Publicat: 25 Septembrie, 2013 - 12:30
Share

Faptul că nimeni nu învaţă din lecţiile istoriei este un truism. Mai grav este însă faptul că nu se trag concluziile cuvenite nici măcar din actualitatea imediată. Şi nu doar din manualele de istorie.

Publicat: 17 Septembrie, 2013 - 12:00
Share

Ecuaţia prezidenţială se limpezeşte pe zi ce trece. Cu puţin mai mult de un an până la alegeri, ceea ce părea bătut în cuie scârţâie din toate încheieturile: acordul Antonescu-Ponta, prin care se împărţeau primele două funcţii în stat.

Publicat: 13 Septembrie, 2013 - 13:51
Share

Partid de frunte al categoriei „mici şi mijlocii”, PNL a avut o evoluţie sinuoasă şi chiar contradictorie, de când Radu Câmpeanu l-a reînscris în catalogul formaţiunilor politice după o absenţă de jumătate de secol.

Publicat: 12 Septembrie, 2013 - 13:25
Share

Întrebarea pe care şi-o pune orice persoană de bun simţ este: dacă avem atâta aur, de ce să ni-l ia canadienii şi să nu ne rămână nouă? Nimeni nu s-a obosit – nici dintre partizanii proiectului şi nici dintre adversarii săi – să dea o explicaţie. În secolul XXI, aurul nu se mai extrage ca pe vremea romanilor – cu târnăcopul. Filoanele aurifere s-au cam epuizat şi a rămas doar zăcământul din care preţiosul metal nu se mai poate extrage decât prin tratamente chimice moderne – cu cianuri. Ştiu, sună sinistru termenul de "cianuri", dar procedeul se aplică aproape peste tot în lume, iar cianurile devin periculoase dacă sunt scăpate de sub control prin amenajări neglijente. Bun: de ce să nu facem chiar noi tipul ăsta de tratament? Pentru că nu avem tehnologie şi nici bani ca să o achiziţionăm. Noi avem doar zăcământul şi oameni dispuşi să-l exploateze. Să zicem, însă, că într-un fel sau altul, am putea obţine sumele necesare achiziţionării tehnologiei. Cum vom proceda mai departe?

Publicat: 11 Septembrie, 2013 - 11:22
Share

Nu sunt un nostalgic, dar când vine vorba de cultură în general nu pot să nu mă întreb cum a fost posibil ca într-un sistem opresiv, controlat ideologic, să se manifeste cu atâta forţă o cultură alimentată de talente de excepţie şi de creaţii remarcabile, cum s-a întâmplat la noi în cei 50 de ani de comunism. Atât în literatură, cât şi în plastică sau muzică, dar, mai ales, în artele interpretative s-au instalat standarde de calitate greu, dacă nu imposibil de egalat. 

Publicat: 3 Septembrie, 2013 - 12:52
Share

Maidanezii au mai făcut o victimă: un copil a murit în urma muşcăturilor. Nu este nici primul şi, probabil, nici ultimul. Bucureştiul este, în privinţa asta, o bombă cu ceas: pe străzi şi terenuri virane bântuie vreo 60.000 de câini fără stăpâni care pot deveni în orice moment asasini. Problema este cunoscută.