Publicat: 28 Noiembrie, 2014 - 13:19
Share

După cele şase ore de răfuieli interne, Victor Ponta şi-a luat faţa de pisic cu care-l tortura pe Băsescu şi a ieşit în faţa presei pentru o spovedanie umilă în care şi-a asumat întreaga responsabilitate, dar nu a oferit nici unul dintre răspunsurile aşteptate. În special, cine plăteşte nota consumaţiei?

Publicat: 27 Noiembrie, 2014 - 13:22
Share

Desigur, alianţele pe care le-a făcut n-au fost scutite de surprize. Maghiarii n-au obţinut întotdeauna ce-au dorit şi ce au solicitat, supralicitările fiind făcute cu bună ştiinţă, pe principiul „cere mult şi obţine cât se poate”. Atunci când încălcarea înţelegerilor a devenit flagrantă, n-au ezitat să se manifeste – iar căderea guvernului Ungureanu este, în parte, şi opera lor. Autointitulându-se partid de centru – pentru că opţiunea pentru etnicitate anulează apartenenţe la dreapta sau la stânga – UDMR şi-a conservat dreptul de a face, la momentele oportune, pasul decisiv într-o parte sau alta a spectrului. Cum se întâmplă acum, când conducerea UDMR a notificat aliatului în curs faptul că va analiza cu seriozitate dacă rămâne pe această poziţie sau se alătură opoziţiei. Este, însă, doar o arătare a pisicii, în ideea punerii unei presiuni suplimentare asupra lui Ponta pentru a obţine cele câteva concesii rămase restante. Pentru că nu cred că Hunor and Comp vor da, încă de pe acum, vrabia din mâna guvernării pe cioara de pe gardul Cotrocenilor...

Publicat: 26 Noiembrie, 2014 - 13:53
Share

Nu cred că Johannis ar trebui să fie sancţionat în justiţie pentru o culpă care nici măcar nu-i aparţine. De această culpă, care loveşte în mult prea mulţi primari, se face vinovată o reglementare incoerentă şi neglijentă, nici măcar corectată până acum. Faptul că primarul nu are voie să facă parte din consiliile de administraţie ale firmelor Primăriei este o chestiune cu dus şi întors. Un primar corect, cinstit, nu va face rabat la regulile prestaţiilor corecte. Unul necinstit va recurge la procedee ilegale în orice condiţii.

Publicat: 25 Noiembrie, 2014 - 12:40
Share

Imaginaţi-vă următoarea secvenţă: la confruntarea dintre cei doi candidaţi la preşedinţie, Johannis întreabă, cu un zâmbet malefic: V-aţi simţit bine, domnule Ponta, în club la Dubai, cu Ghiţă?

Evident că substituirea nu e verosimilă. Actualul tur a funcţionat oarecum după alte principii decât cel precedent, Johannis neputând fi un Băsescu şi nici Ponta un Geoană, cu eticheta lui Iliescu în frunte.    

Publicat: 24 Noiembrie, 2014 - 12:55
Share

Deşi n-aş băga mâna în foc. Johannis nu a venit, precum Carol, din altă parte a lumii, aterizând într-un Orient pe care s-a străduit o viaţă întreagă să-l reformeze în sens european. Johannis este aici de cel puţin 300 de ani, prin strămoşii săi care au ales să aibă un alt vaterland. El însuşi s-a născut, crescut şi format într-un mediu în care propensiunile de dreapta nu aveau nici o şansă. Revoluţia sa interioară putea fi adusă doar în aceşti ultimi 25 de ani, insuficienţi însă pentru o transformare radicală, după cum bine s-a văzut. Pentru că la ora asta România nu dispune de o autentică entitate de dreapta, care să împărtăşească cu sinceritate valorile acestei categorii politice.

Publicat: 21 Noiembrie, 2014 - 12:58
Share

Este, practic, fără precedent, ca un magistrat (să acceptăm, totuşi, ideea că procurorii sunt magistraţi, deşi nu intră în definiţie) cu un rang atât de înalt să fie implicat într-o operaţiune ilegală soldată cu un prejudiciu de sute de milioane! Scuza dlui Niţu, că Alina Bica ar fi comis infracţiunea „în afara orelor de serviciu” şi a „fişei postului” este ridicolă. În comisia care a închis ochii – interesat – la frauda prin supraevaluare, Alina Bica nu s-ar fi aflat în calitatea oficială. Dar în ce calitate? De prietenă a Elenei Udrea, care se afla pe traseul afacerii?

Publicat: 20 Noiembrie, 2014 - 12:59
Share

Să însemne asta că în România lucrurile intră în acea normalitate în care evoluţiile politice nu mai influenţează cursul economiei? Nicidecum. Economia românească este încă dependentă de politic. Interesele guvernamentale se răsfrâng direct asupra reglementărilor fiscale. Avem cel mai volatil cod fiscal, care se schimbă mai des şi mai repede decât au răgaz să sesizeze cei care lucrează în acest sector. Lipsa de preductibilitate a devenit cauza majoră a ritmului în care creşte economia. Cel mai bun exemplu îl reprezintă bugetul din acest an. Legea spune că cel târziu în octombrie acesta trebuie să fie definitivat. Ca să aibă timp firmele şi instituţiile de profil să şi le alcătuiască pe ale lor. Să ştie pe ce pot conta. E sfârşitul lui noiembrie şi nici gând ca de la Finanţe să emane ceva. Nici n-ar avea cum. Bugetul a fost ultima preocupare a unui guvern care s-a concentrat pe alegeri şi pe câştigarea lor prin mijloace aflate la limita legii. Nu spune nimeni că ceea ce numim “pomeni electorale” sunt ilegale, iar unele dintre ele au fost chiar mult întârziate. Dar această concentrare a lor pe un interval de timp scurt crează reale dificultăţi bugetului. Cu atât mai mult cu cât măsurile au fost luate ignorând impactul lor în următorul an, în ideea că problema va trebui rezolvată de viitorul guvern. Cei care au mizat pe ideea asta n-au luat în considerare eşecul prezidenţial al premierului şi faptul că acum tot el este cel care va trebui să dreagă ce s-a stricat.

Publicat: 19 Noiembrie, 2014 - 12:36
Share

Alegerile parlamentare din România au fost câştigate sistematic de stânga politică. Nu doar cele în care au dat şi preşedintele – după cum corect observa Cristian Tudor Popescu. Stânga a câştigat şi în 1996, cînd la putere a venit o alianţă de mai multe partide (CDR) căreia i s-au alăturat pentru prima dată maghiarii. A câştigat şi în 2004, când Alianţa DA a ajuns la putere prin „soluţia imorală” meşterită paralel cu Constituţia de Băsescu, şi în 2008, când s-a format strania alianţă dreapta-stânga, precum şi în 2012, când în alianţa PSD-PNL, social-democraţii deţineau o pondere de 2 la 1.

Publicat: 18 Noiembrie, 2014 - 12:59
Share

Cred că abia la acest scrutin prezidenţial putem vorbi despre mult-comentatul vot uninominal: s-au confruntat, majoritar, două persoane, nu două blocuri politice. Electoratul a optat nu atât pentru alianţa de opoziţie din spatele lui Johannis (destul de nebuloasă) cât pentru personajul Johannis. După cum, deasemenea, l-a rejectat pe Ponta ca persoană (arogantă) în primul rând, şi abia apoi ca exponent al alianţei la putere...

Cine câştigă şi cine pierde de pe urma rezultatului confruntării celor doi?

Publicat: 17 Noiembrie, 2014 - 12:03
Share

Să nu ne amăgim: nu a fost un vot pentru Johannis sau în sprijinul diasporei! A fost unul de penalizare a lui Ponta, diaspora a fost pretextul protestelor, iar evenimentele din primul tur au constituit detonatorul acestei răsturnări.

Pentru că este, practic, fără precedent, o asemenea răsturnare: Ponta a câştigat primul tur cu zece procente deasupra lui Johannis, iar acesta întoarce, practic, scorul, cu aproape aceeaşi diferenţă!

Publicat: 15 Noiembrie, 2014 - 13:00
Share

Turul 2 al alegerilor prezidenţiale pune capăt celei de-a şaptea runde organizată după Revoluţie. Duminică seară va fi desemnat cel de-al patrulea preşedinte – primul al cărui nume iese din regula tradiţionalului „escu”.

Este momentul în care putem să facem câteva consideraţii de natură statistică.

Publicat: 14 Noiembrie, 2014 - 13:09
Share

Alegerile prezidenţiale 2014 au un dublu suspans: nu doar cine va fi noul preşedinte, ci şi cine va fi viitorul premier. Problema, se pune, desigur, dacă un accident neprevăzut îl va face pe Ponta să rateze prima demnitate în stat. O... Victorie a lui Johannis însă nu va face decât să mărească suspansul. Pentru că e foarte posibil ca după ce l-am ales preşedinte, să rămânem fără el: printr-o decizie a Înaltei Curţi, care va considera că Johannis este incompatibil, cum dealtfel l-a considerat o instanţă inferioară.

Publicat: 13 Noiembrie, 2014 - 12:55
Share

Care profil nimeni nu prea ştie cum trebuie să arate. În nici un caz ca cel al lui Băsescu. Dar, poate, nici ca cel al lui Iliescu, care a impus modelul originar. Dealtfel, nimeni nu se naşte cu „bastonul” de preşedinte în raniţă, fiecare trebuie să-şi croiască propriul drum spre această demnitate. Ponta s-a dovedit mult mai îndemânatic pe acest traseu, a câştigat redută cu redută, învingându-l într-o luptă aproape dreaptă pe tiranul Geoană, ca să ia conducerea partidului, atrăgându-l de partea sa pe prietenul tiranului pentru a constitui un front comun împotriva celui pe care l-a îngenuncheat obligându-l să facă ceea ce se jurase că nu va face nici mort. De aici până la vârf mai era doar un obstacol, care însă s-a dat politicos la o parte, lăsându-i drum liber. (Aţi înţeles că era vorba despre Antonescu). Acelaşi personaj s-a dat, dealtfel, la o parte şi din calea Ardeleanului, pe care l-a invitat mai întâi la masa liberală, lăsându-l apoi, în mod inexplicabil, să comande meniul.

Publicat: 12 Noiembrie, 2014 - 13:05
Share

Johannis are greaua – imposibila chiar – sarcină de a recupera diferenţa din primul tur în condiţiile în care bazinul electoral pe care-l poate atrage este limitat, iar resursele sale personale insuficiente şi ineficiente. Despre echipă, ce să mai vorbim: dacă principalul său „antrenor” a devenit iraţionalul, clinicul Orban, rezultatul se poate intui de pe acum.   

Publicat: 10 Noiembrie, 2014 - 12:55
Share

Manifestaţiile din ţară au doar o vagă logică teoretică, accesul diasporei la vot nefiind mai îngrădit decât al altora, dacă timpul de exprimare este folosit raţional. Degeaba va scoate dl Corlăţean din birouri tot personalul Externelor şi-l va trimite la ambasade, dacă românii din străinătate se vor trezi tot pe la 19.30 că au chef să voteze. Ba, din contră, procedeul va fi extrem de eficient în demonstrarea „opoziţiei” autorităţilor faţă de acest drept sfânt prevăzut de o constituţie plină de aproximaţii şi echivocuri. Şi, până la urmă, cam acesta pare şi scopul amplelor mobilizări care scot în stradă în aceste zile mii de oameni, dintre care doar unii ştiu care sunt adevăratele mobiluri.

Publicat: 6 Noiembrie, 2014 - 12:36
Share

Cei mai expuşi la “infectare” fac parte din câteva categorii. În fruntea listei se află primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene. În special la ultimii rata de “îmbolnăvire” depăşeşte cota de întâmplare. Devine aproape o regulă. Dacă luăm o hartă a ţării şi bifăm judeţele ale căror şefi de CJ sunt în libertate sau nu sunt (încă) cercetaţi, vom vedea că aceştia constituie deja o minoritate. Iar explicaţia nu poate fi alta decât că aceştia sunt cei excesiv de prudenţi sau organic incapabili de a călca legea. Dar, de regulă, fac parte dintre cei mai ineficienţi.

Publicat: 5 Noiembrie, 2014 - 12:56
Share

Gestul lui Tăriceanu de a se ralia foştilor parteneri a părut multora cam donquijottesc. Până când pe acest “orificiu” au început să curgă şi alţi liberali, cu care fostul premier a construit chiar un simulacru de partid, ca să aibă ce da la schimb, pentru a trece de la stadiul de “persoană fizică autorizată” la acela de “societate” în toată regula. Răsplata a fost pe măsură: a primit mai întâi funcţia de preşedinte al Senatului (preluată – culmea – chiar de la Antonescu), iar apoi i s-a trasat un culoar favorabil pentru a participa la alegeri. Nu pentru a-l concura pe Ponta – era evident că aşa ceva nu se putea – ci pentru a mai rupe câte ceva din tortul electoral al noii alianţe ACL. Locul pe podium obţinut de Tăriceanu i-a facilitat acestuia accesul spre o revenire în fruntea guvernului în cazul – foarte previzibil – că Ponta va câştiga preşedinţia.

Publicat: 4 Noiembrie, 2014 - 13:40
Share

Mărturisesc că este pentru prima dată când nu am votat. Deşi vremea a fost frumoasă, iar la centrul la care sunt arondat n-a fost coadă.

Publicat: 3 Noiembrie, 2014 - 12:49
Share

Previzibil, lumea se întreabă cum va reuşi Ponta să-şi menţină avansul în turul 2, în condiţiile în care bazinul electoral propriu a fost deja epuizat. Teoretic, şi-ar mai putea adăuga voturi maghiare – dată fiind alianţa la guvernare cu UDMR, şi voturile liberale ale „băieţilor” lui Tăriceanu. În timp ce Johannis ar putea mobiliza întregul spectru de dreapta, indiferent de animozităţile dintre liderii veleitari ai acestuia. Bătălia se anunţă a fi dură şi nu este exclus să asistăm, ca la precedentele două scrutinuri, la un final pe muchie de cuţit. Pentru că dezavantajele de ordin verbal ale lui Johannis vor căpăta o altă configuraţie în disputa cu prea vorbăreţul Ponta, putând muta greutatea pe talerul celui care „tace şi va face”, de pe cel al căruia a vorbit mai mult decât a făcut.