Publicat: 31 Iulie, 2013 - 11:33
Share

Pentru unii dintre colegii din politică, ce au resimţit mai mult decât alţii şocul “trădării” umaniste din 2005, prin care PSD a fost aruncat într-o lungă opoziţie, ceea ce i se întâmplă acum lui Voiculescu poate fi considerat meritat. Deşi nu are nici o legătură. Sau, dacă are, e una destul de subţire, având în vedere că mulţi cred că i se trage direct de la cel căruia îi făcea cadou procentul mic, dar cu greutate al umaniştilor, ca să nu fie nevoit să coabiteze cu o guvernare de stânga. Pentru că derapajul PUR, efectuat în numele stabilităţii şi al obiectivelor europene, nu poate fi catalogat altfel decât o trădare. În politică, însă, trădările sunt la ordinea zilei şi fac parte din joc. Iar “soluţiile imorale” sunt cele care, în ultimă instanţă, aştern drumul spre putere al unei formaţiuni sau alianţe.

Publicat: 30 Iulie, 2013 - 11:55
Share

Culmea coincidenţei: în ziua în care Dan Voiculescu era pus sub acuzare de către DNA pentru şantaj, Guvernul obţinea acordul delegaţiei FMI pentru reducerea TVA la pâine la 9%!

Publicat: 29 Iulie, 2013 - 12:52
Share

Din 2005 încoace a devenit un lucru comun ca oridecâteori este anchetat sau reţinut un politician, acesta să-şi arate cu mândrie cătuşele sau mandatul şi să strige: e mâna lui Băsescu!

Publicat: 26 Iulie, 2013 - 15:31
Share

Contrastul evident dintre voioşia zănatică a consilierilor prezidenţiali care au salutat capturarea lui Hayssam ca pe o împlinire a promisiunilor făcute de preşedinte, şi rezerva încrâncenată a acestuia în declaraţia care a urmat indică un fapt: nu doar că preşedintele n-a avut nici un rol în această afacere, dar şi că a fost luat prin surprindere. Ceea ce semnifică şi un alt fapt: că dragele sale servicii secrete nu mai sunt la fel de „verticale” ca în timpul suspendării şi că au început să facă un joc dublu, mergând pe mâna celui pe care-l consideră câştigător în meciul coabitării.

Publicat: 25 Iulie, 2013 - 13:09
Share

Relatam, ieri, despre evenimentul mediatic reprezentat de serialul „Mugur Isărescu şi invitaţii săi”, desfăşurat la BNR, ca un super-show al specialiştilor în finanţe-bănci. Am omis, atunci, să menţionez că la reuşita spectacolului – la care s-au înghesuit vreo 200 de amatori de poveşti despre bani şi funcţiile lor în societate - au contribuit partenerii: FIN MEDIA şi Fondul Român de Contragarantare, cei care susţin cu modestie succesul guvernatorului, ce se propagă în mass-edia fără a fi însoţit de mărturia acestor contribuţii.

Publicat: 24 Iulie, 2013 - 15:36
Share

Mugur Isărescu este, la ora actuală, cel mai bun producător de show-uri. Toate televiziunile pot fi invidioase, nu doar pe audienţa sa, dar mai ales pe invitaţii pe care reuşeşti să-i aducă în studioul “Mitiţă Constantinescu” de la BNR. Pentru că în timp ce diversele canale cu pretenţii nu reuşesc să adune decât o mână de invitaţi – de regulă cam aceeaşi, şi dintre cei mai disponibili la solicitări intempestive – cantonând dezbaterile la niveluri de maximă superficialitate (câtă le permite goana după audienţă), la Banca Naţională vin şi discută autorităţi în materie.

Publicat: 23 Iulie, 2013 - 12:11
Share

Ceea ce se întâmplă la noi, la vârful societăţii, începe să semene tot mai mult cu o joacă de copii. Nu mai este nevoie să spun ce fel de copii. Avem doi sau trei dintre “şefii” bandelor de cartier care după ce s-au bătut şi s-au înjurat, fără a se dovedi unii pe alţii, au ajuns la concluzia că ar trebui să facă un fel de pace. Una de genul “noi umblăm pe trotuarul ăsta şi voi pe celălalt. Şi nu ne mai cotonogim!” Evident că pactul ăsta nu a inclus şi libera exprimare, care se manifestă prin înjurături şi ameninţări lansate dintr-o parte în alta a drumului mare…

Publicat: 22 Iulie, 2013 - 12:39
Share

Sincer să fiu, vineri, după apariţia sa gravă la televizor, m-am întrebat dacă preşedintele Băsescu este în deplinătatea facultăţilor sale intelectuale sau dacă, Doamne fereşte, nu s-a intoxicat cu o supradoză de lichide fermentate.

Publicat: 19 Iulie, 2013 - 10:37
Share

Iată că ceea ce părea improbabil în cel mai înalt grad, s-a întâmplat: Hayssam revine în ţără. Evident, nu de bună voie, ci cu cătuşe la mâini, pentru a-şi executa cea mai mare dintre pedepsele primite în cele câteva procese în care a fost judecat în absenţă: 20 de ani pentru terorism. De numele său va rămâne legată cea mai stranie acţiune de luare de ostateci, căreia i-au căzut victime trei jurnalişti care credeau că dau lovitura vieţii lor.

Publicat: 18 Iulie, 2013 - 14:38
Share

"În România a fost recesiune. Nu o criză financiar-bancară. Punct!"- a fost concluzia speech-ului liber al guvernatorului Isărescu, de după lectura comunicării ce a deschis seminarul "Spre o nouă arhitectură de supraveghere a pieţelor financiare", organizat joi de BNR, seminar la care densitatea auditoriului a concurat-o pe cea de cu două zile înainte, la întâlnirea cu Christine Lagarde.

Publicat: 17 Iulie, 2013 - 11:53
Share

Partidul Naţional Liberal, condus de Crin Antonescu, devine o problemă tot mai gravă prin "politica" sa de cadre, urmaşii Brătienilor demonstrează că resursa umană este atât de precară încât nu pot să împingă în fată în funcţii guvernamentale, decât personaje compromise sau înscrise ferm pe traseul compromiterii. Înverşunarea cu care Antonescu se încăpăţânează să promoveze personaje pline de bube, dând apă la moară "rezervelor" lui Băsescu, este demnă de cauze mai bune.

Publicat: 16 Iulie, 2013 - 09:58
Share

Nici FMI-ul nu mai este ce-a fost: Bau-bau-l ţărilor aflate în dificultate. Salvatorul celor care nu pot pune condiţii... Medicamentul mortal prescris celor care nu-şi permit tratamente. Acum este o instituţie aproape ca oricare alta dintre cele pe care criza financiară le-a compromis de lungă durată. Şi nu doar criza financiară. 

Publicat: 11 Iulie, 2013 - 13:35
Share

Declaraţiile de avere ale parlamentarilor sunt o lectură fascinantă. Poţi să le răsfoieşti zile în şir şi să te miri de ce găseşti pe acolo: vile de 1.000 mp, yacht-uri, case fără număr, maşini de toate mărcile, ceasuri, tablouri. Dacă s-ar face un calcul probabil că am ajunge la concluzia că averile demnitarilor concurează cu succes PIB-ul naţional. Şi nu în sensul sărăciei acestuia.

Publicat: 10 Iulie, 2013 - 12:57
Share

Printre cele mai importante mutaţii care s-au petrecut în ultima vreme în relaţia dintre bănci şi populaţie este aceea a hold-up-ului intern. Adică nu mai vin Bonnie şi Clyde, înarmaţi până în dinţi, din stradă şi cer cheia de la seif, păgubind banca de suma disponibilă temporar. Nici gând! Bonnie şi Clyde sunt, de fapt, funcţionari ai băncii care, când prind momentul favorabil, dau lovitura la casetele de valori. Practic – fără nici un risc, pentru că banca nu garantează ce pui tu în casetă. Nici nu ştie, teoretic. Poţi să ai acolo o cratiţă ciobită şi să reclami că era din aur masiv şi ţi-a dispărut! Asta e regula casetelor de valori, de când sunt ele.

Publicat: 9 Iulie, 2013 - 14:23
Share

“Primăvara arabă” de acum doi ani a intrat într-o fază în care cu greu mai pot fi recunoscute motivele iniţiale. Declanşate ca o reacţie împotriva autoritarismului unor guverne cel puţin formal democratice, aceste mişcări au fost acaparate rapid de fundamentaliştii religioşi. Este ceea ce s-a întâmplat în Tunisia şi, parţial, în Libia. Este ceea ce se încearcă în Siria, sub pretextul înlăturării unei oligarhii. Democraţia, în viziunea islamistă, are un puternic corespondent de natură religioasă. Cei care l-au înlăturat pe Mubarak, au instalat în loc un regim ultrareligios, impunând restricţii care fac din Sharia o constituţie greu de acceptat de majoritate.

Publicat: 8 Iulie, 2013 - 13:02
Share

De la şocul din 2011, când s-au introdus pentru prima dată mijloace de supraveghere mai severe, rata de promovabilitate la BAC s-a situat în jurul a jumătate dintre cei care s-au prezentat. De la 45,72% în 2011, până la 55,52% în 2013 este o diferenţă şi cea mai convenabilă concluzie ar fi că, în faţa măsurilor restrictive care anulau o bună parte din “facilităţile” de până în 2011 (fraude colective) vreo zece la sută dintre elevi s-au mai pus cu burta pe carte.

Publicat: 5 Iulie, 2013 - 13:59
Share

După o activitate laborioasă întinsă pe mai bine de un an, INS-ul a dat publicităţii rezultatele referendumului. Că acestea sunt primite cu reticenţă – e aproape firesc, după ce au fost puse în evidenţă numeroasele disfuncţionalităţi care au marcat parcursul inventarului naţional. Se va putea glosa preţ de cel puţin un an pe marginea semnificaţiilor datelor rezultate. Principalul parametru rămâne însă numărul de români care se mai află între graniţele ţării.
 

Publicat: 3 Iulie, 2013 - 12:08
Share

A trecut la cele veşnice, Radu Vasile. Este primul dintre cei care au deţinut funcţia de premier post-decembrist care-şi predă mandatul pământean. Avea 71 de ani şi încă multe de spus despre o lume în continuă mişcare, căreia deprinsese să-i sesizeze tendinţele şi direcţiile, cu perspicacitatea celui obişnuit să disece istoria.
 

Publicat: 2 Iulie, 2013 - 14:18
Share

Sincer să fiu, am fost surprins, ca şi mulţi alţii, de rezultatul de la capacitate: rată de promovabilitate bună şi o grămadă de note maxime! Ceva ce învăţământul românesc nu mai cunoştea de vreo trei-patru ani. După reacţia iniţială, carii îndoielilor au început să mă roadă: cum adică? Calitatea învăţământului a crescut aşa, deodată? Ce i-a făcut pe copii să se pună cu burta pe carte, iar pe profesori să-şi depăşească atribuţiile curente? Avem cumva de-a face cu o serie de copii de excepţie?