Publicat: 31 Martie, 2015 - 12:30
Share

Portofoliul Finanţelor pune o gravă problemă de resurse umane a acestui guvern, care a încercat toate formulele posibile. N-au lipsit candidaţii veniţi dinspre comentariul economic (Voinea), absolvenţi de Harvard fără experienţă practică (Ioana Petrescu) sau chiar un primar cu veleităţi de investitor în artă. Ponta l-a tatonat şi pe consilierul său onorific, Socol, cel care a pus deja pe butuci o companie pe care n-a avut habar să o conducă – Fondul de Contragarantare – dar acesta a avut decenţă să refuze.

Publicat: 30 Martie, 2015 - 13:48
Share

Scandalul “Şova” este, poate, cel mai absurd dintre toate la cele care asistăm în politica actuală. Nimeni nu se oboseşte să înţeleagă lucrurile, atunci când subiectul poate să devină un instrument politic, iar faptul că interpretarea sa cu reavoinţă face un mare rău, aproape ireparabil, climatului de abordare politică a ţării în general, aproape că nu mai contează.

Publicat: 27 Martie, 2015 - 12:35
Share

Tot mai multă lume se întreabă nu de ce a lansat DNA această ofensivă care dă de lucru până peste cap Parlamentului şi altor instituţii, ci de ce abia acum – pentru că este evident că majoritatea faptelor incriminate s-au petrecut în ultimii zece ani.

Publicat: 26 Martie, 2015 - 11:20
Share

Aşa-zisa „salvare” a lui Dan Şova este doar pe jumătate reală. Senatorul PSD a scăpat de arestul preventiv, nu şi de dosar sau de proces. Acesta continuă, doar că fostul ministru al marilor proiecte ratate nu va petrece cele măcar 24 de ore ale sejurului în celula din Rahova, pe care a făcut-o deja celebră Elena Udrea.

Publicat: 25 Martie, 2015 - 12:23
Share

Mare circ, mare, pe tema votului pentru arestarea celor doi pesedişti şi a liberalului pe care procurorii DNA doresc să-i aibă la dispoziţie pentru a-i “stoarce” de informaţii. Iarăşi tema superimunităţii, iarăşi despre votul secret sau la vedere, iarăşi despre interese sau dezinterese de partid. Aproape 80 la sută (după unele calcule) din activitatea parlamentarilor din ultima vreme este dedicată dezbaterilor în comisii şi în plen a solicitărilor Anticorupţiei, în locul necesarelor proiecte de legi.

Publicat: 24 Martie, 2015 - 15:02
Share

Fenomenul a fost observat pentru prima dată la alternanţa din 1996. Favorit al presei şi puternic sprijinit în campanie de majoritatea acesteia, Emil Constantinescu s-a bucurat de un astfel de regim doar câteva luni, după care au început să se facă auzite vocile critice, tocmai dinspre zona care îi acordase suport maxim.

Publicat: 23 Martie, 2015 - 15:06
Share

Ion Iliescu a absentat de la cea mai importantă reuniune de partid a PSD, la care anterior promisese că va trage nişte concluzii. Nici Ponta şi nici altcineva nu a dat vreo explicaţie absenţei. Înclin să cred că ea s-a datorat faptului că preşedintele de onoare a considerat că nu este un moment oportun să se afişeze, după anunţul redeschiderii dosarului Mineriadei. Nimeni din partid nu a găsit de cuviinţă să comenteze acest fapt.

Publicat: 20 Martie, 2015 - 12:34
Share

Aproape fără precedent susţinerea populară de care se bucură acţiunile DNA. Este rezultatul unui profund sentiment de exasperare şi de revoltă în faţa amplorii şi neruşinării fenomenului corupţiei. Nici chiar atunci când excesele procurorilor sunt evidente nu se naşte acea formă de contestare specifică democraţiei, care implică în proporţii diferite segmentele pro şi contra.

Publicat: 19 Martie, 2015 - 12:25
Share

Nervozitatea cu care ex-prezidentul îşi întâmpină condiţia de persoană fără imunitate nu face altceva decât să-i dezvăluie caracterul adevărat, nu cel de paradă. Reacţia faţă de inculparea sa pentru şantaj este una de ţaţă care atacă pe principiul “ba pe-a mamei dvs.”: îl acuză pe procurorul general că are certificat de revoluţionar şi – în consecinţă – ar fi putut omorî nişte oameni la Revoluţie!

Publicat: 17 Martie, 2015 - 12:55
Share

La ce se întâmplă în aceste zile, pur şi simplu, nu m-aş mira dacă aş vedea la ştiri cum mascaţii o înhaţă, de la birou şi o duc la audieri pe... Codruţa Kovesi! Atâta ar mai lipsi, practic, după ce prin această experienţă au trecut şefa DIICOT, Alina Bica şi şeful ANI, Horia Georgescu. Glumesc, bineînţeles, şi sper că aşa ceva nu se va întâmpla.

Publicat: 16 Martie, 2015 - 13:07
Share

Credeam că cea mai proastă ştire a săptămânii trecute a fost declaraţia ambasadorului Olandei care a spus că guvernul său nu sprijină aderarea la spaţiul Schengen a României, din cauza neîndeplinirii unor condiţii esenţiale. Era, deci, evident că temenelele făcute de preşedinte la Berlin erau inutile, chiar dacă Angela Merkel s-ar fi lăsat impresionată de apelul consângeanului său şi de perspectiva deschisă de acesta în fruntea celei de-a doua ţări europene cu preşedinte german. Olandezii n-au introdus în avertismentul lor nici măcar clasicul „să mai vedem”. A fost un NU hotărât.

Publicat: 13 Martie, 2015 - 12:34
Share

Cu puţin efort – nu neapărat intelectual – se poate face o listă a personajelor publice care vor trece, în următoarea perioadă, pe la DNA. Audierea şi reţinerea lui Vanghelie nu a constituit pentru nimeni o surpriză. Nici măcar pentru el, care se ştia urmărit, şi nu de azi de ieri. Probabil însă că lipsa de reacţie a autorităţilor la episoade care demonstrau evidenta sa implicare în afaceri necurate l-a încurajat şi l-a făcut să spere că e de neatins.

Publicat: 12 Martie, 2015 - 13:56
Share

Denunţurile astea sunt ca gripa. A fost suficient ca primul individ cercetat să strănute la audieri, că virusul s-a răspândit cu viteza luminii. La ora aceasta, pare că nici un dosar nu este imun la delaţiune. Sau la frământările conştiinţei. Pentru că fenomenul poate fi abordat din două perspective.

Publicat: 11 Martie, 2015 - 12:57
Share

Dan Voiculescu va rămâne, probabil, în analele politicii prin performanţa pe care a înregistrat-o cu partidul său – mai întâi Umanist, şi apoi Conservator. Şi anume aceea de a fi prezent în Parlament fără a fi concurat niciodată, pe cont propriu, în vederea accesului în forul legislativ.

Publicat: 10 Martie, 2015 - 14:15
Share

Dacă cineva mai are vreun dubiu că unicul scop al redeschiderii dosarului Mineriadei din iunie 1990 este altul decât inculparea lui Ion Iliescu pentru „crime împotriva umanităţii”, atunci acela sau aceia dau dovadă de naivitate. Nu presiunile CEDO – care solicită doar stabilirea vinovăţiilor – ci demersul constant al acelor forţe care urmăresc cu tenacitate scopul punerii societăţii sub controlul principalului instrument de represiune reprezintă motorul acestei revizuiri.

Publicat: 6 Martie, 2015 - 12:50
Share

Iohannis se mira că Fiscul n-a reuşit să colecteze decât 10% din ce-au confiscat DNA-ul şi instanţele judecătoreşti. Deşi nu era nimic de mirat. Este o realitate cronică. În România se vorbeşte despre milionari şi locurile pe care le ocupă aceştia în topuri. Clasamentele astea se întocmesc după ureche, pe baza unor criterii foarte întâmplătoare. Nici un bogătaş nu-şi ţine banii purcoi în seif sau sub saltea. De regulă sunt băgaţi în proprietăţi sau în diverse afaceri. Aici valoarea este extrem de relativă. O proprietate poate valora mult sau puţin, în funcţie de imponderabilele pieţei.

Publicat: 5 Martie, 2015 - 14:10
Share

Dacă dl Hellvig şi-ar fi ţinut gura şi nu s-ar fi dat în stambă cu consideraţiile sale geopolitice, am fi putut crede că era potrivit pentru funcţia pe care i-a făcut-o cadou preşedintele în numele unităţii şi solidarităţii etnice. Românii manifestă, în general, un regret sincer pentru diminuarea drastică a numărului de etnici germani după „vânzările” lui Ceauşescu şi liberalizarea emigraţiei după Revoluţie.

Publicat: 4 Martie, 2015 - 13:03
Share

A devenit o tradiţie ca în fiecare an, pe ziua de 3 martie, Clubul de la Bucureşti să organizeze un concert pentru membrii săi. Locaţia favorită rămâne Ateneul Român, iar repertoriul se compune din piese ale repertoriului clasic.

Publicat: 3 Martie, 2015 - 13:16
Share

În martie 1990, pe când era preşedinte al FSN şi lider necontestat al mişcării care dusese la răsturnarea dictaturii, Ion Iliescu împlinea 60 de ani. La vârsta la care alţii îşi cam încheie socotelile cu viaţa publică, Iliescu îşi redescoperea cea de-a doua tinereţe politică. Era unul dintre cei care ajunseseră pe cele mai înalte poziţii ale structurilor de putere comuniste – secretar al CC al PCR, după ce fusese ministru şi prim-secretar la două judeţe. Avea botezul puterii de o anumită factură şi nu se lăsase îmbătat de aceasta.

Publicat: 2 Martie, 2015 - 12:51
Share

Odată cu runda finală a alegerilor, lui Iohannis i-au mers toate din plin. Victoria de tip „facebook” i-a conferit tot ce-i lipsea: credibilitate, autoritate, prestanţă. Odată cu noua imagine prezidenţială, în mintea oamenilor a început să încolţească ideea că un alt fel de a face politică e posibil. Şi fiecare prezenţă a sa în spaţiul public părea să confirme aceste lucruri.