Publicat: 27 Februarie, 2015 - 11:56
Share

Cred că are mai puțină importanță faptul că speța respectivă îl privește pe Dan Voiculescu, cel pe care Traian Băsescu a dorit - și a reușit - să-l transforme în capul tuturor răutăților petrecute în România. Important este faptul că celebra "independență" a justiției se arată aici în ipostaza sa de "stat în stat" care-și face și își urmează propriile reguli, independente de prevederile legii judecătorul Dan Lupașcu.

Publicat: 26 Februarie, 2015 - 12:55
Share

Traian Băsescu este omul politic care a ridicat iresponsabilitatea la rangul de artă. Cine va purcede să facă un bilanţ al gafelor şi gesturilor necugetate comise în cei zece ani regretabili de mandat se va trezi în faţa unui bilanţ greu de egalat. El îşi continuă cariera de gafeur (iar termenul este unul eufemistic) şi după încheierea mandatului, recunoscând cu seninătate cum a dat ultima oară cu bâta în baltă.

Publicat: 25 Februarie, 2015 - 12:55
Share

Băsescu a început să facă şi el denunţuri. Auto-denunţuri, mai precis. Invitat la o emisiune la care i-a plăcut mereu să meargă, pentru că acolo i se cântă în strună, a dezvăluit faptul că a intenţionat să-l demită pe Coldea. De ce? Pentru că – a crezut el – s-a atins de „omul politic” Udrea, fotografiind-o la Paris. A şi pregătit decretul, dar în cele din urmă a renunţat, când a primit un raport convingător din care reieşea că alţii o făcuseră. Probabil „colegii” de la SIE. Ce ne spune, deci, ex-preşedintele? Că deciziile sale erau condiţionate de motivaţii pur personale.

Publicat: 24 Februarie, 2015 - 13:08
Share

Ofensiva de iarnă a Parchetului Anticorupţie tinde să facă din Parlament o anexă a procurorilor. Deja, majoritatea timpului aleşilor este alocată analizelor şi votului pentru reţinerea sau cercetarea colegilor lor care au comis sau sunt suspectaţi de a fi comis astfel de fapte. În această activitate frenetică ies la iveală aproximări sau neconcordanţe din textul codului penal şi al celui de procedură. Elena Udrea le-a semnalat deja, pentru că unele se referă la propria sa situaţie. Şi acestea ţin de modul în care se operează inculpările multiple.

Publicat: 23 Februarie, 2015 - 13:36
Share

Nu e prima dată când englezii ne pun în faţă o oglindă strâmbă. Nu englezii, ci mass media din insulă. Şi nu mass media, ci o parte a ei – cea de factură tabloidă.

Publicat: 20 Februarie, 2015 - 12:45
Share

Nu-mi dau seama care erau aşteptările publice referitoare la noul director al SRI, dar sunt sigur că nimeni – cu excepţia lui Iohannis – nu s-a gândit la inodorul şi incolorul actual europarlamentar Eduard Hellvig.

Publicat: 19 Februarie, 2015 - 12:42
Share

De mai bine de două săptămâni eminenţa fonfăită a noului PNL, Atanasiu, şi cuplul comic-fantezist Geoană - Vanghelie ne dau de înţeles că prima mişcare a operaţiunii de răsturnare a „regimului Ponta” se va petrece la Senat, unde zilele reformatorului Călin în fruntea camerei superioare sunt numărate.

Publicat: 18 Februarie, 2015 - 13:19
Share

Cu totul şi cu totul întâmplător, aş putea – vorba cuiva sus pus – să-mi dau doctoratul în problema canalizării din Comarnic. În sensul că fiind un locuitor sezonier al celebrei urbe, am străbătut aproape săptămânal „bulevardul” Podu Lung – aflat undeva la marginea localităţii – asistând la mai toate fazele operaţiunii de amenajare a canalizării şi a aducţiunii de apă potabilă în acest cartier rămas, din punctul de vedere al utilităţilor, pe undeva prin secolul trecut.

Publicat: 17 Februarie, 2015 - 13:11
Share

Pe când copiii noştri vor fi bunici, printre poveştile pe care le vor spune nepoţilor lor se va număra, foarte probabil şi aceea care începe cu „A fost odată ca niciodată o mândră autostradă de la Comarnic până la Braşov...”

Publicat: 16 Februarie, 2015 - 12:58
Share

Printre instituţiile nominalizate de recentul Raport al Curţii de Conturi se numără şi postul public de televiziune. Sunt reiterate o serie de păcate mai vechi – între care cheltuielile care cresc şi datoriile istorice (practic de neachitat), precum şi alte hibe pe care o instituţie cu peste 3000 de angajaţi nu le poate evita, în condiţiile unor tentative de restructurare parţiale şi neduse niciodată până la capăt.

Publicat: 13 Februarie, 2015 - 13:13
Share

După ce-a fost muştruluit până şi în raportul de ţară al MCV, Parlamentul şi-a dat din nou în petec. De data asta pentru votul negativ dat cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Vosganian. Culmea, asta s-a întâmplat aproape imediat după ce la acelaşi tip de solicitare, parlamentarii au aprobat cererea similară pentru Ion Ariton!

Publicat: 12 Februarie, 2015 - 13:16
Share

Mulţi se întreabă cui se datorează această veritabilă explozie de legalitate care face din DNA actorul principal al scenei, în special politice?

Traian Băsescu vrea să ne convingă că lui. El ar fi acela care a încurajat justiţia să-şi manifeste independenţa. Chiar dacă această independenţă a avut efecte punitive asupra categoriei de politicieni care i-a fost alături în acest deceniu şi s-ar putea „întoarce” asupra lui însuşi. Pentru că fostul preşedinte face şi el parte dintre cei care au încredere în justiţie până la momentul în care aceasta se îndrepta împotriva faptelor lor.

Publicat: 11 Februarie, 2015 - 13:46
Share

Dacă mâine s-ar declanşa un val de proteste al jucătorilor la Loteria Română, care vor cere să li se înapoieze banii pentru lozurile necâştigătoare nu m-aş mira de nici un fel. Cu siguranţă că se va găsi vreun coleg de-al domnului avocat Piperea care să se pună în fruntea mulţimii revoltate şi care să acuze statul – ca deţinător al companiei respective - de înşelătorie: oamenilor li s-au promis premii şi n-au primit nimic! Sau doar unii dintre ei.

Publicat: 10 Februarie, 2015 - 12:06
Share

Uneori mă întreb care ar fi fost parcursul social al Elenei Udrea dacă existenţa sa nu s-ar fi intersectat atât de radical cu aceea a lui Traian Băsescu? Mă îndoiesc că ar fi rămas în rolul de nevastă a unui magnat cu suficienţi bani ca să-i împlinească exigenţele vestimentare şi de confort. Pentru că Elena Udrea are personalitate şi ştie ce vrea. A ştiut întotdeauna. A vrut putere şi s-a scăldat în ea. Dar o putere duală, care să nu-i restrângă opţiunile de ordin personal pentru imaginea proprie.

Publicat: 9 Februarie, 2015 - 12:14
Share

Dacă aş fi lipsit din ţară şi n-aş mai fi fost la curent cu ce se întâmplă pe aici în ultimele luni, aş fi putut să jur că transmisia directă de duminică era una dintre obişnuitele ieşiri la rampă ale preşedintelui Băsescu în care dădea indicaţii preţioase şi se răfuia cu adversarii.

Publicat: 6 Februarie, 2015 - 13:22
Share

Din mai 1991, când cu groapa de la Berevoieşti unde ziariştii au găsit documente ale Securităţii, dar şi ale proaspăt înfiinţatului SRI, aruncate şi rămase neîngropate, principalul serviciu secret nu s-a mai aflat în situaţia de a fi subiect de controverse, dispute şi acuze atât de acute, cum se întâmplă în aceste zile tensionate.

Publicat: 5 Februarie, 2015 - 12:45
Share

Din incoerenta spovedanie a Elenei Udrea de la „Vorbeşte liber” (Ce ironie! Cu doar o zi înainte de arestare!) am înţeles un singur lucru: că România este condusă, de la “butoane” de cel care are acces la ele. Nu de preşedinte, nu de Parlament, nu de premier! Ci de omul de la butoane. Care, în cazul de faţă este practic necunoscutul (de publicul larg) domn Coldea. General şi şef interimar al principalului serviciu special, secret.

Publicat: 4 Februarie, 2015 - 14:10
Share

Între demersurile aproape disperate pe care le-a făcut în ultima parte a mandatului pentru a-şi promova favorita spre cea mai înaltă funcţie în stat, scop în care i-a construit cu mânuţele sale “vehiculul” necesar şi tăcerea răsunătoare de acum, când creaţia sa politică cea mai preţioasă este violent atacată din toate părţile este o distanţă care poate fi măsurată doar din punct de vedere emoţional.

Publicat: 3 Februarie, 2015 - 16:01
Share

Tot acest vârtej de reţineri, audieri, inculpări şi trimiteri în judecată are un numitor comun: indiferent despre ce este vorba, “rădăcinile” afacerilor sunt politice. Mai exact, ţin de procesul colectării de fonduri pentru partide în vederea confruntărilor electorale. Pe acest fond au loc cele mai neruşinate dijmuiri care îndreaptă grosul banilor spre buzunarele şi conturile celor implicaţi. O estimare superficială din partea unor cunoscători ai domeniului se referă la faptul că mai mult de jumătate din bani rămân în mâinile colectorilor.

Publicat: 2 Februarie, 2015 - 15:11
Share

Cutremurele mari, de intensitate, sunt de regulă anunţate de altele mai mici. În viaţa noastră politică, tot ceea ce se întâmplă de vreo câteva luni încoace are rolul să prefaţeze marele cutremur, cel care va clătina din temelii edificiul politic înălţat de la Revoluţie încoace pe fundamente şubrede. Vârful de intensitate este marcat de dezvăluirile şi revelaţiile legate de conexiunile dintre politică, afaceri şi servicii secrete. Este pentru prima dată când agenţiile de informaţii intră în sarabanda declanşată de acţiunile justiţiei.