Publicat: 28 Aprilie, 2015 - 12:50
Share

Iată o iniţiativă admirabilă! – mi-am zis când am primit invitaţia Forumului Tinerilor din România pentru a participa la o dezbatere pe tema fumatului.

Nu sunt fumător şi cred că fumatul este o problemă reală. Mi se pare însă că este abordată sistematic unilateral – dinspre nefumători, care ei pasează, ei sar la cap şi tot ei înscriu în poarta legislativă. Dinspre partea cealaltă – a fumătorilor – nici o reacţie. Şi mi-am imaginat că aşa cumt sunt ei, tinerii, deschişi la minte, vor face cu adevărat o dezbatere, în care să se confrunte puncte de vedere diferite.

Publicat: 27 Aprilie, 2015 - 15:39
Share

Cred că premierul Ponta n-a fost inspirat încercând să treacă sub tăcere… mediatică, participarea sa la Summit-ul pentru Pace de la Istambul care prefaţează comemorarea a 100 ani de la bătălia Dardanelelor. Cu atât mai mult cu cât n-a fost acolo singur, şi alte ţări fiind reprezentate la vârf. E drept că evenimentul se petrecea concomitent cu o altă comemorare – cea a tragediei armenilor din estul Anatoliei, ucişi de armata imperiului otoman în cursul mutării lor forţate de la graniţa cu Rusia, spre Siria.

Publicat: 24 Aprilie, 2015 - 13:30
Share

Într-o inexplicabil de târzie confirmare, fostul preşedinte Iliescu admite că România a pus la dispoziţia CIA – la cererea guvernului american – un spaţiu de birouri în Bucureşti. De rezolvarea problemei s-a ocupat consilierul prezidenţial Ioan Talpeş. Acest lucru se întâmpla prin 2002 – 2003, când România nu era membră a Uniunii Europene şi când semnase cu Statele Unite un parteneriat strategic în virtutea căruia trimisesem trupe în Afganistan.

Publicat: 23 Aprilie, 2015 - 13:00
Share

Interesul manifestat faţă de prezenţa fostului preşedinte Băsescu în studioul Realităţii TV, unde s-a confruntat cu un pluton de execuţie media fără gloanţe, îmi seamănă cu cel din bâlciurile copilăriei faţă de Femeia cu Barbă sau Omul cu Cap de Bou. Pe zi ce trece şi pe măsură ce dă tot mai des cu bâta aserţiunilor sale în balta disputelor publice, Traian Băsescu pierde şi bruma de respect pe care o mai păstrase în minţile unor naivi, rămăşiţe ale celor care l-au purtat de două ori, cu inconştienţă, spre cea mai înaltă dregătorie în stat.

Publicat: 22 Aprilie, 2015 - 12:24
Share

Este micul Şova o miză atât de importantă încât să concentreze în jurul votului pentru ridicarea imunităţii sale aproape toate disputele publice?

Nicidecum. El este ce este: un trepăduş politic cu veleităţi de lider. Genul de persoană în care se investeşte mai mult decât poate duce. Prietenia sa cu Ponta l-a ridicat la o înălţime de la care căderea îi poate fi fatală. După ce a defilat pe ecranele televizoarelor aproape un an de zile ameţindu-ne cu “marile proiecte” ratate (nu doar de el) lumea s-a lămurit definitiv că nu este altceva decât un ins bun de gură. Şi atât.

Publicat: 21 Aprilie, 2015 - 12:36
Share

Europa cea umanistă şi democratică dă din colţ în colţ: nu ştie cum să se descurce în faţa valurilor succesive de migranţi care asaltează tărâmurile europene ale Mediteranei precum forţele coaliţiei internaţionale în cea mai lungă zi a celui de-al doilea război mondial.

Publicat: 17 Aprilie, 2015 - 12:15
Share

După ce cu câteva zile înainte un colaborator care are o emisiune plătită de o companie a “măturat” cu el prin studio, pe motiv că n-ar şti cum să conducă instituţia, Stelian Tănase a fost luat la refec, în direct, de un alt colaborator care dorea să afle răspunsul la întrebări pe care şi le pune multă lume. Cuminte, preşedintele-director a încercat să clarifice câteva dintre episoadele mai bine sau mai puţin bine cunoscute din biografia zbuciumată a TVR, de care se face răspunzător doar  în ultimii doi ani.

Publicat: 8 Aprilie, 2015 - 13:20
Share

Dacă până la începutul acestei săptămâni pensionarul Traian Băsescu mai putea fi considerat un făuritor al statului de drept şi un fan al justiţiei indepedente, ipostaza aceasta a fost maculată de totala schimbare de macaz a opiniilor sale.

Nu este, desigur, prima dată când fostul preşedinte o dă la întors fără emoţii şi fără să clipească. Ar fi trebuit să ne obişnuim. Dar am tot sperat că, până la urmă, în ciuda contestărilor, va reuşi să lase o dâră în istoria recentă. Dar nu lasă…

Publicat: 7 Aprilie, 2015 - 13:03
Share

Până mai ieri şi dânsa cu „naşul în suflet”, doamna Livia Stanciu, preşedinta ICCJ se arată şocată de declaraţiile fostului preşedinte. Ale „fostului”, că dacă mai era actual, orientată cum o ştim, doamna în cauză ar fi găsit imediat merite şi îndemnuri de urmat. Zice dânsa că este regretabil că „un fost şef de stat s-a exprimat astfel”. Adică, ar fi vorba de „un mod răvăşit de a face justiţie” – afirmaţie cu trimitere directă la Coldea şi Stanciu.

Publicat: 6 Aprilie, 2015 - 13:28
Share

Preşedintele ceh, Milos Zeman l-a obrăznicit şi i-a interzis să mai calce pe la palatul prezidenţial ambasadorului american care a făcut declaraţii în care condamna intenţia sa de a participa la manifestările de la Moscova prilejuite de aniversarea victoriei împotriva lui Hitler. Alături de el, la Moscova, se vor mai afla premierul slovac, premierul grec şi cel maghiar, care au încălcat directiva de boicotare a lui Putin.

Publicat: 3 Aprilie, 2015 - 12:55
Share

„Sabia lui Damocles” – DNA stă atârnată deasupra capului oricărui demnitar. O dovedeşte începerea urmăririi penale a lui George Scutaru, la mai puţin de o lună după ce acesta a demisionat din funcţia de consilier prezidenţial.

Considerat un soi de „eminenţă cenuşie” a liberalilor, Scutaru a parcurs treptele ierarhiei politice după gazetăria practicată la o agenţie de ştiri, până la poziţia de vârf pe care i-o conferea frecventarea de stagii de pregătire consistente în domeniul informaţiilor. Defecţiunea sa ridică mai multe semne de întrebare.

Publicat: 2 Aprilie, 2015 - 13:07
Share

Ce bine e în opoziţie! Stai şi priveşti ca la teatru şi când nu-ţi place (ce ar putea să-ţi placă?) fluieri şi dai cu “huo”-ul strămoşesc. Actorii, săracii, n-au decât să înghită, pentru că ei n-au cum să fluiere spectatorii. Şi de ce să-i fluiere? Pentru că, oricum, nu fac nimic – mănâncă  floricele, beau pepsi şi tropăie. Iar din când în când – atunci când actorii uită sau greşesc replicile – se distrează copios pe seama lor.