Publicat: 31 Mai, 2013 - 12:56
Share

Prinţul Charles a venit din nou în România. Se pare că nu-l impresionează nimic. Nici faptul că un comisar european (german) afirmă ritos că România e neguvernabilă. Nici campania dusă de tabloidele din insulă pe tema invaziei hoardelor de barbari români. Nici faptul că o şatră de ţigani “made in România” se instalează cu puradei şi cu bulendre într-una din zonele de lux ale capitalei britanice. Nici măcar băşcălia lui Jeremy Clarkson de la Top Gear, care vede în patriarhalismul iubit de prinţ, un semn de lipsă de civilizaţie.

Publicat: 30 Mai, 2013 - 13:58
Share

Va rămâne probabil în antologia umorului involuntar demonstraţia pe care ministrul Vosganian (din guvernul Tăriceanu) o făcea la televiziune, pe o tablă, încercând să explice modul de calcul al celebrei taxe de primă înamtriculare recent introdusă. Se vedea de la o poştă că ministrul habar n-are nici ce urma să însemne această taxă şi nici cum se calcula.

Publicat: 29 Mai, 2013 - 14:23
Share

Statul român are o lungă tradiţie de ţepe în materie de lucrări publice. De drumuri, în general. De fier, în special. De la “afacerea Stroussborg” din secolul 19, de pe timpul primului rege, s-au consumat nenumărate alte afaceri necurate, de calibre importante. Nici una n-a putut însă să egaleze “ţeapa secolelor”: contractul Bechtel. Cu costuri de un miliard şi jumătate pentru vreo 50 de kilometri – impracticabili – de autostradă, acesta va rămâne în anale ca o culme a prostiei şi incompetenţei guvernanţilor care au gestionat-o.

Publicat: 28 Mai, 2013 - 14:22
Share

Suporterii atitudinii lui Andrei Chiliman s-au situat, de regulă, în tabăra PDL. Mă refer la alţii decât participanţii la semi-puciul creării platformei  „România Liberală” – un soi de partiduleţ antiliberal (sau, cum spun puciştii: antiAntonescu!) în interiorul (?!) PNL.

Publicat: 27 Mai, 2013 - 13:08
Share

Multora li se va fi părut o formidabilă întâmplare că ultimul act al celei mai importante competiţii de fotbal intercluburi – Champions League – s-a consumat punând faţă în faţă două echipe germane: ultima campioană – Borussia Dortmund, şi cea în curs: Bayern Munchen. Iar faptul că acest act s-a produs în templul fotbalului din ţara care a inventat acest sport, un veritabil afront! Că nu aşa au fost interpretate lucrurile a reieşit din participarea amicală, “şold la şold” în tribuna de pe Wembley, a premierului ţării-gazdă, David Cameron şi a cancelarului german, Angela Merkel. Deşi nu este fan înrăit, Angela Merkel nu putea lipsi de la un astfel de eveniment din care avea avantajul de a ieşi învingătoare indiferent de scor: şi la fotbal, Germania este liderul necontestat al Europei.

Publicat: 24 Mai, 2013 - 14:11
Share

Sincer să fiu, încep să nu mai înţeleg nimic din ceea ce se întâmplă cu liberalii în general şi cu cei din Sectorul 1 în special. Problemele aici au apărut odată cu „demiterea” din funcţia de şef al organizaţiei PNL pe Capitală a lui Andrei Chiliman. Poziţia, moştenită din timpul „regimului Tăriceanu”, făcea din el unul dintre liberalii cei mai puternici. Odată cu schimbarea preşedintelui, Chiliman nu s-a mai regăsit în cercul de apropiaţi ai noului preşedinte, funcţia sa incomodându-i vădit pe favoriţii lui Antonescu.
 

Publicat: 23 Mai, 2013 - 13:53
Share

Ceauşescu avea un obicei care l-a făcut simpatic infractorilor. Când puşcăriile se aglomerau peste procentul maxim de suportabilitate, promulga un decret de amnistie şi se făcea loc pentru cei care continuau să atenteze la avutul obştesc – pentru că marea majoritate a condamnărilor să dădeau pentru infracţiuni care vizau supravieţuirea (în cazul ţăranilor care furau din recoltă) sau un trai ceva mai bun (pentru gestionarii şi mandatarii de toate speţele). După Revoluţie, aceste manevre au fost permanent suspectate de un substrat politic şi au născut dispute.

Publicat: 22 Mai, 2013 - 13:29
Share

Cinci într-o zi! Veritabil record înregistrat de PPDD, care pierde în serie parlamentari. Deja jumărul celor plecaţi trece de vreo 15, şi asta doar în câteva luni de la alegerile care au propulsat în Parlament un partid-fantomă fără doctrină, fără lideri, fără responsabilităţi faţă de alegători.

Publicat: 21 Mai, 2013 - 15:04
Share

Nici nu se putea o prefaţă mai reuşită la ce s-a întâmplat luni la Înalta Curte, decât meciul de duminică dintre echipa baciului machedon din Pipera şi cea a machedonului din Constanţa: Blat cu B, L, A şi T mare! Blatul din Ghencea l-a salvat pe finul Gică de la retrogradare, iar cel de la Înalta Curte i-a făcut aproape scăpaţi pe cei opt lupi de pază ai turmelor de mioare cu crampoane, de iminenţa cuştii cu zăbrele.

Publicat: 20 Mai, 2013 - 15:04
Share

„Oamenii de fotbal” care au aşteptat cu sufletul la gură decizia Curţii Instanţei Supreme de luni în Dosarul Transferurilor pot să răsfule uşuraţi şi să-şi declare încrederea în Justiţie. Pentru că, deocamdată, au scăpat de perspectiva sumbră a zăbrelelor de la puşcărie. Judecătorii au decis ca dosarul să se întoarcă, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucureşti – cea care a pronunţat sentinţele dure, după ce Tribunalul Bucureşti îi achitase pe cei opt tranzacţionişti.

Publicat: 17 Mai, 2013 - 13:06
Share

Ştiindu-l practic de o viaţă pe Sorin Roşca Stănescu, cu care am împărţit şi despărţit momente importante ale carierei de jurnalişti, mă bântuie o bănuială: nu cumva această criză, din relaţia celor două partide, care pare a fi şi cea mai serioasă de până acum, a fost pusă la cale cu sânge rece pentru a testa rezistenţa alianţei? N-ar fi prima dată când Sorin face o astfel de manevră. A exersat-o intens la “Ziua” unde a montat şi demontat nenumărate alte crize, din care a ştiut să tragă foloasele care astăzi au făcut din el un ales al naţiei.

Publicat: 16 Mai, 2013 - 13:01
Share

Traian Băsescu i-a dat mandat lui Victor Ponta să participe la Consiliul European din 22 mai de la Bruxelles. Motivul: atunci se vor discuta chestiuni tehnice, care privesc în special Guvernul. Şi – nu în ultimul rând: prin comportarea sa din ultima vreme, premierul a reuşit să câştige încrederea preşedintelui!

Publicat: 15 Mai, 2013 - 14:38
Share

Calcule politice au făcut ca în Constituantă să fie aduse formaţiuni care reprezentau minorităţile. Pe de o parte se spera la descurajarea maghiarilor de a-şi crea propria forţă politică, iar de pe alta se miza pe recunoştinţa celor cărora li se facilita în forul legislativ accesul pe o bază ce nu ţinea cont de numărul membrilor.

Publicat: 14 Mai, 2013 - 12:10
Share

Cel de-al optulea pepededist care părăseşte barca lui Dan Diaconescu este chiar primvicepreşedintele formaţiunii. Acesta este dat afară pentru culpa de a fi conspirat cu duşmanul – recte, unul dintre partidele de guvernământ.

Publicat: 13 Mai, 2013 - 14:22
Share

Odată încheiată faza de campionat intern a alegerilor, partidele îşi îndreaptă atenţia spre „Liga Campionilor” – alegerile europarlamentare, programate în 2014.

Publicat: 10 Mai, 2013 - 13:39
Share

Au trebuit să treacă şase ani pentru ca unul dintre “rechinii” retrocedărilor să primească ceea ce i se cuvenea: câţiva metri pătraţi în celula de puşcărie în care-şi va petrece – cel puţin teoretic – următorii 16 ani din viaţă.

Publicat: 9 Mai, 2013 - 13:02
Share

Ministrul Transporturilor ne-a demonstrat că atunci când există voinţă (nu neapărat politică) orice se poate rezolva. Chiar şi parcurgerea distanţei dintre Bucureşti şi Litoral într-un interval de timp rezonabil. Cu trenul, căci despre el este vorba.

Publicat: 8 Mai, 2013 - 12:27
Share

Guvernul Ponta a împlinit un anişor. Primul dintre cei patru pe care ar trebui să-i sărbătorească la Palatul Victoria, de mânuţă cu fratele său de cruce electorală, Crin Antonescu.

Publicat: 7 Mai, 2013 - 14:02
Share

Nici nu se putea imagina un moment mai potrivit pentru a da o lovitură nimicitoare spiritului românesc decât minivacanţa de Paşte: exact atunci tehnocraţii de la Bruxelles s-au găsit să anunţe interdicţia asupra unui produs care semnifică însăşi onoarea noastră naţională: micul!