Publicat: 30 Iunie, 2015 - 12:55
Share

Este un veritabil spectacol să-l vezi şi să-l auzi pe Ghiţă, Sebastian Ghiţă, plângându-se cu voce subţirică de abuzurile puterii (sau a unei părţi din aceasta) la adresa democraţiei.

Publicat: 29 Iunie, 2015 - 15:24
Share

Nimic din aerul (aerele) de câine poliţist ale premierului interimar Oprea din ultimele două săptămâni, în duplexul Bucureşti-Istanbul de duminică seara, la B1TV. Am avut mai degrabă senzaţia prezenţei în studio a unui câine de companie, blând şi modest, neînstare să latre pe cineva, dar-mi-te să şi muşte.

Publicat: 26 Iunie, 2015 - 12:33
Share

Ascensiunea politică propriu-zisă a lui Gabriel Oprea a început - paradoxal - atunci când PSD-ul i-a retras sprijinul politic pentru funcţia de ministru de Interne în Cabinetul Boc, în 2008, şi când a intrat în opoziţie, ducându-se la Băsescu cu jalba interesului naţional în proţap şi cu oastea de disidenţi cu care avea să formeze "soluţia imorală". Cea cu ajutorul căreia guvernele Boc au supravieţuit până în 2012. Când au căzut, tot pe mâna lui Oprea. 

Publicat: 25 Iunie, 2015 - 12:20
Share

Mihai Răzvan Ungureanu este prototipul bugetarului de lux. Întreaga sa carieră - inclusiv cea utecistă - este compusă din sinecuri în care s-a dedat traiului bun fără a face excese de competenţă. Şi în calitatea de ministru adjunct la Externe, în care l-a promovat fără rost Pleşu, şi la SECI, la Viena, şi din nou la Externe unde a fost numit după ce s-a făcut membru de partid în 24 de ore, dar mai ales la SIE, unde a beneficiat de un maxim de protecţie a imaginii sale publice, MRU, cel bun de gură n-a facut altceva decât să-şi clădească o existenţă cât mai confortabilă pe banii statului. 

Publicat: 24 Iunie, 2015 - 12:05
Share

Nu se putea coincidenţă mai mare decât aceea ca Strategia de Apărare să fie dezbătută şi adoptată sub semnul epoleţilor- adică a unicului premier (fie el şi interimar) general din întreaga Europă. Şi - culmea- în condiţiile în care şeful ( interimar) al Executivului recomandă parlamentarilor din coaliţie să voteze favorabil, iar aceştia să nu participe sau să se abţină. Noroc cu Mircea Geoană al cărui partid minuscul (PSR) a tranşat votul exact prin cei 5 membri ai săi mari şi laţi.

Publicat: 23 Iunie, 2015 - 13:01
Share

Cariera fulminantă a generalului de intendenţă cu patru stele (cel mai înalt grad din armata română până când el însuşi îl va introduce şi pe cel de mareşal) Gabriel Oprea nu are nicio legătură cu calităţile sale de om politic. Ba din contră. De-a lungul istoriei sale personale Oprea a fost om de afaceri, om de servicii, om de execuţie - dar nu om politic. Pentru că marele său talent a fost, dintotdeauna, acela de a lua poziţia de drepţi şi de a spune răspicat: am înţeles, să trăiţi! 

Publicat: 22 Iunie, 2015 - 12:07
Share

"Pentru mine a fost o surpriză mare Chiliman. Nu avea nevoie să fure, la câtă avere are", spune Băsescu într-o tacla de duminică seara ploioasă, când lumea stă la televizor în lipsă de ceva mai bun. 

Publicat: 19 Iunie, 2015 - 11:14
Share

Într-un clasament al eficienței primarilor de sectoare Andrei Chiliman a ocupat primul loc, fără contracandidat. E drept că a și dispus de cel mai consistent buget dintre cele șase entități, dar a și reușit prin eforturi personale să dea sectorului o înfățișare de autentică metropolă. Locuitorii l-au votat de trei ori, punându-i în sarcină câteva dintre cele mai importante facilități oferite: anveloparea blocurilor, fără contribuții din partea locatarilor și asigurarea salubrității, pe cheltuiala primăriei.

Publicat: 18 Iunie, 2015 - 12:55
Share

Chiar nu înţeleg de ce se face atâta tevatură pe seama operaţiei la genunchi a lui Ponta în Turcia, pusă faţă în faţă cu operaţia la genunchi a soţiei ambasadorului olandez, efectuată în România?! La urma-urmelor, amândoi s-au operat în străinătate! Care-i diferenţa?

Publicat: 16 Iunie, 2015 - 13:13
Share

N-a trecut prea mult pentru ca Gabriel Oprea - în numele interesului naţional, bineînţeles – să-şi fi arătat valoarea de traseist de patru stele: preluând un slogan liberalo-democrat şi-a avertizat aliatul că nu va accepta modificările Codului Penal făcute „pe furiş”. Ce înţelege vicepremierul prin furiş? Ni-l închipuim cotrobăind prin parlament şi descoperind într-un cotlon întunecos câţiva pesedişti care, la lumina lanternelor buchisesc Codul Penal, ştergând şi adăugând de zor.

Publicat: 15 Iunie, 2015 - 13:18
Share

DNA a lansat o investigaţie care are ca obiectiv depistarea parlamentarilor care încalcă principiile incompatibilităţii şi ale conflictului de interese, prin angajarea la birourile parlamentare a membrilor de familie şi a rudelor. După un calcul aproximativ, mai mult de o sută de parlamentari – fără cei deja cercetaţi şi condamnaţi – se află într-o astfel de situaţie.

Publicat: 12 Iunie, 2015 - 12:49
Share

Mi-a stăruit în minte discursul pe “reţeta Băsescu” al preşedintelui Iohannis, de marţi seară, înaintea jurnalelor, cu sentimentul că nu l-am judecat la adevărata sa valoare. Pentru că, fără să-şi dea seama, preşedintele a marcat un moment de cotitură al carierei sale politice, trecând de la politică municipală la adevărata politică naţională.

Şi am să mă opresc la capitolul celor trei variante (1, x şi 2, în termeni de pronosport) pe care i le oferea lui Ponta. 

Publicat: 11 Iunie, 2015 - 12:57
Share

Ca găina în vârful mormanului de gunoi, doamna Livia Stanciu scormoneşte şi cotcodăceşte. Emite banalităţi cu aerul solemn al unei noi Lina Ciobanu sau al altor somităţi ale vremurilor din care şi-a conservat limbajul de lemn şi modul de exprimare, bombastic.

Publicat: 10 Iunie, 2015 - 13:03
Share

Profund îndurerat şi îmbrăcat în negru, preşedintele Iohannis a rostit rar şi apăsat: “Azi e o zi tristă pentru democraţia din România!” Stau şi mă întreb ce i-ar fi putut alina suferinţa. Demisia lui Ponta?

Publicat: 9 Iunie, 2015 - 13:17
Share

Doar cei şapte membri liberalo-democraţi din Comisia Juridică au votat în favoarea cererii DNA de urmărire a lui Victor Ponta pentru fapte de corupţie. Ceilalţi 27 nu au fost convinşi (dacă ăsta era rostul) de miile de pagini din tomurile depuse de procurori la Camera Deputaţilor şi au votat împotrivă. Nimeni nu se îndoieşte – nici măcar madam Gorghiu, cea atât de excitată de situaţia din care i se pare că ar putea trage nişte foloase – că votul plenului va diferi. Dacă va diferi, atunci va da semnalul succesului moţiunii de cenzură.

Publicat: 8 Iunie, 2015 - 12:55
Share

Fără îndoială că Ponta este la înghesuială şi că trece printr-un episod care s-ar putea să pună capăt carierei sale politice.  Anunţul făcut de DNA, mai întâi despre audiere şi apoi despre inculpare a lovit ca un trăsnet mai ales în adversarii săi liberali. Năuciţi de norocul care a dat peste ei – pierduseră practic definitiv speranţa răsturnării printr-o moţiune de cenzură – n-au ştiut cum să reacţioneze. Le-a venit în ajutor preşedintele Iohannis care a manifestat o viteză de reacţie de neconceput pentru modul molcom în care reacţionează la orice stimuli.

Publicat: 5 Iunie, 2015 - 12:57
Share

Oricât ar părea de necrezut, ofensiva asta împotriva corupţiei nu are deloc darul de a-i descuraja pe amatorii de şpagă. Ba dimpotrivă – pare să-i stimuleze în solicitarea unor sume tot mai mari.

Publicat: 4 Iunie, 2015 - 12:43
Share

Mărturisesc că nu mi-am pierdut (încă) încrederea în Klaus Iohannis ca fiind persoana care poate să restabilească condiţia şi prestigiul instituţiei prezidenţiale, după ce acestea au fost coborâte în derizoriu de Traian Băsescu. Dealtfel, cu vreo 15 ani în urmă, când l-am cunoscut la Sibiu, proaspăt ales primar după o campanie modestă, mi-am exprimat sentimentul că într-o bună zi s-ar putea să avem un preşedinte de “formatul” lui – adică chiar pe el.

Publicat: 3 Iunie, 2015 - 12:55
Share

Loteria bonurilor are toate şansele să devină cea mai importantă realizare a Ministerului Finanţelor.

Publicat: 2 Iunie, 2015 - 12:45
Share

Declaraţiile de dragoste ale doamnei Livia Stanciu, făcute cu prilejul unei reuniuni festive de la Direcţia Naţională Anticorupţie, spun totul despre mentalitatea care domină sistemul judiciar. “Strâns uniţi”, “obiective comune”, “devotament” – sunt termeni reprezentativi ai limbii de lemn pe care o mânuieşte şefa Înaltei Curţi, în spatele cărora se ascunde o întreagă filosofie: aceea a caracterului represiv al actului de justiţie.