţă. După o zi în care s-au vehiculat tot felul de mesaje contradictorii. Responsabilitatea desemnării procurorilor a trecut dintr-o parte în alta, Antonescu declarând ritos că Justiţia e în parohia liberală şi că, prin urmare, şi nominalizarea le aparţine, iar Ponta, la rândul său, afirmand ba că se consultă cu preşedintele şi CSM-ul, ba că numeşte ministru şi lasă la latitudinea sa să facă numirile. A fost o zi confuză în care prietenii s-au grăbit să cânte prohodul Alianţei.

Publicat: 2 Aprilie, 2013 - 13:16
Share

Se rupe, nu se rupe? Unii privesc perspectiva cu spaimă, alţii cu speranţă. Până la urmă povestea asta cu alianţa dintre PSD şi PNL e doar un lung prilej de speculaţii. Au mai fost alianţe care s-au rupt. Amintiţi-vă de D.A. Acolo, însă cel care a provocat criza nu a fost nici Tăriceanu şi nici Boc. A fost mâna lui Băsescu. Iar rezultatul este cunoscut: pedeliştii au fost aruncaţi peste bord în opoziţie, pentru doi ani, iar liberalii au guvernat cu sprijinul tacit al PSD-ului într-o minoritate flagrantă.