Publicat: 30 Decembrie, 2013 - 10:45
Share

"Afişul anului l-au ţinut scandalurile. De toate soiurile: politice, economice, sociale, culturale şi chiar sportive (...). A existat în acest an o frenezie a exprimării contondente, veninoase, injurioase, suspicioase. Mahalaua a intrat în scenă, etalându-şi mizeria sub reflectoarele unei mass-media avide de sânge şi jeg. Mai rău este că scandalul a devenit, automat, un instrument politic. Nimic nu a fost prea rău, prea jenant, prea mizerabil, dacă servea scopului. Scopul fiind acela de a le da la cap celorlalţi. De a-i cotonogi în numele celor mai înalte principii. Cu regulile catch-ului: apucă de unde poţi! Şi cum poţi! Schizofrenia unei societăţi bălăcindu-se în noroiul unei democraţii supecte a ieşit la iveală mai mult ca oricând. Toţi s-au văzut doar pe sine şi interesul propriu. În toiul insultelor şi al îmbrâncelilor, lucrurile bune - căci au fost şi din acestea - au trecut neobservate. Zgomotul şi praful scandalurilor au acoperit tot. Şi ne-au făcut surzi şi orbi la tot ce înseamnă toleranţă, echilibru, civilizaţie..."

Publicat: 20 Decembrie, 2013 - 13:00
Share

Este aproape straniu că avem, iată, o generaţie ajunsă la maturitate care nu a cunoscut comunismul şi pentru care noţiunea de “Revoluţie” poată să pară exotică, nereuşind să o fixeze în sistemul său de valori. Au trecut 24 de ani de la momentul în care poporul român a înlăturat dictatura prin propriile sale puteri şi a deschis perspectiva unei noi societăţi bazate pe libertate şi pe valorile fundamentale ale existenţei umane.

Publicat: 19 Decembrie, 2013 - 13:01
Share

Când doi se ceartă, al treilea câştigă! Iar acest al treilea nu este altul decât adversarul celor doi, care s-au coalizat tocmai în scopul de a-l face K.O. pe acesta.

Publicat: 18 Decembrie, 2013 - 13:10
Share

Războiul ciudat – aşa a fost caracterizat debutul confruntării dintre Germania şi Franţa în cel de-al doilea război mondial. Vreme de aproape opt luni cele două armate s-au supravegheat reciproc din tranşee şi fortificaţii, fără a se angrena în acţiuni concrete.

Publicat: 17 Decembrie, 2013 - 12:48
Share

Încet, dar sigur, dialogul dintre Ponta şi Antonescu a ajuns să semene cu cel dintre Ponta şi Antonescu cu Băsescu. S-a realizat, cum s-ar spune, un numitor comun, chiar şi în absenţa unui pact de coabitare. Care pare să devină o condiţie pentru supravieţuirea alianţei.

Publicat: 16 Decembrie, 2013 - 12:29
Share

Cine? Toţi! Începând cu Înalt prea-absentul Ponta şi cu Înalt prea-aţipitul Antonescu şi continuând cu gaşca de băieţi al căror coeficient de inteligenţă ar face invidios şi un câine: cei care au meşterit, pe “şest”, articolele din Codul Penal care urmau să-i scape de răspundere pe “imponderabili”.

Publicat: 13 Decembrie, 2013 - 12:59
Share

Există, fără îndoială, similitudini între operaţiunea de forţă a Parlamentului din această săptămână şi evenimentele din vara trecută (suspendarea), care să susţină opinia prezidenţială că avem de-a face cu o lovitură de stat în serial.

Publicat: 12 Decembrie, 2013 - 13:11
Share

Două sunt personajele care au inflamat spiritele în ultimele zile: ministrul Culturii şi avocatul Lucian Bolcaş. Un liberal şi un pesedist.

Publicat: 11 Decembrie, 2013 - 12:59
Share

Pripeala nejustificată a parlamentarilor s-a dovedit o veritabilă “Roşie Montană” pentru Băsescu, care a mai fluturat odată năframa “loviturii de stat” solicitând poporul să iasă la luptă împotriva hidrei useliste.

Publicat: 10 Decembrie, 2013 - 13:02
Share

Uneori e bine să ai puterea să faci pasul înapoi.

Publicat: 9 Decembrie, 2013 - 11:39
Share

În 1907 tot de pe meleagurile acestea a pornit flama revoltei. Au precedat-o fel de fel de zvonuri despre studenţi călare pe cai albi şi n-a trebuit mult ca mulţimea să ia cu asalt conacurile şi să le dea foc…

Publicat: 6 Decembrie, 2013 - 13:32
Share

Ameninţările lui Băsescu cu nevalidarea bugetului în cazul în care nu se scoate acciza la carburanţi au avut un efect neaşteptat. Prerogativa prezidenţială de a putea întoarce proiectul la Parlament urma să producă întârzieri semnificative în funcţionarea maşinăriei statului afectând grav şubreda pace socială pe care a reuşit să o menţină alianţa la guvernare. Pus în faţa unei asemenea eventualităţi – chiar în condiţiile în care mesajul populist al preşedintelui avusese un ecou limitat – premierul a intrat în panică. În războiul dintre cele două palate, Cotrocenii aveau din nou iniţiativa. 

Publicat: 5 Decembrie, 2013 - 12:58
Share

Sunt câteva lucruri în măsură să ne stârnească un soi de gelozie, dacă nu chiar de frustrare: modul cum comunitatea internaţională tratează Basarabia – în comparaţie cu tratamentul de care am avut noi parte în demersul european.

Publicat: 3 Decembrie, 2013 - 11:11
Share

La prima vedere se poate spune că Traian Băsescu luptă pentru o cauză dreaptă. El nu doreşte ca “românii” să fie împovăraţi cu o taxă inutilă, atâta timp cât fondurile necesare bugetului se pot obţine pe alte căi, iar acciza pe carburanţi ar avea impact dureros pe orizontală tuturor preţurilor. Dacă demersul aparţinea unui partid de opoziţie, putea fi lesne suspectat de populism şi politicianism. Preşedintele însă, este, ar trebui să fie deasupra unor calcule meschine, el reprezentând întregul popor – inclusiv pe cei care nu l-au votat să fie ales, sau au votat să fie demis.

Publicat: 2 Decembrie, 2013 - 12:18
Share

În valul de comentarii stârnit de declaraţia lui Traian Băsescu referitoare la următorul proiect naţional care ar fi unirea României cu Basarabia s-au evocat două situaţii: una ar fi aceea a necesităţii unui asemenea act, iar alta a oportunităţii discuţiei. Premierul Leancă a fost ferm: nu e momentul unor astfel de comentarii. Cei care ar înclina înspre unire – mă refer la basarabeni – se tem că comuniştii se vor agăţa de declaraţie pentru a demasca caracterul „imperialist” al demersului României. Politicienii din România au admis cu jumătate de gură că ar trebui să existe o asemenea preocupare, dar nu la dimensiunea unui proiect naţional. Iliescu chiar a pus degetul pe rană: mai degrabă să ne gândim cum putem avansa spre nivelul de trai al ţărilor occidentale.