Publicat: 27 Mai, 2014 - 13:25
Share

Cea mai comică declaraţie a zilei de luni – în care n-au lipsit astfel de luări de poziţie – este cea a eurodeputatei (fostă şi viitoare europarlamentară) Adina Vălean. Domnia sa, care deţine funcţia de vicepreşedinte ALDE (Alianţa Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa) zice că locul Partidului Naţional Liberal nu e în ALDE, ci în PPE! Curată originalitate românească din categoria celor care lasă Occidentul “bouche bee”, vorba francezilor lui Marie Le Pen.

Publicat: 26 Mai, 2014 - 11:00
Share

Rezultatul euroalegerilor dat de sondajele efectuate la ieşirea de la urne, cu toate aproximaţiile şi marjele de eroare, prefigurează o ierarhie a forţelor politice active în acest moment. Victoriile sau înfrângerile înregistrate au o valoare relativă, atâta timp cât nu schimbă nimic din configuraţia actuală, putând fi luate în calcul cel mult pentru o aliniere la startul prezidenţialelor de la sfârşitul anului.

Publicat: 23 Mai, 2014 - 11:53
Share

Conceptul prezidenţial de “mogul” vizează persoane potente economic care fac din mijloacele media pe care le posedă instrumente de atingere a intereselor proprii – economice sau politice, sau şi una şi alta.

Printre cei mai cunoscuţi moguli media – foşti sau actuali - se numără Sorin Ovidiu Vântu, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sebastian Ghiţă, Cristian Burci, Adrian Sârbu şi încă vreo câţiva care stau, prudenţi, în spatele unor titluri de presă.

Publicat: 22 Mai, 2014 - 14:38
Share

Nu vreau să cobesc, dar mi-e greu, aproape imposibil să cred că, în condiţiile actuale liberalii ar putea să obţină 20% din voturile europarlamentare pentru a-l putea salva pe Antonescu de la o sinucidere politică în direct.

Publicat: 21 Mai, 2014 - 15:43
Share

Vizita vicepreşedintelui american, precedată de cea a secretarului general NATO, face parte din campania de resuscitare a alianţei nord-atlantice, a cărei existenţă căpătase un curs incert după implicarea nefericită în conflictul iugoslav şi antrenarea sa în rezolvarea problemelor Americii în Orientul afgano-irakian. Tot mai multe voci se întrebau dacă alianţa mai este necesară fără o contrapondere şi în condiţiile în care noţiunea de „război rece” părea să fi apus definitiv.

Publicat: 19 Mai, 2014 - 12:55
Share

Ştiţi bancul cu Poşta? La uşa unei prostituate sună soneria. “Cine e?” – întreabă locatara. “Poşta!” – se răspunde de afară. “Câţi sunteţi?” – mai vrea să afle prestatoarea de servicii…

Publicat: 16 Mai, 2014 - 12:55
Share

Dezbaterea publică organizată joi cu principalii candidaţi la şefia Comisiei Europene, în alegerile de la 25 mai, reprezintă un model. De civilizaţie, de competenţă, de abordare a problematicii complexe pe care o pune construcţia europeană la finalul celui mai agitat ciclu al său. Nici una dintre structurile precedente nu a fost confruntată cu situaţii de densitatea celei parcurse în ultimul cincinal, marcat brutal de criza economică şi financiară care a pus la grea încercare proiectul fondatorilor.

Publicat: 15 Mai, 2014 - 13:18
Share

Cea mai bună „afacere” pentru corupţi şi pentru infractorii cu „gulere albe” în general este arestul la domiciliu. Noul Cod Penal le-a întins o preţioasă mână de ajutor, scăpându-i de atmosfera sumbră a celulei şi transferându-i în veritabile paradisuri personale. Unul dintre cei mai norocoşi corupţi este fostul preşedinte al Camerei de Comerţ, transferat de la Rahova direct în palatul său de la Iaşi. Unde nu-i lipseşte nimic: de la sală de biliard şi jocuri de noroc personale, până la piscină şi bibliotecă. Asta pe de o parte.

Publicat: 14 Mai, 2014 - 12:23
Share

După ce proaspăt realesul premier maghiar, Viktor Orban a redeschis subiectul, ne-am trezit şi noi. Orban a cerut „autorităţilor” de la Kiev să fie respectate drepturile minorităţii maghiare din Ucraina, acordându-li-se autonomia. Tema a fost reluată în monologul preşedintelui Băsescu – mai nuanţat – de după întâlnirea cu Ponta, după luni întregi de tăcere, sau de reacţii firave la primele măsuri ale forţelor „pro-europene” de pe Maidan, de a se interzice publicaţiile şi comunicaţiile în alte limbi decât ucraineana şi rusa.

Publicat: 13 Mai, 2014 - 13:02
Share

Nici nu ne-am dat seama cât de mult ne-a lipsit Gigi Becali din spectacolul cotidian. N-au reuşit să-i suplinească absenţa nici măcar încăierările verbale ale coabitanţilor sau disputele la nivel înalt pe teme de vodcă. A trebuit să vină clipa de graţie a primei învoiri acordate latifundiarului din Pipera pentru ca televiziunile să se strângă ciopor şi să-l însoţească, pas cu pas, avide de a împărtăşi naţiei revelaţiile din temniţă ale oierului surghiunit departe de palat şi de terenul de fotbal.

Publicat: 12 Mai, 2014 - 13:00
Share

Ce n-am izbutit de-a lungul secolelor – să-i punem pe ruşi cu botul pe labe – încercăm acum. Ca-n fabula cu ursul şi iepuraşul, curajos când îl are în spate pe leu.

Cu o tenacitate demnă de cauze mai bune, Traian Băsescu îl tot atacă pe marele vecin din Est, ba cu „lacul rusesc”, ba cu alte găselniţe de-ale sale care nu au alt rezultat decât o creştere constantă a indiferenţei Moscovei faţă de bâzâiala românească. Din când în când, Putin mai răspunde, la plezneală, dar niciodată nu dă impresia că ne ia în serios. Nici măcar cu scutul de la Deveselu.

Publicat: 9 Mai, 2014 - 12:07
Share

Faptul că guvernatorul BNR a recunoscut public comiterea unui gest de nepoliteţe este o premieră. De regulă, acestea sunt interpretate ca “poziţii” sau ca expresii ale libertăţii cuvântului. Uitaţi-vă doar la dialogurile zilnice pe care le poartă premierul cu preşedintele şi gândiţi-vă de câte ori ar trebui să recunoască amândoi şi – eventual – să-şi ceară scuze.

De cerut scuze nu şi-a cerut nici Mugur Isărescu. Pentru că, într-un fel, considera şi el că era îndreptăţit să-i trântească telefonul contabilului de la firma sa din Drăgăşani.

Publicat: 8 Mai, 2014 - 12:32
Share

Interminabilul circ al contrelor dintre coabitanţi duce climatul politic spre zonele cele mai joase ale civilităţii şi normalităţii.

Dacă luăm la răsfoit istoria recentă vom constata că niciodată, în cei 25 de ani care au trecut de la schimbarea de regim, nu s-au înregistrat situaţii similare, deşi putem spune că am parcurs aproape în totalitate catalogul probelor de guvernare.

Publicat: 7 Mai, 2014 - 12:22
Share

Stau şi mă întreb ce se va întâmpla dacă zilele acestea – Doamne fereşte! – ar avea loc o catastrofă, un incendiu, o explozie puternică şi zeci – dacă nu sute – de persoane care au suferit arsuri vor trebui tratate. Cine le va prelua, la Spitalul de Arşi, unde majoritatea medicilor fac acum de gardă în arestul din Rahova?

Publicat: 6 Mai, 2014 - 12:48
Share

Faptul că cineva îşi ispăşeşte condamnarea fără a şti care au fost argumentele care au dus la trimiterea sa în puşcărie este demn de Cartea Recordurilor. I s-a întâmplat chiar unui fost ministru al Justiţiei – Victor Babiuc – autor al “performanţei” fiind chiar preşedinta Înaltei Curţi, Livia Stanciu.

Publicat: 5 Mai, 2014 - 12:28
Share

Se întâmplă un lucru ciudat: în timp ce tensiunile din Ucraina cresc, spre declanşarea unui veritabil război civil, moneda noastră naţională se întăreşte. Regula financiară spune că astfel de contexte generează instabilitate monetară. De ce nu se întâmplă aşa ceva cu leul nostru?