Publicat: 28 Februarie, 2014 - 12:58
Share

Mi-o reamintesc pe doamna Varga, (fost) secretar de stat la Ape şi Păduri cum, intervievată de reporterul PRO TV în cadrul unei anchete referitoare la patrimoniul silvic se minuna cu candoare de dispariţia vegetaţiei de pe nişte versanţi pe care dânsa îi ştia acoperiţi de păduri.

Publicat: 27 Februarie, 2014 - 12:58
Share

Telenovela liberală a început să capete accente tragi-comice. De unde decizia aproape unanimă de ieşire de la guvernare sugerase o criză de demnitate a partidului condus de Antonescu, intrarea în scenă a lui Tăriceanu a dus lucrurile într-o direcţie lipsită de sens. Ieşirea fostului premier pe sticlă a sugerat, pentru început, o reacţie logică. Tăriceanu apărea ca un personaj ponderat şi realist: „o criză de orgolii şi ambiţii politice”; „Am fost protagoniştii unui spectacol jalnic!”; „Nu voi accepta decizia luată ieri pentru că a fost luată pe baza unor afirmaţii false!”; „Colegii mei au fost induşi în eroare!”.

Publicat: 26 Februarie, 2014 - 12:59
Share

Mariajul dintre social-democraţi şi liberali a luat sfârşit după doar vreo doi ani de convieţuire. Cu toate deosebirile dintre parteneri – ea, fată scăpătată, dar de familie bună, cu educaţie aleasă, el – băiat din popor, dornic să prospere şi să ajungă în fruntea mesei – evenimentul s-a bucurat de susţinerea unui mare număr de nuntaşi naivi care au dăruit masa cu ce-au avut, punându-şi speranţele în dorinţa celor doi de a ieşi din lipsurile opoziţiei şi de a prospera.

Publicat: 25 Februarie, 2014 - 12:34
Share

Dacă liberalii ies de la guvernare (la ora când scriu aceste rânduri încă nu s-a luat o decizie, deşi toate semnele converg într-o astfel de direcţie) gestul va rămâne în istorie ca cea mai mare gafă făcută de prezumtivii urmaşi ai Brătienilor. O gafă inexplicabilă – pentru că Antonescu nu poate aduce în sprjinul hotărârii criteriul moral, dat fiind că politica nu se împiedică de asemenea lucruri. În politică este valabil un singur criteriu: să te afli la putere sau să tinzi spre ea.

Publicat: 24 Februarie, 2014 - 12:45
Share

Scânteia care a declanşat incendiul ucrainean a fost decizia luată peste noapte de Ianukovici de a renunţa la demersurile de aderare la Uniunea Europeană, în favoarea unei oferte mai tentante a marelui frate de la Moskova. Schimbarea i-a luat prin surprindere şi i-a derutat pe europeni, care s-au văzut atunci nevoiţi să dea mai multă atenţie decât ar fi meritat unei Moldove care nu prea contează în spaţiul geopolitic. Opoziţia internă, care după dezastruoasa guvernare portocalie a lui Iuscenko pusese batista pe ţambalul vocalizelor, a văzut un bun prilej de a se remonta, contând pe sprijinul extern al unei Europe nedispuse să piardă meciul direct cu Rusia.

Publicat: 21 Februarie, 2014 - 12:58
Share

Modul în care PNL negociază cu USD rămânerea în coaliţie constituie o tradiţie liberală. Îmi amintesc că după legislativele din 2008, când PNL a ieşit pe locul 3, Tăriceanu a negociat de pe o poziţie de forţă cu Boc, solicitând nici mai mult nici mai puţin decât funcţia de premier. Probabil că precedentul exerciţiu, dintre 2006 şi 2008, în care liberalii au guvernat în minoritate, având însă suportul tacit al PSD-ului, îl făcuse să creadă că partidul său devenise o forţă aptă să impună o asemenea soluţie. Rezultatul? PNL a fost dat deoparte şi vechii inamici, descendenţi din FSN-ul originar, şi-au dat mâna şi au guvernat împreună. Doar vreo nouă luni, dar liberalii au fost scoşi din joc pentru următorii patru ani.

Publicat: 20 Februarie, 2014 - 13:00
Share

Când se imaginează ce bun premier ar fi, Traian Băsescu ignoră faptul că a fost, de facto, şi n-a strălucit prin nimic. Ba din contră. Cât timp Boc a fost titular cu numele, preşedintele i-a preluat pratic toate atribuţiile, lăsându-i acestuia rolul de elev ascultător şi disciplinat. Abilităţile de premier ale preşedintelui s-au exercitat în cea mai neagră perioadă pentru România şi au avut ca rezultat votul de la suspendare şi pierderea puterii de către gaşca portocalie în favoarea celei roşii-albăstrie la un scor memorabil.

Publicat: 19 Februarie, 2014 - 12:23
Share

Flăcările, fumul, distrugerile vizionate în direct de la Kiev, mi-au readus în memorie momentul 13 iunie 1990 de la noi. La fel ca la Kiev, o manifestaţie de protest – îndreptată, culmea, nu împotriva unui regim opresiv, ci împotriva celui care abia se instalase printr-o victorie zdrobitoare la urne – care dădea semne clare de epuizare, a fost reactivată de o gafă a autorităţilor: încercarea de “curăţare” a Pieţei Universităţii de ultimii manifestanţi cazaţi în corturi. Reacţia a fost violentă şi a antrenat şi alte categorii de populaţie, predispuse la violenţe care, în faţa unor organe de ordine timorate, au dezlănţuit iadul.

Publicat: 18 Februarie, 2014 - 11:58
Share

Într-un elan, pe cât de spectaculos, pe atât de inutil, preşedintele Băsescu s-a dus la Bruxelles ca să-i certe pe liderii europeni că nu-şi îndeplinesc angajamentele faţă de România. Ironia sorţii face că subiectul pentru care pledează preşedintele să fi fost acutizat de el însuşi, prin alarmele date cu privire la încălcarea ordinii constituţionale şi a statului de drept de către cei veniţi la guvernare după 2012.

Publicat: 17 Februarie, 2014 - 10:34
Share

Toată povestea asta cu "salariile nesimţite" de la ASF miroase de la o poştă a campanie. Una atent orchestrată, cu câteva vârfuri de lance verificate şi cu argumente consistent gonflate.

Publicat: 14 Februarie, 2014 - 11:40
Share

Uniunea Social Liberală s-a constituit ca o alianţă politică electorală, al cărei scop era preluarea puterii şi guvernarea în etapa 2012 – 2016. Cele două partide principale şi-au împărţit, din start, cele mai importante funcţii, social-democraţii urmând să preia şefia guvernului, iar liberalii preşedinţia. Fiecare partid a avut, la ora constituirii, câte un partener, cu care liberalii au format o mez-alianţă (Alianţă de Centru-Dreapta: ACD), iar social-democraţii integrând partidul lui Oprea (UNPR) în propria sa structură.

Publicat: 13 Februarie, 2014 - 12:59
Share

O mostră de cinism cras precum apelul preşedintelui pentru „unitatea USL şi pentru stabilitate” cu greu ar putea fi imaginată la un politician obişnuit. Băsescu nu este, însă, un politician obişnuit. El iese din orice tipare. El zice că „România are nevoie de stabilitate”, făcându-se că plouă faţă de rolul său major în instabilitatea cronică instalată în România anilor în care a fost şi este în fruntea ţării. Nostalgia sa după „etapa Boc” este de înţeles: atunci a putut să dea întreaga măsură a ego-ului său, atunci a avut liberatea de a acţiona ca un lider comunist de la care pleacă totul şi care decide totul. Tăriceanu şi Ponta sunt accidentele care i-au blocat comunicarea cu „românii”, pe care-i invocă doar când afacerile politice nu-i merg.

Publicat: 12 Februarie, 2014 - 13:06
Share

O constantă a acestui început de an este ofensiva declarată de procurori la adresa baronilor locali. Sub această denumire se înţeleg, mai nou, şefii de Consilii Judeţene, un fel de premieri locali, în al căror pix stau – vorba unui „fost” – banii repartizaţi entităţilor din subordine. Modificarea procedurilor electorale şi alegerea directă a preşedinţilor de Consilii Judeţene a condus la crearea unei supercategorii de activişti, cu priză la publicul de jos şi influenţă la cel de sus. Funcţia nu mai este rezultatul negocierilor între partidele reprezentate de consilierii judeţeni, ci al votului direct. Cu alte cuvinte, ei nu mai sunt un soi de premieri judeţeni, ci o subspecie de preşedinţi cu atribuţii executive. Practicanţi ai unui populism productiv, ei reuşesc să sfideze algoritmii şi să dispună discreţionar de puterea de a aranja şi deranja structurile administrative locale.

Publicat: 11 Februarie, 2014 - 12:53
Share

Odată cu constituirea USD-ului, replicile acide dintre cei doi co-lideri ai USL s-au înteţit. În timp ce unul îl acuză pe celălalt că s-a dus cu lista la Barroso ca un chelner, celălalt îi răspunde primului că el nu candidează la preşedinţie ca să-l pună premier pe Băsescu.

Publicat: 10 Februarie, 2014 - 12:59
Share

Sâmbătă, PDL-ul şi-a scos oamenii la miting de protest în Capitală. Câteva mii de geci portocalii au scandat şi au manifestat împotriva puterii. Sloganele erau cam tot alea de acum vreo doi ani, doar numele erau altele. Doi ani le-au trebuit pedeliştilor ca să iasă din ascunzătorile în care se pitiseră când lumea se săturase de ei. E drept, i-au ajutat cei de la putere, cu erori şi pripeli în serie. Duminică, la Cluj, în bârlogul Bocului, Mişcarea Populară a ţinut o reuniune onorată de însuşi şeful statului.

Publicat: 7 Februarie, 2014 - 13:00
Share
A fost un final de săptămână agitat care prefaţează, practic, cea mai consistentă remaniere a actualului Executiv. Semnalul l-a dat vicepremierul Chiţoiu, cel care părea a fi liberalul cel mai solid înfipt în structura guvernamentală. După ce a declarat semeţ că nu va fi remaniat, s-a prezentat cuminte în faţa presei de-a dreapta şefului său şi a mărturisit, convingător, că el fiind om de partid preferă să se ocupe de aparat şi să pregătescă alegerile, decât să se tot hărţuiască cu cei de la FMI.
Publicat: 6 Februarie, 2014 - 12:58
Share

Nemulţumit de partidul pe care l-a muls până la ultima picătură, luându-şi apoi rămas bun de la el, Traian Băsescu n-a pierdut din vedere viitorul. A trimis-o mai întâi pe fiica cea mare la tribunal să rezerve loc pentru un nou partid, după care, grijuliu, a început să strângă crenguţe şi fulgi pentru cuib. Lucrătura dovedindu-se anevoioasă, a căutat o altă soluţie. Şi a găsit-o: a plasat în cuibul confortabil al fostului partid de guvernământ, rămas cu spaţiu excedentar, oul Mişcării Populare. La eclozare, puiul acesta viguros va începe să se înfoieze şi să se agite până va reuşi să expulzeze locatarii de drept, punând stăpânire pe noul habitat.

Publicat: 5 Februarie, 2014 - 15:07
Share

S-ar putea ca cititorii mei să-mi reproşeze faptul că în ultimele comentarii am abordat excesiv problematica juridică. Întreaga dispută publică purtată în jurul aplicării noilor coduri poate fi tratată într-un asemenea registru. Pe fond, însă, este un lucru firesc.

Publicat: 4 Februarie, 2014 - 12:58
Share

Dacă n-ar fi implicaţi cei doi centri de putere, includerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în componenţa aparatului de intervenţie ale Ministerului de Interne ar fi putut să pară cât se poate de firească. Transformarea în ditamai Serviciul a unei structuri tehnice a fost din capul locului un exces menit să creeze un debuşeu de funcţii pentru clientela politică. Din câte ştiu, nu există ceva similar prin ţările civilizate, unde comunicaţiile au un loc, dar delimitat în interiorul serviciilor tradiţionale. STS-ul ar fi putut fi un departament în SRI sau – de ce nu – la SIE. A fost însă să fie un serviciu independent şi ca orice formaţiune de acest fel, principalul său rol a fost acela de a-şi mări importanţa prin supralicitare şi prin servicii de natură politică apte să-i ofere protecţia necesară.

Publicat: 3 Februarie, 2014 - 12:35
Share

Intervenţiile tardive ale principalelor organe de înfăptuire a justiţiei – CSM, DNA, ICCJ – au atras atenţia asupra faptului că pedepsele aplicate nu sunt suficient de severe şi că ar da posibilitatea unor înfăptuitori să scape mai uşor de răspundere. Majoritatea observaţiilor vizau chestiuni procedurale de amănunt, care nu figurează, de regulă, în textul unor legi şi este surprinzător faptul că nişte profesionişti au ignorat aceste aspecte. Totul a fost pus sub semnul – intens politizat – al posibilităţii scăpării de sub control a fenomenului corupţiei datorită modificărilor operate.