Publicat: 31 Iulie, 2014 - 12:12
Share

Îmi amintesc din copilărie faptul că pe undeva prin spatele casei bunicilor curgea, din când în când, un fir de apă aproape invizibil, pe care oamenii îl botezaseră, din strămoşi, Potop. Nu părea să fie nici o legătură între acesta şi numele pe care-l purta până într-un an cu ploi multe şi dese când cumintele pârâu s-a umflat ca-n poveşti şi a luat totul din calea sa, lăsând în urmă prăpădul care-i confirma numele primit.

Publicat: 30 Iulie, 2014 - 12:59
Share

Lansarea candidaturii la preşedinţie a lui Victor Ponta a fost programată, cu schepsis, la aniversarea a doi ani de la referendumul de suspendare a lui Băsescu. Congresul de fuziune al PDL cu PNL a coincis şi el, mai mult decât cu aniversarea zilei de naştere a lui Blaga, cu acelaşi eveniment, care a implicat actualii aliaţi de o parte şi de alta a baricadei suspendării.

Publicat: 29 Iulie, 2014 - 12:30
Share

A trecut aproape neobservat un moment extrem de important pentru sănătatea societăţii româneşti: intrarea în vigoare, după publicarea în M.O.  a prevederii potrivit căreia magistraţii (inclusiv procurori) condamnaţi definitiv pentru delicte de corupţie pierd pensia specială şi rămân cu cea normală.

Publicat: 28 Iulie, 2014 - 12:07
Share

Congresul unificării de sâmbătă a rezolvat aproape toate problemele noului „mare partid de dreapta”. Forţa Civică s-a topit în materia portocalie a pedelismului în prag de extincţie, iar Mihai Răzvan Ungureanu şi-a luat adio de la candidatura la preşedinţie, cea în care îşi punea nejustificate speranţe. Rămâne însă în joc pentru alte funcţii, între care şi aceea de primvicepreşedinte, dar despre care nu s-a mai pomenit nimic.

Publicat: 24 Iulie, 2014 - 12:41
Share

Din marea dispută iscată pe marginea reducerii CAS poţi avea impresia că atât Ponta cât şi Băsescu nu mai pot de grijă pentru binele românilor. În realitate, singura lor grijă este faţa de interesele lor politice proprii. CAS-ul nici nu contează! Dacă insituţiile statului insărcinate cu strângerea taxelor şi impozitelor şi-ar face treaba, problema aceasta nici nu ar exista.

Publicat: 22 Iulie, 2014 - 12:03
Share

Monica Macovei s-a cerut pe lista de candidaţi la prezidenţiale. Pe un ton ferm, a solicitat să fie inclusă neîntârziat în procesul de selecţie a candidatului PDL, care se va confrunta, în semifinalele nominalizărilor, cu cel al PNL-ului original.

Publicat: 21 Iulie, 2014 - 12:46
Share

Peste mai puţin de două luni TAROM împlineşte 60 de ani. Este o vârstă remarcabilă într-un domeniu în care marea majoritate a competitorilor sunt de vârste tinere sau fragede. 

Publicat: 18 Iulie, 2014 - 12:57
Share

Nu se pot face afirmaţii clare despre motivele prăbuşirii avionului malayesian în Ucraina. Poate fi orice – între accident, eroare de pilotaj, act de terorism la bord sau din exterior. Cert este că şi-au pierdut viaţa 300 de oameni care nu aveau altă vină decât de a se afla în locul nepotrivit şi la momentul nepotrivit.

Publicat: 17 Iulie, 2014 - 12:55
Share

De fiecare dată când se ridică vălul de pe încrengătura de infracţionalităţi din aproape orice domeniu al vieţii publice, mă întreb de ce nu se procedează radical, cu o punere generalizată sub acuzare a celor prea mulţi care-şi bat joc de noi jefuind avutul public. Mă întreb, totodată, de ce acceptăm cu seninătate ceea ce dacă s-ar petrece în cazul bunurilor noastre proprii ne-ar strâni pe loc reacţia şi revolta.

Publicat: 16 Iulie, 2014 - 13:44
Share

Dacă ar fi să simplificăm lucrurile, întâlnirea de la Cotroceni dintre preşedinte şi premier a avut loc pe tipicul unei “lecţii” din “Pedagogul de şcoală nouă” al lui Caragiale. Dirigintele, nemulţumit de modul în care îşi fac temele “loazele” din clasă, i-a chemat la cancelarie ca să aibă o discuţie dură cu ei. “Ştiţi au nu ştiţi ce e MTO-ul?” – a întrebat prezidentul compunându-şi o mină sever-interogativă. Prins cu mâţa-n sac, elevul Victor Viorel s-a uitat întrebător la colega sa de la Harvard şi şi-a compus o expresie din care nu-ţi puteai da seama dacă ştie sau se face că ştie.

Publicat: 15 Iulie, 2014 - 11:38
Share

Mondialul sud-american a avut în primul rând, darul să spulbere mitul dominanţei fotbalului brazilian şi ideea că, indiferent dacă câştigă sau nu, formaţia cariocas e cea mai bună din lume. Zdrobitoarea victorie a germanilor a pus capăt, practic, acestei hegemonii, deşi încă de la debut formaţia antrenată de Scolari şi-a arătat slăbiciunile, calificându-se în semifinale cu ajutorul discret al unor arbitri şi al norocului.

Publicat: 11 Iulie, 2014 - 13:26
Share

Probabil că în istoria gazetăriei este greu de identificat o eficienţă mai mare decât cea obţinută de la Bogdan Oprea din scris. În presa românească...

Publicat: 10 Iulie, 2014 - 13:00
Share

Atunci când Baconschi făcea eforturi să nu se prăbuşească sub presiunea farmecului politic al Elenei Udrea, aceasta avea în spate un Traian Băsescu încă de deplinătatea facultăţilor sale de lider autoritar care-şi pogora harul asupra aleşilor.

Publicat: 9 Iulie, 2014 - 13:35
Share

Dacă aş fi deschis televizorul marţi seară, pe la 23.30 şi aş fi văzut scorul înscris pe tabelă aş fi crezut că visez. Era însă perfect real, deşi succesiunea celor trei goluri în patru minute putea să te facă să crezi că scena face parte dintr-un alt film. Semifinala de la Belo Horizonte va rămâne în istoria fotbalului ca momentul cel mai şocant şi mai inexplicabil. Deşi evoluţia de până atunci a echipei lui Scolari te îndemna să te îndoieşti că actuala naţională braziliană ar mai fi la nivelul celor care câştigaseră cele cinci titluri precedente.

Publicat: 8 Iulie, 2014 - 11:52
Share

Controalele şi percheziţiile declanşate de ANAF în această dimineaţă pe la sediile MEDIAPRO din Bucureşti şi Ilfov pot să apară – la prima vedere – drept o răzbunare a premierului pentru faptul că MEDIAFAX  a pus în circulaţie dezvăluirea traficului de influenţă al lui Duicu din antecamera premierului. „Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” – ar putea fi tradusă în limbaj biblic această acţiune care a născut deja o controversă.

Publicat: 7 Iulie, 2014 - 11:12
Share

Cu siguranţă că Dan Voiculescu nu este un sfânt - cum nu este nici unul dintre politicienii actuali, pentru simplul motiv că politica implică compromisuri de toate felurile şi nu doar. Făcută doar de personaje integre – de genul Monicăi Macovei (?!), aceasta ar conduce la blocaje şi la (re)apariţia totalitarismului, ai cărui muguri îi putem deja decela în evoluţia „deceniului ratat”.

Publicat: 4 Iulie, 2014 - 12:37
Share

Traian Băsescu este scorpion. Zodia asta are nişte caracteristici care în cazul preşedintelui ies cu prisosinţă în evidenţă. Ele sunt ilustrate printr-o celebră fabulă – Scorpionul şi Broasca – a cărui morală este următoarea: oferindu-se broasca să-l ajute să traverseze o apă, la mijlocul acesteia, Scorpionul o înţeapă cu coada-i veninoasă. De ce-ai făcut asta? – întreabă broasca, uimită. Pentru că-mi stă în caracter – răspunde acesta înainte de a se îneca el însuşi.

Publicat: 3 Iulie, 2014 - 14:41
Share

Au trecut 50 de ani de la ultima punere în scenă a „Rinocerilor” lui Eugene Ionesco pe scena Teatrului de Comedie , în regia lui Lucian Giurchescu şi cu o distribuţie din care „supravieţuiesc” Radu Beligan, Sanda Toma, Alexandru Repan, Mircea Albulescu sau Stela Popescu. La doar şase ani de la premiera mondială a acestei capodopere a teatrului absurd, în mare vogă atunci, România îl revendică pe marele dramaturg într-un gest de reconsiderare a valorilor care reuşiseră să evite captivitatea comunistă.

Publicat: 2 Iulie, 2014 - 11:27
Share

Stânga are, deci, candidat unic la preşedinţie. Nimeni, cred, nu se mai îndoieşte de faptul că Ponta va fi acceptat de „poporul PSD”, fie el uneperist sau conservator. Rămâne problema dreptei.

Publicat: 1 Iulie, 2014 - 12:27
Share

Suspansul a luat sfârşit: Victor Viorel Ponta nu scapă de ce i-a fost frică – candidatura la preşedinţie. Nu e nici o glumă, nici o figură de stil: între poziţia actuală, în care are în mână aproape toate hăţurile puterii (cu excepţia serviciilor secrete) şi cea relativ decorativă de preşedinte, sunt sigur că o preferă pe prima. E drept, nu va mai avea nevoie de mandatul cuiva ca să participe la reuniunile Consiliului, dar afacerile curente le vor rezolva alţii.